Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

U Żanety już mieszkają fossy! ;:306
I koty - też prawie pustynne, biorąc pod uwagę, że korzystają z kuwety, a w końcu pustynia to taka duża kuweta jest, więc kuweta to taka mała pustynia jest, więc reasumując - kot jest zwierzęciem pustynnym. QED :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O matko z córką, aż tyle dni nie pokazywać się na swoim wątku to wstyd... :oops: Na swoje wytłumaczenie mam jeden, dość przykry fakt: ogarnęło mnie totalne, bezwstydne i absolutnie godne pochwały wakacyjne lenistwo ;:oj Zaglądałam tylko, by odpowiadać na pocztę i przeglądać szybcikiem Wasze wątki. Nadrabiam nieobecność, od razu dziękując za wizyty i przemiłe komentarze
Akwelan_2009 pisze:Dla mnie kwiatuszki są najładniejsze, zarówno te okazałe, jak również te drobniutkie. Każdy kwiatek jest inny i ma swój wyjątkowy i niepowtarzalny urok
Masz rację, Mieczysławie, ja również tak sądzę! Dodam, że G. mihanovichii variegata kwitła najdłużej (w sensie dni), najdłużej po raz drugi (w sensie: w ciągu całego dnia) i najdłużej po raz trzeci (w sensie: wykluwania pąka). Fajne te gymnokalicja są...
bool pisze:
piasek pustyni pisze:i madagaskarska piękność Kalanchoe rhombopilosa:
Na początku tego sezonu bardzo zachorowałem na Kalanchoe o kolorowych liściach, ale nie było ich nigdzie w sprzedaży, na forum nikt nie chciał się dzielić no i jakoś mi przeszło... Pamiętam, że K. rhombopilosa było moim numerem jeden na liście. Piękna roślina!
Piękna! Zgadzam się z Tobą, Arturze! Jeśli u mnie przeżyje i się rozmnoży, to możesz pamiętać, że jest u mnie. Mam nadzieję nigdzie jej nie wypuścić.
raflezja pisze:Jeśli chodzi o C. Crosby's Compact' to szansą na odzyskanie czerwonego koloru, ale oczywiście nie tak mocnego, jak kiedyś miała jest jesienne słońce i nocne chłody. U mnie krasule stojące na zewnątrz tak właśnie się przebarwiają w jesieni.
Wiem, Iwonko, bo czytałam to w Twoim wątku, ale dobrze, że wspomniałaś o tym i tutaj. Zobaczymy, jak będzie u mnie. W końcu idzie zima, to wkrótce się przekonamy...:)
honorka22 pisze:W większości pokazywanie przez Ciebie Żaneto roślinki to nie moja bajka, ale z miłą chęcią śledzę Twój wątek i chłonę informacje o Twoich cudeńkach. Bo nawet tym małym trzeba przyznać, że nie brakuje uroku. A wracając do ostatnich fotek, to oprócz roślinek, również sposób ich pokazania zasługuje na ;:215. A gymniaczki;:172
Honoratko - bardzo dziękuję! Twoje słowa są szczególnie cenne - podobnie jak i Henryka również- bo gymno to Twoja specjalizacja i Wasze zdanie i opinia to dla mnie miód na serduszko. A zdjęcia to zasługa mojego M, aż urósł z dumy :D
eba pisze:Zajrzałam, powzdychałam, pozachwycałam się to i ślad też zostawię. Śliczne zdjęcia ślicznych roślin :)
Ewo - bardzo dziękuję tym bardziej, że sama masz cuda u siebie, które za rzadko pokazujesz i do których się nawzdychać nie można!
brombiel pisze:Kalanchoe rhombopilosa jest wyjątkowa...prawdzwa piękność, ale kwiat Gymno "Ametist" jest piękny...biało-szary cudo
Agnieszko - dziękuję również! Ta nazwa, jak wspomniał Henryk, może być tylko handlową, nie przyjętą ogólnie, ale dla mnie jest - jak również wspomniałam - znacznikiem wśród kilku różnych mihanovichii. Nie zmienia faktu, że kwiatek ma ujmujący, jakkolwiek się w rzeczywistości nazywa :D
marlenka pisze:Dokładnie, ten Ametis jest przeuroczy!
A Kalanchoe już dla samych liści można trzymać u siebie. Ładna roślina!
O, i tu trafiłaś w sedno, Marlenko. Dokładnie tak do tego też podchodzę ;)
onectica pisze: Ładnie się nazywa i ładnie wygląda ;:108 Być może to zasługa pięknie zrobionego zdjęcia, ale uważam, że absolutnie nie ma się czego czepiać
Jeden komplement dla roślinki, a drugi dla męża - no proszę, Lucynko , jak w jednym zdaniu możesz zadowolić przynajmniej trzy osoby ;:306
nyskadu pisze:Senecio citriformis, ciekawy kwiatuszek
Agnieszko - dzięki wielkie ;:180 Ciekawy, malutki i bujnie się rozrastają następne. Bardzo mnie... wręcz rozczulają!
Arkadius121 pisze: Nowości,czyli kaktusy i sukulenty wyjątkowej urody-niech zdrowo rosną.
Pozdrówka.
Arku - pozdrawiam Cię również, dziękując za wizytę i ciepłe słowa w kierunku roślinek!
Fraszka_1 pisze:No proszę, podczas mojego pobytu na Wyspach dużo się podziało.
Piękne nowości ;:108 a może zaadoptujesz jakieś pustynne zwierzątko? Będzie mu u Ciebie jak w domu
Nigdy w życiu! Co prawda jak wiesz, Natalko, mam trzy koty, i do szczęścia potrzebowałabym najwyżej lemura. I fossy ;:306
onectica pisze:U Żanety już mieszkają fossy! ;:306
I koty - też prawie pustynne, biorąc pod uwagę, że korzystają z kuwety, a w końcu pustynia to taka duża kuweta jest, więc kuweta to taka mała pustynia jest, więc reasumując - kot jest zwierzęciem pustynnym
Lucynko - przyznam, że przez łzy ze śmiechu czytałam Twój wpis, bo logika wydaje się słuszna i bezbłędna! Niemniej jest to takie samo rozumowanie jak niedawno ja sobie zrobiłam: w związku z tym, że idzie zima, to ja poczyniłam już pewne przygotowania do wiosny... ;:219

