Minibotanik Jacka cz.9
- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.9
Jacku cudne, jak będę u babci to podrzucę Ci fotki ma stare odmiany i co roku pełno kwiatów tylko odmian nie zna. A może wiesz jak nazywa się taka o fioletowo ciemnych kwiatach, taki kolor jak biskupi cokolwiek by Ci przyszło na myśl. Dziś widziałam w pewnym ogrodzie i kolor przyciąga uwagę. Oj ja zaglądam do Ciebie to nowe inspiracje, ja nie mam cierpliwości do dali a szczególnie ich wykopywania. Ahh ten twój zaczarowany ogród 

Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Moje małe co nieco
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Alu, i jak zimują Twoje sadzonki zielne? Bo rozumiem, że robisz je później niż w lutym-marcu? A podstawową sprawą jest, by taka sadzonka zdążyła wytworzyć bulwę mogącą przetrwać zimę w pomieszczeniu
Kolejna dalia, którą już straciłem ale dzięki Christin rośnie u mnie na powrót

Grażynko, mi też sprawia przyjemność, że Wam się podoba, że ktoś mnie odwiedza i ma z tego radość
A co do trudu uprawy - zakwitła kolejna sadzonka zielna:

Smolka tak, 'Giraffe' urozmaica kolekcję i przyciąga wzrok swoją oryginalnością
Zakwitł kolejny olbrzym. Ostatni deszcz złamał ten wielki kwiat ale już ma następne a ja w wazonie też nie mam pusto

Magdo, Twój opis bardzo ogólny, a dalii o ciemnofioletowych kwiatkach jest mnóstwo. Zresztą nawet ze zdjęcia nie wiem, czy bym rozpoznał, bo to dość trudne zadanie. Ja mam taką starą rubinową i też bez nazwy. Ładnie trzyma kwiat, dlatego na pewno się jej nie pozbędę, choć stara:

Ale nowsze odmiany kuszą i trzeba to wszystko pogodzić. Ta kwitnie ponad miesiąc:

Kolejna dalia, którą już straciłem ale dzięki Christin rośnie u mnie na powrót

Grażynko, mi też sprawia przyjemność, że Wam się podoba, że ktoś mnie odwiedza i ma z tego radość

A co do trudu uprawy - zakwitła kolejna sadzonka zielna:

Smolka tak, 'Giraffe' urozmaica kolekcję i przyciąga wzrok swoją oryginalnością

Zakwitł kolejny olbrzym. Ostatni deszcz złamał ten wielki kwiat ale już ma następne a ja w wazonie też nie mam pusto

Magdo, Twój opis bardzo ogólny, a dalii o ciemnofioletowych kwiatkach jest mnóstwo. Zresztą nawet ze zdjęcia nie wiem, czy bym rozpoznał, bo to dość trudne zadanie. Ja mam taką starą rubinową i też bez nazwy. Ładnie trzyma kwiat, dlatego na pewno się jej nie pozbędę, choć stara:

Ale nowsze odmiany kuszą i trzeba to wszystko pogodzić. Ta kwitnie ponad miesiąc:

- magduska81
- 500p
- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
To jeszcze ciemniejszy kolor od twoich i wiem że bez foto się nie da
w każdym razie śliczne masz a żyrafka fbajerancka forma kolorów. Pozdrawiam weekendowo 

Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Moje małe co nieco
Moje małe co nieco
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Jacku moje zielne różnie zimują , zależy kiedy są złamane .Podoba mi się bardzo dalia Leycet ,chyba kiedyś ją miałam 

Pozdrawiam Alicja
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku Twój ogród musi być bardzo kolorowy , tyle dalii no i już kwitną dzielżany , a za moment marcinki , kolorowy zawrót głowy .
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Jacku wszystkie piękne ale dla mnie nr jeden to 'Giraffe' i 'Pooh'
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Jacku wszystkie dalie są piękne ale ten rozstrzepaniec szczególny. Jacku czy próbowałeś wyhodować dalie z nasion???????.Kiedyś usłyszałam od hodowcy dalii że warto mnożyć z nasion bo obficiej kwitną i tak próbowałam a po za tym w formie nasion utrzymałam gatunki bo bulwy nie zawsze udało się przechować. Spróbuj zebrać nasiona tych co najpierw kwitły oczywiście dojrzałe. pozdrawiam.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Magdo, mam jeszcze dwie stare dalie rubinowoczerwone, ciemne ale nie kwitną.
A 'Giraffe' faktycznie - niespotykane ułożenie pasków na płatkach!
W natłoku dalii umknęła mi jedna, która kwitnie niemal od początku lipca. Jest prawdziwie zmienna jak na dalię przystało

jej pierwszy kwiat nie wskazywał jeszcze na takie ciekawe i regularne ułożenie kolorów!

