Czym nawozić pomidory-cz.2
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
No właśnie, też zastanawiam się jaki poplon można siać na lekką glebę pod koniec września. A w zeszłym roku posiałam facelię i przed mrozami przykopałam - niezbyt dokładnie, bo trochę roślinek nadal rosło. I przeżyły zimę i mrozy do wiosennego przygotowywania gleby
.

Na działce, gdzie na małej powierzchni uprawia się różne rośliny nie wyłączając krzewów jagodowych, stosowanie soli potasowej jest bardzo ryzykowne.ABan pisze:Dlatego mogę jesienią dać sól potasową, którą mi wciśnięto jako alternatywę siarczanu potasu (worek z solą potasową stoi zamknięty i czeka na swój czas),
Dam ją tylko tam, gdzie ziemia będzie czysta jesienią i zimą (bez roślin), tak by chlorki mogły zostać wypłukane. Chyba, że truskawki i rabarbar lubią chlorki - wtedy mogę dać i pod nie. Pod krzewy, inne byliny i drzewa nie będę dawał.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Ty nie musisz dawać na całej powierzchni, by wykończyć np krzewy. Wystarczy, że poziom wody gruntowej będzie wysoko lub gleba wysycona wodą.
Tego nie wiesz Ty, nie wiem ja. Nikt nie wie. Czy wystarczy 10 m, a może 11 ,albo 9 ?.
Twoja działka- Twoja sprawa. Mnie by w życiu nie przyszło do głowy na swojej działce używać soli potasowej.
Twoja działka- Twoja sprawa. Mnie by w życiu nie przyszło do głowy na swojej działce używać soli potasowej.
OK. W takim razie będę ją musiał sprezentować jakiemuś rolnikowi.
A czy gorczyca i facelia wysiane pod koniec września dorosną do wielkości, kiedy można je przekopać, np. pod koniec listopada?
A czy gorczyca i facelia wysiane pod koniec września dorosną do wielkości, kiedy można je przekopać, np. pod koniec listopada?
Pozdrawiam
Adam
Adam
Jak nie zdążysz przykopać tragedii nie będzie. Pytasz o listopad. Pamiętam któregoś roku śnieg spadł 10 października i leżał do ŚBN
Ostatnio jesienie są raczej długie i relatywnie ciepłe, za to wiosny, zwłaszcza w drugiej części chłodne. Jesienią, za to jest mało światła.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Istotnym efektem stosowania nawozów zielonych jest ograniczenie erozji gleby. I ten cel jest osiągnięty niezależnie czy zdążysz ten poplon przykopać przez zimą, czy nie.
Bardzo zależy mi na odkażającym działaniu gorczycy i facelii, dlatego myślałem, że przekopanie przed zimą dla lepszy efekt, chociaż teraz nie jestem pewien.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Faktycznie zawarty w gorczycy izotiocyjanian allilu działa biobójczo
http://pl.wikipedia.org/wiki/Izotiocyjanian_allilu
jednak gorczyca nie jest wskazana jako przedplon dla roślin krzyżowych czyli wszelkich kapust, kalafiorów, i innych .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Izotiocyjanian_allilu
jednak gorczyca nie jest wskazana jako przedplon dla roślin krzyżowych czyli wszelkich kapust, kalafiorów, i innych .
Bedę musiał się w tym roku objeść kapustnymi na dwa lata do przodu 

Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 50p
- Od: 24 kwie 2014, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ABan ja posiał bym gorczycę i razem zgorczycą dał troszkę mocznika. natomiast kapustnym nie zawsze to szkodzi.
pozdrawiam Kazik
pozdrawiam Kazik
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... zy_zieloneGorczycy nie powinno się wysiewać przed lub po kapuście, gdyż obie rośliny należą do tej samej rodziny botanicznej.