Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

Jacku cudne, jak będę u babci to podrzucę Ci fotki ma stare odmiany i co roku pełno kwiatów tylko odmian nie zna. A może wiesz jak nazywa się taka o fioletowo ciemnych kwiatach, taki kolor jak biskupi cokolwiek by Ci przyszło na myśl. Dziś widziałam w pewnym ogrodzie i kolor przyciąga uwagę. Oj ja zaglądam do Ciebie to nowe inspiracje, ja nie mam cierpliwości do dali a szczególnie ich wykopywania. Ahh ten twój zaczarowany ogród :)
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Alu, i jak zimują Twoje sadzonki zielne? Bo rozumiem, że robisz je później niż w lutym-marcu? A podstawową sprawą jest, by taka sadzonka zdążyła wytworzyć bulwę mogącą przetrwać zimę w pomieszczeniu :idea:
Kolejna dalia, którą już straciłem ale dzięki Christin rośnie u mnie na powrót ;:167
Obrazek

Grażynko, mi też sprawia przyjemność, że Wam się podoba, że ktoś mnie odwiedza i ma z tego radość :)
A co do trudu uprawy - zakwitła kolejna sadzonka zielna:
Obrazek

Smolka tak, 'Giraffe' urozmaica kolekcję i przyciąga wzrok swoją oryginalnością 8-)
Zakwitł kolejny olbrzym. Ostatni deszcz złamał ten wielki kwiat ale już ma następne a ja w wazonie też nie mam pusto :lol:
Obrazek

Magdo, Twój opis bardzo ogólny, a dalii o ciemnofioletowych kwiatkach jest mnóstwo. Zresztą nawet ze zdjęcia nie wiem, czy bym rozpoznał, bo to dość trudne zadanie. Ja mam taką starą rubinową i też bez nazwy. Ładnie trzyma kwiat, dlatego na pewno się jej nie pozbędę, choć stara:
Obrazek

Ale nowsze odmiany kuszą i trzeba to wszystko pogodzić. Ta kwitnie ponad miesiąc:
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

To jeszcze ciemniejszy kolor od twoich i wiem że bez foto się nie da :) w każdym razie śliczne masz a żyrafka fbajerancka forma kolorów. Pozdrawiam weekendowo :)
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jacku moje zielne różnie zimują , zależy kiedy są złamane .Podoba mi się bardzo dalia Leycet ,chyba kiedyś ją miałam :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku Twój ogród musi być bardzo kolorowy , tyle dalii no i już kwitną dzielżany , a za moment marcinki , kolorowy zawrót głowy .
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku wszystkie piękne ale dla mnie nr jeden to 'Giraffe' i 'Pooh'
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku wszystkie dalie są piękne ale ten rozstrzepaniec szczególny. Jacku czy próbowałeś wyhodować dalie z nasion???????.Kiedyś usłyszałam od hodowcy dalii że warto mnożyć z nasion bo obficiej kwitną i tak próbowałam a po za tym w formie nasion utrzymałam gatunki bo bulwy nie zawsze udało się przechować. Spróbuj zebrać nasiona tych co najpierw kwitły oczywiście dojrzałe. pozdrawiam.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Magdo, mam jeszcze dwie stare dalie rubinowoczerwone, ciemne ale nie kwitną.
A 'Giraffe' faktycznie - niespotykane ułożenie pasków na płatkach!
W natłoku dalii umknęła mi jedna, która kwitnie niemal od początku lipca. Jest prawdziwie zmienna jak na dalię przystało :wink:
Obrazek

jej pierwszy kwiat nie wskazywał jeszcze na takie ciekawe i regularne ułożenie kolorów!
Obrazek

Alu, właśnie - późno ukorzeniany pęd zielny nie gwarantuje utworzenia dobrej bryły korzeni. Więc marzec to chyba ostateczny termin sadzonkowania. Ale jak się pęd złamie to zawsze można spróbować.
Kolejna zakwitła od Ciebie :tan
Obrazek

Geniu, mówiłem Ci, jak kwitły liliowce - mój ogród jest najbardziej kolorowy późnym latem-wczesną jesienią ;:173 Tak, dzielżany już szaleją, astry i chryantemy się rozkecają, wiele innych bylin kwitnie ale na pierwszym miejscu teraz DALIE!
Kolejna z serii olbrzymów. Ale nie tylko wielkie kwiaty; też ich obfitość, a mimo to roślina ładnie się trzyma:
Obrazek

Obrazek

Marysiu-Mar, bardzo sobie cenię Twoje wybory, bo są niestandardowe. Potrafisz dostrzec piękno w kwiatkach skromniejszych ale mających charakter ;:333
To dla Ciebie taka skromniejsza dalia ale to własnie ona a nie te wielki znajduje uznanie w oczach pszczół! I w moich też 8-)
Obrazek

Marysiu-Michalska, dziękuję w imieniu dalii 8-)
Co do nasion - jestem sceptyczny. Mógłbym zbierać z tych pojedynczych jak ta, pokazywana powyżej. Ale takich dalii nie chcę pozyskiwać. A pełne chyba nie zawiązują nasion. Można kupić gotowe nasiona ale to z reguły mieszanki i to sprowadzane z zagranicy więc ryzyk-fizyk a koszty niemałe. Myślę, że łatwiej pozyskiwać dalie z sadzonek zielnych i w tę stronę zamierzam iść ;:204
To tegoroczny champion - kilkukrotnie wyróżniana na wystawach. Cieszę się, że ta utytułowana dalia trafiła też i do mnie :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ale śliczne kolory ,szczególnie te ostatnie ..Moje duże dalie musiałam powiązać bo deszcz zmoczył kwiaty i opadały do ziemi ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku piękne dalie tak jak pozostałe ,ale mam wapliwości co do Fuzzy Wuzzy czy to ona :?:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z wielką przyjemnością obejrzałam Twoje dalie. Jedna piękniejsza od drugiej. Wielki szacun za uprawę takiej kolekcji ;:180
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ Ty masz daliowisko niesamowite, no... ;:oj

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Fuzzy Wuzzy to nie jest, bo ona posiada konkretny różowy kolor z wyraźną granicą, ale też jest piękna, czarująca wręcz. Tez podejrzewam jakiegoś krewniaka fubuki, czy coś w tym rodzaju. Albo się zbiesiła :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku wybacz ;:196 ,ale Almands Joy też mi nie pasuje wyglada bardziej jak Kidds' climax .Miłko co ty na to :?:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Mi też się tak wydaje. Mam Kidd'sa i jest taki sam ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”