Różyczki u Ewki

Zablokowany
Eureka2014
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 maja 2014, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różyczki u Ewki

Post »

Mary Rose cudna, normalnie patrzę i patrzę :-)
Już wiem, że muszę ją mieć :-)

A ta gąsienica wygląda jak nadmuchiwana zabawka :-) hahaha
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=78750" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Cię Eureko i bardzo dziękuję. Mary Rose to naprawdę wdzięczna róża, kwitnie długo i obficie i to kilkukrotnie. W tej chwili kwitnie drugi raz.

Podoba mi się także Othello
Obrazek

Double Delight w rożnych odsłonach i kolorach

Obrazek

Obrazek

Mój tato zawsze mi mówił, że najpiękniejsza ze wszystkich jest Gloria Day, nie wiem czy nazwałabym ją najpiękniejszą, ale ze względu na tatę, lubię ją

Obrazek

Irena to jedna z najdłużej kwitnących moich róż

Obrazek

Nostalgie

Obrazek

Obrazek

Ot i coś innego

Obrazek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewunia piękne różyczki ;:167 Mary Rose to prawdziwa ozdoba ogrodu ;:108
W pierwszej chwili kiedy zobaczyłam zdjęcie z gąsienicą też miałam skojarzenie z zabawką ,ładna ta gąsienica i jaka fotogeniczna ,aż się wierzyć nie chce że taka paskuda z niej ;:202
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Większość róż porażona jest plamistością i pewnie dlatego nie kwitną tak pięknie, jakbym chciała. Ale co tam, i tak zdobią ogród.
Przesadzona w pełni kwitnienia Augusta Luisa, długo chorowała. Dopiero teraz odżyła i choć nie urosła zbytnio, pokazała cudne kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Abraham
Obrazek

Candelight
Obrazek

Obrazek

Frezja
Obrazek

Miniaturka NN
Obrazek

Obrazek

Midsummer
Obrazek

Obrazek

Rosarium zaczyna już przekwitać
Obrazek

-- 12 sie 2014, o 14:09 --

Hortensje przekwitły, ale floksy je z powodzeniem mogą zastąpić

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nieustająco kwitnące bratki

Obrazek

I suszki, których nazwy nie znam

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo jeśli się nie mylę to jest zatrwian wrębny. :wit Sliczne floksy ja mam tylko biały :)
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Piękne ma kwiaty Augusta Luise ;:333 U Ciebie nie widać, że ona była przesadzana. Zbudowała ładny i zgrabny krzaczek ;:108
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zatrwian posadzony jest u stop Queen Elizabeth, zestawienie fioletowoniebieskie z różowym jest całkiem ciekawe. Daysy - dzięki za nazwę.
Dorotko, martwiłam się o Augustę, ale musi być silna, skoro choć urosła niewielka - zakwitła wieloma naprawdę dużymi kwiatami. Złapała ją plamistość, zresztą jak większość moich różyczek, poza tym warto ją mieć.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka zdjęć z dziś a kilka wcześniejszych

Super Star

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piano

Obrazek

Obrazek

Queen Elizabeth, jest piękna, ale ciągle nie wiem jak ją ciąć ;:185

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sahara - przekwitając zmienia zupełnie kolor

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ja swoją Queen Elizabeth tnę w miejscu, w którym jest pierwszy listek. Zauważyłam, że po takim cięciu ona wypuściła nowe pędy a na nich pokazały się kwiaty ;:108 Nie patrzę na pięciolistkowy, bo musiałabym ciąć bardzo nisko.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbowałam tak jak Ty, zobaczymy co się wykluje :lol:
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ewuś,
co do cięcia Queen E. to obowiązuje ta sama zasada, co u innych róż. Nauczyła mnie jej moja mama.
Opiszę sprawę "łopatologicznie", bo sama lubię taką formę, kiedy czegoś nie pojmuję ;:173 .

Mianowicie: mamy na łodydze przekwitnięty kwiat róży :wink: . Teraz centymetr po centymetrze idziemy wzrokiem w dół łodygi. Docieramy do liścia z trzema przylistkami, którego mijamy i dalej lecimy w dół. Napotykamy na liść z pięcioma przylistkami, skierowany do wewnątrz krzewu i również go mijamy. Aż wreszcie natrafiamy na liść z pięcioma przylistkami, który rośnie sobie w kierunku NA ZEWNĄTRZ krzaczka i centymetr nad nim robimy "ciach". Górna część łodygi już nas nie interesuje - wyrzucamy ją. Ważna jest teraz reszta łodygi na krzewie, z zazwyczaj kilkoma liśćmi (musi zostać co najmniej jeden :!: ). I ten obecnie najwyżej położony liść, nad którym jest cięcie, posiada w miejscu styku z łodygą tzw. śpiący pąk. Z niego właśnie wyrośnie nowa łodyżka róży ;:108 .
Można też ciąć przy niżej położonym liściu, ale ważne żeby zawsze był to liść rosnący w kierunku na zewnątrz krzewu. Wówczas nowy pęd także wyrośnie w kierunku na zewnątrz krzaczka, który będzie ładnie rozrastał się wszerz, a nie zagęszczał do środka.

W ten sposób nadajemy naszemu krzaczkowi pożądany kształt i cięciem wymuszamy wzrost.
Powodzenia :wit .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Z wieloma różami nie ma kłopotu, tnę nad piątym liściem od zewnątrz i jest ok. Problem jednak tkwi w tym, że przy Queen Elizabeth, Whyski, Candelight czy innych o podobnej budowie po pierwszym kwitnięciu i przycięciu właśnie tak, jak piszesz, nad piątym liściem wyrasta łodyżka albo dwie, które nie mają już pięciu liści, ba czasem nie mają nawet trzech tylko tzw. malutkie przylistka. ( Oczywiście nie jest to zasadą, ale dość często się zdarza). Gdy więc przychodzi pora na kolejne przycięcia, chcąc znów uciąć przed piątym listkiem, muszę obcinać coraz niżej. Własnie tak jak pisze Dorotka. Efekt jest taki, że roślina nie staje się coraz wyższa lub nie pozostaje na tej samej wielkości, lecz "maleje". Prawda jest też taka, że po przycięciu nad trzecim liściem wyrastająca łodyga jest mizerna i cienka. A mnie się marzy cudny krzew. I co robić w takiej sytuacji?
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pierwszym planie zdjęcia widać, że na łodyżkach brak pięciolistka.
Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ta Queen Elizabeth jest właśnie taka dziwna. Gdybym stosowała zasady cięcia tak jak u innych róż to masz rację Ewuniu, że ona byłaby coraz niższa. U mnie w tym roku po takim dziwnym cięciu wygląda całkiem nieźle i na dodatek ładnie kwitła :)
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Nawet nie wiedziałam, że Queen E. jest tak problematyczną różą w cięciu ... :? . Nie mam jej u siebie. Może poradzi ktoś, kto ma tę różę ;:108 .
Przyszła mi jeszcze myśl, abyś napisała w tej sprawie maila do p. Choduna z Rosarium. Na ostatnich dniach otwartych u nich był specjalny pokaz cięcia letniego róż. Zawsze chętnie doradzają i kontakt jest bardzo przyjemny.
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”