Czym nawozić pomidory-cz.2
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Ja też.
Jednak na balkonie to zjawisko występuje u mnie od początku uprawy, czyli drugi sezon. Nie na wszystkich jednak odmianach.
Jednak na balkonie to zjawisko występuje u mnie od początku uprawy, czyli drugi sezon. Nie na wszystkich jednak odmianach.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
K-37 z natury ma bardzo mało nasion.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Tak, tak.
Nie chodzi o to, że jest ich mało. Nie ma na I gronie wcale. W przypadku tej odmiany nie jest to dla mnie akurat problem, bo mam je też w gruncie. Mam jednak na balkonie takie odmiany , których nie mam na działce i jeśli popryskam kwiaty, a nie będą one mieć przez to nasion ,to pomidory zginą bezpotomnie.
Nie chodzi o to, że jest ich mało. Nie ma na I gronie wcale. W przypadku tej odmiany nie jest to dla mnie akurat problem, bo mam je też w gruncie. Mam jednak na balkonie takie odmiany , których nie mam na działce i jeśli popryskam kwiaty, a nie będą one mieć przez to nasion ,to pomidory zginą bezpotomnie.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W jednym owocku K-37 miałem 9 nasionek,a w następnych 3 żadnego.Nie pamiętam jednak
z którego grona były zerwane.Pomidorki rosną pod folią i te które niebawem dojrzeją,są
o wiele większe od pierwszych.Na tej odmianie też miałem najwięcej kłopotów z usychającymi kwiatkami.

z którego grona były zerwane.Pomidorki rosną pod folią i te które niebawem dojrzeją,są
o wiele większe od pierwszych.Na tej odmianie też miałem najwięcej kłopotów z usychającymi kwiatkami.

-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Mam pytanie w sprawie przygotowania miejsca pod przyszłoroczne pomidory.
Czy jest sens zrobić teraz analizę gleby i na jej podstawie nawozić? Czy posiać jakikolwiek poplon i przekopać na zimę, a analizę wiosną i dalsze nawożenie?
Czy jest sens zrobić teraz analizę gleby i na jej podstawie nawozić? Czy posiać jakikolwiek poplon i przekopać na zimę, a analizę wiosną i dalsze nawożenie?
Przypomnij wiosenną analizę.
-
- 200p

Uzupełniłem tylko potas dając 0,13 kg siarczanu potasu na 10 m2 i azot w dwóch rzutach. Część jako siarczan amonu dany razem z siarczanem potasu w ilości 0,5 kg/10m2 reszta przedsiewnie jako saletra amonowa w ilości 0,3 kg / 10m2. Siarczan potasu z siarczanem amonu przekopałem na pół szpadla.
I do tego dnia tyle. A rósł w tym miejscu czosnek, bób i groch.
Powiedz mi jeszcze, co zamierzasz siać/sadzić na tym polu w przyszłym sezonie ?.
-
- 200p
Pomidory.
Mam do dyspozycji jeszcze kurzeniec wysuszony.
Mam do dyspozycji jeszcze kurzeniec wysuszony.
Teraz jesienią daj tylko siarczan potasu w dawce takiej, jaką dawałeś wiosną i przekop na zimę. Do analizy dasz wiosną i wtedy uzupełnisz nawożenie azotem. Zastosowanie kurzeńca zawierającego spore ilości fosforu na glebę w której zawartość fosforu już jest wysoka, może skutkować na pomidorach w trakcie uprawy niedoborami mikroskładników.
-
- 200p
Ale coś na nawóz zielony mogę wysiać? Np. groszek 

Owszem- tak.
Jak szybko wykorzystywany/wypłukiwany jest potas z gleby (raczej lekkiej, ale ze sporym zasobem materii organicznej)? W związku z b. dużym niedoborem miałem w zaleceniach dawkę 5 kg na 100 m2 i mniej więcej tyle dałem na wiosnę. Czy na jesieni powinienem już go uzupełnić? Myślę, że trochę tak.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Jeśli analiza wiosenna wykazała niski poziom potasu na glebie systematycznie uprawianej istnieje podejrzenie, że jest on słabo zatrzymywany. Nie ma więc sensu jesienne nawożenie potasem. Lepiej wysiać poplon nawozowy np rzepaku, by podnieść do warstwy uprawnej potas wymyty do głębszych warstw i ponownie wykonać analizę wiosną
Analiza była robiona na jesieni (2013) a potas był dany na wiosnę (siarczan potasu). Jako poplon/przedplon chciałem dać grykę z facelią, które mają również odkażać glebę, a mam problemy z grzybami odglebowymi i zdaje się, robactwem podgryzającym korzenie. Tylko że działkę będę miał uprzątniętą pod koniec września i na poplon chyba będzie za późno. Dlatego mogę jesienią dać sól potasową, którą mi wciśnięto jako alternatywę siarczanu potasu (worek z solą potasową stoi zamknięty i czeka na swój czas), a grykę i facelię wysiać wczesną wiosną, a później ją skosić i zglebogryzałkować.
Pozdrawiam
Adam
Adam