Alu, właśnie - późno ukorzeniany pęd zielny nie gwarantuje utworzenia dobrej bryły korzeni. Więc marzec to chyba ostateczny termin sadzonkowania. Ale jak się pęd złamie to zawsze można spróbować.
Kolejna zakwitła od Ciebie

Geniu, mówiłem Ci, jak kwitły liliowce - mój ogród jest najbardziej kolorowy późnym latem-wczesną jesienią
Tak, dzielżany już szaleją, astry i chryantemy się rozkecają, wiele innych bylin kwitnie ale na pierwszym miejscu teraz DALIE!
Kolejna z serii olbrzymów. Ale nie tylko wielkie kwiaty; też ich obfitość, a mimo to roślina ładnie się trzyma:

Marysiu-Mar, bardzo sobie cenię Twoje wybory, bo są niestandardowe. Potrafisz dostrzec piękno w kwiatkach skromniejszych ale mających charakter
To dla Ciebie taka skromniejsza dalia ale to własnie ona a nie te wielki znajduje uznanie w oczach pszczół! I w moich też

Marysiu-Michalska, dziękuję w imieniu dalii
Co do nasion - jestem sceptyczny. Mógłbym zbierać z tych pojedynczych jak ta, pokazywana powyżej. Ale takich dalii nie chcę pozyskiwać. A pełne chyba nie zawiązują nasion. Można kupić gotowe nasiona ale to z reguły mieszanki i to sprowadzane z zagranicy więc ryzyk-fizyk a koszty niemałe. Myślę, że łatwiej pozyskiwać dalie z sadzonek zielnych i w tę stronę zamierzam iść
To tegoroczny champion - kilkukrotnie wyróżniana na wystawach. Cieszę się, że ta utytułowana dalia trafiła też i do mnie

A 'Giraffe' faktycznie - niespotykane ułożenie pasków na płatkach!
W natłoku dalii umknęła mi jedna, która kwitnie niemal od początku lipca. Jest prawdziwie zmienna jak na dalię przystało

jej pierwszy kwiat nie wskazywał jeszcze na takie ciekawe i regularne ułożenie kolorów!

Alu, właśnie - późno ukorzeniany pęd zielny nie gwarantuje utworzenia dobrej bryły korzeni. Więc marzec to chyba ostateczny termin sadzonkowania. Ale jak się pęd złamie to zawsze można spróbować.
Kolejna zakwitła od Ciebie

Geniu, mówiłem Ci, jak kwitły liliowce - mój ogród jest najbardziej kolorowy późnym latem-wczesną jesienią

Kolejna z serii olbrzymów. Ale nie tylko wielkie kwiaty; też ich obfitość, a mimo to roślina ładnie się trzyma:

Marysiu-Mar, bardzo sobie cenię Twoje wybory, bo są niestandardowe. Potrafisz dostrzec piękno w kwiatkach skromniejszych ale mających charakter

To dla Ciebie taka skromniejsza dalia ale to własnie ona a nie te wielki znajduje uznanie w oczach pszczół! I w moich też

Marysiu-Michalska, dziękuję w imieniu dalii

Co do nasion - jestem sceptyczny. Mógłbym zbierać z tych pojedynczych jak ta, pokazywana powyżej. Ale takich dalii nie chcę pozyskiwać. A pełne chyba nie zawiązują nasion. Można kupić gotowe nasiona ale to z reguły mieszanki i to sprowadzane z zagranicy więc ryzyk-fizyk a koszty niemałe. Myślę, że łatwiej pozyskiwać dalie z sadzonek zielnych i w tę stronę zamierzam iść

To tegoroczny champion - kilkukrotnie wyróżniana na wystawach. Cieszę się, że ta utytułowana dalia trafiła też i do mnie

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Ale śliczne kolory ,szczególnie te ostatnie ..Moje duże dalie musiałam powiązać bo deszcz zmoczył kwiaty i opadały do ziemi ..
- alicjad31
Jacku piękne dalie tak jak pozostałe ,ale mam wapliwości co do Fuzzy Wuzzy czy to ona 

Pozdrawiam Alicja
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z wielką przyjemnością obejrzałam Twoje dalie. Jedna piękniejsza od drugiej. Wielki szacun za uprawę takiej kolekcji 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ależ Ty masz daliowisko niesamowite, no...
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Fuzzy Wuzzy to nie jest, bo ona posiada konkretny różowy kolor z wyraźną granicą, ale też jest piękna, czarująca wręcz. Tez podejrzewam jakiegoś krewniaka fubuki, czy coś w tym rodzaju. Albo się zbiesiła 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- alicjad31
Jacku wybacz
,ale Almands Joy też mi nie pasuje wyglada bardziej jak Kidds' climax .Miłko co ty na to 

Pozdrawiam Alicja
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Mi też się tak wydaje. Mam Kidd'sa i jest taki sam ;-)
Miłka