A teraz, Kochani, w nagrodę za moją nieobecność muszę się pochwalić czymś, co nie miało prawa niemal zakwitnąć. W czerwcu na urodziny (o czym oczywiście nie omieszkałam się Wam pochwalić) dostałam mnóstwo epi do ukorzenienia. Jedno z nich właśnie zakwitło!!! Czy ktoś z Was będzie w stanie je nazwać...? Oto one, drobniutkie, ale cudowne kwiatki:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Bardzo dziękuję Wam za miłe wizyty! A teraz lecę nadrabiać Wasze wątki dalej :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
AleksandraBdg

Post »

Piękne kwitnienie!
Drobne ale urocze. Tylko wydaje mi się,że tej roślince bliżej do rhipsalisa niż epiphyllum... Epi mają zdecydowanie większe kwiaty.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu! Bardzo dziękuję - całkiem to jest możliwe. Dostałam po prostu całą masę różnych epifitów do ukorzenienia i w skrócie nazywam je "epi". Co jest co, dopiero zamierzam rozgryźć, gdy się ukorzenią. W tej grupie z pewnością jest kilka innych ripsalisów, być może to jest jeden z nich. Teraz mogę się ukierunkować w poszukiwaniach nazwy szczegółowej, także dziękuję bardzo ;:180 ;:196
Spis moich wątków
AleksandraBdg

Post »

