Piękna , piękna i jeszcze raz piękna . Wspaniały krzak obsypany kwiatami . I jak tu nie zakochać się w różach
Zapraszam do ogródka Daisy, cz. 2
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ta róża to cudo
Piękna , piękna i jeszcze raz piękna . Wspaniały krzak obsypany kwiatami . I jak tu nie zakochać się w różach
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Chyba, że ktoś jest z Kielc i może sam odebrać Pirouette w ogrodnictwe ACM- agro.
Wtedy zaoszczędzi 80% na drugi krzaczek
Bo róża za 25zł ale wysyłka, aż 17 zł.
Ale licencję Poulsena ma też gospodarstwo Kierzków i Szamoty( część zlokalizowana jest obok szklarni w Szamotach, a reszta w Otrębusach) pod W-wą !!
"(...) Od trzech lat w gospodarstwie M. i G. Tuszyńskich produkowane są również w pojemnikach krzewy róż i powojniki na licencji duńskiego hodowcy Poulsen Roser A/S. Produkcja róż rozpoczyna się wiosną od zakupu sadzonek, które sadzi się do 0,5-litrowych doniczek w podłoże torfowe (rośliny produkowane na własnych korzeniach). Tak otrzymane róże są latem uprawiane na zewnątrz szklarni. Jesienią są ponownie wnoszone do obiektu, gdzie zimują w temperaturze 2–4°C.
W lutym przesadza się je do większych, 3-litrowych pojemników. Rośliny w szklarni wcześniej rozpoczynają wegetację na przedwiośniu i są gotowe do handlu od końca kwietnia. Część tych róż przenoszona jest na zewnątrz i rozpoczyna kwitnienie pod koniec maja. Do sprzedaży wiosną br. przygotowywane jest około 25 tys. róż rabatowych i pnących.(..)
Sprzedaż roślin doniczkowych z gospodarstwa M. G. Tuszyńskich jest prowadzona za pośrednictwem grupy Kwiaty Polskie (czyt. też HO 3/06). Wspólne działanie, w ocenie pana Grzegorza, to przyszłość dla polskich ogrodników, ponieważ w ten sposób możemy wpływać na sprzedaż roślin do sieci supermarketów. Rośliny pakowane są w foliowe rękawy, ustawiane w paletkach transportowych, następnie na wózkach są przewożone do centralnego magazynu grupy w Rzgowie.(...)"
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2706
Kwiaty Polskie : http://kwiatypolskie.net.pl/products.php?rz_k
I szkółki, do których dostarczają ? - mapka po lewej:
http://kwiatypolskie.net.pl/group.php
Może warto do Nich zadzwonić i spytać, gdzie dostraczają swoje róże
Wtedy zaoszczędzi 80% na drugi krzaczek
Bo róża za 25zł ale wysyłka, aż 17 zł.
Ale licencję Poulsena ma też gospodarstwo Kierzków i Szamoty( część zlokalizowana jest obok szklarni w Szamotach, a reszta w Otrębusach) pod W-wą !!
"(...) Od trzech lat w gospodarstwie M. i G. Tuszyńskich produkowane są również w pojemnikach krzewy róż i powojniki na licencji duńskiego hodowcy Poulsen Roser A/S. Produkcja róż rozpoczyna się wiosną od zakupu sadzonek, które sadzi się do 0,5-litrowych doniczek w podłoże torfowe (rośliny produkowane na własnych korzeniach). Tak otrzymane róże są latem uprawiane na zewnątrz szklarni. Jesienią są ponownie wnoszone do obiektu, gdzie zimują w temperaturze 2–4°C.
W lutym przesadza się je do większych, 3-litrowych pojemników. Rośliny w szklarni wcześniej rozpoczynają wegetację na przedwiośniu i są gotowe do handlu od końca kwietnia. Część tych róż przenoszona jest na zewnątrz i rozpoczyna kwitnienie pod koniec maja. Do sprzedaży wiosną br. przygotowywane jest około 25 tys. róż rabatowych i pnących.(..)
Sprzedaż roślin doniczkowych z gospodarstwa M. G. Tuszyńskich jest prowadzona za pośrednictwem grupy Kwiaty Polskie (czyt. też HO 3/06). Wspólne działanie, w ocenie pana Grzegorza, to przyszłość dla polskich ogrodników, ponieważ w ten sposób możemy wpływać na sprzedaż roślin do sieci supermarketów. Rośliny pakowane są w foliowe rękawy, ustawiane w paletkach transportowych, następnie na wózkach są przewożone do centralnego magazynu grupy w Rzgowie.(...)"
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2706
Kwiaty Polskie : http://kwiatypolskie.net.pl/products.php?rz_k
I szkółki, do których dostarczają ? - mapka po lewej:
http://kwiatypolskie.net.pl/group.php
Może warto do Nich zadzwonić i spytać, gdzie dostraczają swoje róże
-
Bogusia2

