Irena Smirnova pisze:Adenium 'Wonder Girl'
Irena - kwiat tego Adenium bardzo ładny. Jestem ciekawy czy ta roślina będzie rozgałęziała się i czy na wyrastających nowych gałązkach, będą szybko pojawiać się pąki kwiatowe. Patrząc na kaudex tej rośliny, wnioskuję - nie wiem czy poprawnie, że Tajlandczycy hodują sporą część Adenium tylko i wyłącznie dla uzyskania podkładek do szczepienia zrazami o ładnych kwiatach. Ta roślina ma już ładnie formujący się kaudex.
KazMax pisze:Proszę o potwierdzenie mojej diagnozy - przędziorki?
- 100% przędziorki w różnym stadium rozwoju i to w "najlepszym wydaniu", fotka poglądowa.
Lady H pisze:Ja opryskałam i podlałam 2 razy w odstępie tygodniowym BI 58 i wygląda na to że po robalach a rośliny już wypuszczają nowe listki

- mimo, że tak jak piszesz rośliny wypuszczają już nowe młode listki - proponuję bacznie obserwować rośliny. Cykl rozwojowy przędziorka obejmuje pięć stadiów: jajo, larwa, pierwsze stadium nimfy (protonimfa), drugie stadium nimfy (deutonimfa) oraz postać dorosła.
KazMax pisze:Macie jakieś sprawdzone metody i środki na zwalczanie?
- w przypadku Twojej tak silnie zaatakowanej rośliny, chemia: Magus 200 SC (prawdopodobnie zwalcza wszystkie formy); BI 58 (prawdopodobnie zwalcza wszystkie formy); Envidor 240 SC; Karate Zeon 050 CS - wszystkie preparaty dostępne są w niewielkich opakowaniach. Życzę powodzenia w walce z tym natrętnym paskudztwem. Osobiście polecam zrobienie trzech oprysków w odstępie 7 - 10 dni, im wyższa temperatura i suche powietrze, czas między opryskami krótszy.