Właśnie buszuję po necie i szukam czegoś podobnego :) Jak znajdę nie omieszkam napisać ;)
Ale roślinka naprawdę urocza! Żanetko,Ty to masz rękę do zieleninki.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, jesteś Kochana! Pisz jak znajdziesz, dam Ci za to... buziaka ;:306
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe kwitnienie rhipsalisa, ja też nazwy tej odmiany nie znam:(. :wit
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

To Lepismium cruciforme (Rhipsalis cruciformis). Swoją drogą bardzo ładna roślina. :wink:
Mateusz
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Gymnocalycium jakie urocze.. ślicznie wygląda o różowym kwiatuszku a Rhipsalis?
To chyba coś niezwykłego w naszych kolekcjach albo ja mało w życiu (forumowym) widziałam :wink:
Niespotykany kolor i wielkość kruszynki.
Gratuluję Żanetko :D
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati! Bardzo dziękuję za miłe słowa - zdaje się, że już znamy, bo...
mataan pisze:To Lepismium cruciforme (Rhipsalis cruciformis). Swoją drogą bardzo ładna roślina. :wink:
Mateusz! Wydaje się strzałem w dziesiątkę! Posprawdzam i porównam jeszcze, ale po kwiatach można rzeczywiście przyznać Ci rację ;:180
KaRo pisze:Gymnocalycium jakie urocze.. ślicznie wygląda o różowym kwiatuszku a Rhipsalis?
To chyba coś niezwykłego w naszych kolekcjach albo ja mało w życiu (forumowym) widziałam :wink:
Niespotykany kolor i wielkość kruszynki.
Gratuluję Żanetko :D
Krysiu - dziękuję bardzo! ;:196 Nie wiem, czy jest spotykana czy nie - Ty z pewnością wiesz o tym najlepiej, więc przyjmuję z wdzięcznością Twoje pochwały ;:180 Gymnolkowi również powtórzę, a maleństwo oby rosło zdrowo ;:166
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Śliczne małe piękności ;:138
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Świetny ten rhipsalis!
Gdybyś miała jeszcze Żanetko takiego na żółto kwitnącego, zapomniałam nazwy gatunkowej, którego i ja poszukuję, to cudnie wyglądałyby razem.

O, już wiem, to Lepismium monacantha.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko - dziękuje oczywiście za wizytę. Iwonko - a myślisz, że ja wiem, co się w tych prezentowych odrostach kryje? :;230 Coś podobnego, o czym wspomniałaś, jest, ale czy to jest akurat to, nieprędko się zobaczy. To było całe pudełko, jak mówiłam przywiezione z wystawy (lub z jakiejś megakolekcji, już szczegółowo nie pamiętam), ale po drodze do Polski zginęły nazwówki. I po kwiatach dopiero się pozna, co to właściwie może być, zresztą dokładnie po kolei ich nawet jeszcze nie pokazywałam. Większość się ukorzeniła już, i jak widać, nawet zakwitło, co dla mnie jest zaskoczeniem, ale oczywiście miłym. Co ja tam mam, pewnie z czasem się rozpozna, a może przy przesadzaniu w doniczki właściwe zrobię im po kolei zdjęcia.
Cieszę się, że kwiatuszki się Wam spodobały, dziękuję ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A skoro się spodobały tamte, to może i spodoba się Wam również i ten...?
W zasadzie dopiero pokazuje, co potrafi Trichocaulon cactiforme:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obiecuje wiele Stapelia (Orbea) variegata. Czekam na jej rozwinięcie, bo to byłoby "moje" kwitnienie. Po wielkości pąka można się tylko domyślać, że byłoby na co popatrzeć...

Obrazek

Z góry dziękuję za wizyty, choć z pewnością nie jest to dla Was nic nowego. Dla mnie są najpiękniejsze na świecie :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Trichocaulon cactiforme - kwiatuszek ładny choć zdecydowanie nieduży. Duży plus za kształt i kolory. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”