- Od: 26 maja 2008, o 20:00
Witaj Ewo. Przeczytałam i z rozkoszą obejrzałam Twój wątek od początku do końca. Jestem zachwycona i oczarowana Twoim ogrodem w odsłonie wiosennej, letniej i wczesnojesiennej. Wszystko mi się bardzo podoba. Bardzo się ciesze, że jesteś na forum i że dzięki temu, mogę bywać w Twoim ogrodzie. Ewo mam prośbę o praktyczna poradę. Posadziłam przy tarasie Flamentanz, która kwitnie jednorazowo. Chcę ją przenieść gdzieś w inne miejsce, a na jej miejsce posadzić inną pnącą różę, która będzie powtarzać kwitnienie i pachnieć!!! Zastanawiam się nad: Parade, Pirouette i Abrahamem Darcy. Ty masz u siebie wszystkie te róże. Którą byś mi radziła?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
Witajcie Ewciu, Haniu, Izo i Bogusiu 
Bogusiu, ale mi pytanie zadałaś
Najładniej pachnie Abraham Darby, najzdrowsza Pirouette, kwiaty najbardziej różowe Parade, najszybciej rośnie Abraham. Hmmm, nie wiem, musisz wybrać sama
W tej chwili kwiaty mają wszystkie róże, ale Abraham źle wygląda po deszczach. Parade ma najciemniejsze listki, Pirouette najmniejsze, błyszczące. Pirouette najładniej i najgęściej oplata pergolę.
Mogę pokazać Ci wszystkie kwiaty na raz
Wybór należy do Ciebie!
Abraham
Parade
Parade
Abraham
Pirouette
Bogusiu, ale mi pytanie zadałaś
Najładniej pachnie Abraham Darby, najzdrowsza Pirouette, kwiaty najbardziej różowe Parade, najszybciej rośnie Abraham. Hmmm, nie wiem, musisz wybrać sama
W tej chwili kwiaty mają wszystkie róże, ale Abraham źle wygląda po deszczach. Parade ma najciemniejsze listki, Pirouette najmniejsze, błyszczące. Pirouette najładniej i najgęściej oplata pergolę.
Mogę pokazać Ci wszystkie kwiaty na raz
Abraham
Parade
Parade
Abraham
Pirouette-
Bogusia2

- Od: 26 maja 2008, o 20:00
Dziękuję Ewuniu
, że zdałaś sobie dla mnie tyle trudu, żeby wkleic zdjęcia wszystkich moich nominowanych. Czy chcesz powiedzić, że one teraz tak pięknie wyglądają
?
A co do mojego konkursu, to chyba pójdę do wróżki, bo wszystkie mi się podobają. Chyba skłaniam się do Abrahama, z uwagi na zapach i szybki wzrost, bo tak bym chciała, żeby szybko dorosła do wierzchołka pergoli, który świeci pustkami. Ale z kolei Parade i Piroutte też są cudne. Chyba poradzę się Mora1
.
A co do mojego konkursu, to chyba pójdę do wróżki, bo wszystkie mi się podobają. Chyba skłaniam się do Abrahama, z uwagi na zapach i szybki wzrost, bo tak bym chciała, żeby szybko dorosła do wierzchołka pergoli, który świeci pustkami. Ale z kolei Parade i Piroutte też są cudne. Chyba poradzę się Mora1
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
No to się narobiło
Jakieś totalnie różane szaleństwo!
Tess donosi w swoim wątku gdzie pojawiła się Pirouette
Posadziłam różę, która miała być Sympathie, piękny czerwony kolor, pnąca....
A mam to:

Mały krzaczek wsadzony wiosną, a teraz takie 2 metrowe chabazie, co ja mam z tym zrobić, ciąć? Na pnącą nie wygląda, ciąć? Jak nie przytnę, to będę miała kwiaty na końcach tylko
I co? Jak dalej będzie tak szybko rosła, to drabinę będę musiała przystawić, żeby ją pooglądać.
Wygląda bardzo majtkowo, ale zdrowa jak koń i kwiaty pachną i jakie przyrosty
Zdjęcie robione w sobotę, patrzcie ile ma jeszcze pąków!
Co z nią zrobić? Poradźcie, plissssssss
Tess donosi w swoim wątku gdzie pojawiła się Pirouette
Posadziłam różę, która miała być Sympathie, piękny czerwony kolor, pnąca....
A mam to:

Mały krzaczek wsadzony wiosną, a teraz takie 2 metrowe chabazie, co ja mam z tym zrobić, ciąć? Na pnącą nie wygląda, ciąć? Jak nie przytnę, to będę miała kwiaty na końcach tylko
Wygląda bardzo majtkowo, ale zdrowa jak koń i kwiaty pachną i jakie przyrosty
Co z nią zrobić? Poradźcie, plissssssss
- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To?
Patrząc na pąk nabrzmiały czerwienią i resztki rodzicielskiej purpury Holsteina,
na końcach rozwiniętych płatków,
zaryzykowałabym Saint-Exupery/ Waltz Time
http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=6477&tab=10
Patrząc na pąk nabrzmiały czerwienią i resztki rodzicielskiej purpury Holsteina,
na końcach rozwiniętych płatków,
zaryzykowałabym Saint-Exupery/ Waltz Time
http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=6477&tab=10