Tuja?, Cyprysik? Jałowiec?
Tuja?, Cyprysik? Jałowiec?
Witam. Kupiłam na jesieni sadzonkę thui. Sprzedawca twierdził, że to "Sunny gold thuja", ale ja czegoś takiego w internecie nie mogę znaleźć. Poszukiwałam i wydawało mi się, że to odmiana Thuja Zebrina Extra Gold, ale to na podstawie wyrośniętego drzewka, które sprzedawca mi pokazywał jakoby to małe będzie kiedyś takie. Zdjęcie:

-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Złota thuja
Ja bym szybciej powiedział, że to nie tuja lecz jałowiec np. Limeglow...
Dziękuję. Jakoś na zdjęciach ten jałowiec Limeglow wygląda na bardziej uniesiony ku górze, a moje drzewko jest takie płaskie, ale zobaczymy jak bardziej urośnie. Ech, a ja myślałam, że wyrośnie z tego duże drzewo 

A zerknij jeszcze na Cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea'
Cyprysik też podobny, choć mój okaz jest bardziej zwarty. Pojadę na działkę i spróbuję jeszcze raz obejrzeć roślinkę, ale pewnie dopiero cokolwiek będzie widać, jak podrośnie i się ujawni jego prawdziwa natura 

-
- 50p
- Od: 28 lis 2013, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Prawdopodobnie to juniperus pfitzeriana - w tym bym szukał, być może Gold Coast, Pfitzeriana Aurea
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś kupiłam dwie tuje o nazwie Yellow Sensation. Nigdzie nie mogę nic o nich znaleźć.
Ktoś słyszał o tej odmianie?
Ktoś słyszał o tej odmianie?

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Jest to jakaś odmiana cyprysika groszkowego. Skoro pisało Sunny gold to może Cyprysik groszkowy Sungold?dorra pisze:Witam. Kupiłam na jesieni sadzonkę thui. Sprzedawca twierdził, że to "Sunny gold thuja", ale ja czegoś takiego w internecie nie mogę znaleźć. Poszukiwałam i wydawało mi się, że to odmiana Thuja Zebrina Extra Gold, ale to na podstawie wyrośniętego drzewka, które sprzedawca mi pokazywał jakoby to małe będzie kiedyś takie. Zdjęcie:
Yvona w google o odmianie Yellow Sensation nic nie znalazłem.
Ale według mnie może to być Thuja plicata '4 ever Goldy', zobacz w google grafika, dość podobna do Twojej.
Ale według mnie może to być Thuja plicata '4 ever Goldy', zobacz w google grafika, dość podobna do Twojej.