Ogródek Gosi 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi 13

Post »

[quote="Margo2Obrazek

url][/quote]

Goś, czy taki iglaczek to u siebie gdzieś kupowałaś? Szukam srebrnego, szczepionego na 60-80 cm. Najlepiej Silberlock ale inny też może być. Byle mała kulka.
Jak ten twój się nazywa?

I kupiłam sobie wreszcie pierwszą stipę :heja ona się rozsiewa, prawda? Tylko czy ja rozpoznam siewki ;:306
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie! Jak rozpoznać siewki stipy. Ja mam mnóstwo traw i mnóstwo siewek. Szczególnie od Melicia ciliata. To też są takie cienkie włoski, które trudno wyrwać ręką. Chyba trzeba będzie na logikę szukać stipek koło stipy?
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Gosiu, mam taka samą niepodcinaną sosnę i próbowałam pod nią różnych nasadzeń, nawet wrzosy tam kiedyś były, wszystko jednak marniało i wyciągało się, a teraz wsadziłam różne aksamitki i patrzę z przyjemnością :wit
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Gosiu na ostatnim zdjęciu , śliczny iglaczek szczepiony , uwielbiam takie srebrne .
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Tańczące Ostnice ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, u mnie wilczomlecz bardzo ładnie zimuje. Mam piaski, chyba pasuje mu taka przepuszczalna ziemia. Rośnie w dwóch miejscach. Przy schodkach na zachodniej stronie i na wschodniej wystawie przed domem.

Ewo, jesteś kochana ;:196

Jola, w przyszłym roku musimy wybrac się na zlot do Sulejowa, bo kupowałam tego iglaczka w pobliskiej szkółce. Zresztą jak kilka innych. Wybór niewiarygodny, a ceny baaardzo przystępne. Nazwy niestety nie pamiętam.
To nie dostałaś jej ode mnie jak byłaś?
U mnie tego tyle było. Ona się rewelacyjnie rozsiewa, ale też czasem przezimuje. Ja miałam w tym roku i stare i nowe.
Tylko dopiero w tym roku odkryłam, że chyba robiłam błąd, bo obcinała, wiosną jak inne trawy. Jej chyba się nie obcina, tylko zostawia te suche źdźbła, które po jakimś czasie same znikną.

Jolu, Wandziu, stipę bardzo łatwo rozpoznac. Ma najcieńsze źdźbła jakie znam. Nawet Mielica się przy nich chowa. Prawdziwe niteczki.

Irminko, ta sosna jest podcięta. Gałęzie miała do samej ziemi. Teraz ma je jakieś 1 m nad ziemią. Posadziłam rośliny, które powinny sobie tam poradzić. Najbardziej boje się o tawułki. Wrzosy w brew pozorom lubia słonko. Dlatego pewnie nie radziły sobie pod sosną

Geniu, iglaczek kupowany na zlocie. Mam nadzieje, że w przyszłym roku uda mi się dotrzeć

Aga, masz rację, one tańczą na wietrze. Uwielbiam na nie patrzeć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek
Gosiu a co to za roślinki przy samych kamieniach? Bardzo mi się podobają ;:oj Jeżówki sa śliczne ;:215 Rabata pod sosną jest super :tan
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Margo2 pisze: Obrazek
Gosiu bardzo fajne zestawienia. Co to za trawa?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gosiu,masz pięknie ukwiecone rabaty.Też chciałabym wypracować u siebie takie uporządkowanie,sadzę gdzie popadnie,bez ładu i składu,potem 10 razy przesadzam,bo nic mi się nie podoba.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Święta racja, Margo, z tym kupowaniem i sadzeniem gdzie popadnie :!:
Kupujemy zwykle oczami, bez cienia zastanowienia, czy te rośliny będzie gdzie posadzić (z sensem)
i czy w ogóle będą pasowały do tego, co już jest.
Najrozsądniejsze jest kompleksowe planowanie rabat, a potem konsekwentne ich obsadzanie.
Znam nawet forumowiczki, którym się to udaje ;:306. Ale to wyjątki potwierdzające regułę ;:224.
Mnie dwumiesięczna koszmarna susza zmusiła do przemyśleń, jak zmienić ogród, żeby takiego pięknego lata, jak obecne, nie spędzić na ciągłym lataniem z wężem z ciągłym bólem głowy, że to, co z takim uczuciem zasadziłam - ginie w palącym skwarze. Co z tego wyjdzie ;:218 ?

Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwania w fajnym postanowieniu - Jagoda
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu ... zapodziałaś mi się na chwilkę a tu takie widoczki serwujesz i pięknie opisujesz.
Na poprzedniej stronie wychylające sie główki białej jeżówki super ujęcie ;:138
Rozchodniki zaczynają powoli kwitnienie i bacznie przyglądam się temu od Ciebie... jakby jaśniejsze listki ale to może być zmyłka bo nie wiedząc jaki jest posadziłam do większej doniczki i wkopany do gruntu rośnie sobie. Łatwiej w każdej chwili capnąć i przenieść.
Wspaniale prezentuje się Wilczomlecz mirtowaty na podwyższonej rabacie - może pokazać to miejsce z przodu. Wiosną zbierałam siewki przy pieleniu bo stary egzemplarz wyrzuciłam, jest ich sporo i szukam mądrego pomysłu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Hej kochana ;:196
Mnie się bardzo bardzo podoba rabatka pod sosenką. Cieszę się, że udało Ci się wywalczyć rozluźnienie rabat. Zdecydowanie im się to przydało. Tak byłam, widziałam. Pokaźna kolekcja na małym skrawku ziemi. Muszę koniecznie pamiętam żeby zgłosić się po gałązki hortensji na wiosnę. Może się w końcu uchowam swoich krzaków, bo jak na razie to mi coś ukorzenianie nie idzie :roll:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kamil, czy chodzi o te srebrzyste zaraz przy kamieniach?
To wilczomlecz mirtowaty. Bardzo fajna dekoracyjna roslina

Monia, dzięki ;:196
W porównaniu z Twoimi rabatmi, moje zestawienia sa skromne
Posadziłam tutaj miskanta, ale nie pamiętam, czy Gnome, czy Karate.
Jak zwykle zostawiłam za mło miejsca. Znowu wiosną będzie przesuwanie.

Małgosiu, ale ja też tak mam. Chociaż faktycznie ostatnio staram się bardziej uporządkowac swój ogród, ale dzisiaj weszłam do ogrodniczego i kupiłam rdest i rozchodnika. Gdzie je posadzę nie mam pojęcia . Będę znowu biegała po ogrodzie i szukała miejsca.
Ja przesadzam non stop. Fakt, że na tych nowych rabatach mniej, ale te stare sa w ciągłym ruchu jak widzisz

Jaguś, ja jestem zadowolona z węży kroplujących. Od kiedy je rozłożyłam pada co 2,3 dni ;:306
Ale i tak się przydadzą w następnych latach. To naprawdę wygoda, bo nie trzeba stać, tylko podłączm do niego wąż ogrodowy i puszczam wodę na godzinę. A w tym czasie mogę robić coś innego. Dzięki temu też nie trzeba często podlewać, bo ziemia jest bardziej nawilżona
Kompleksowe planowanie wyszło mi w sumie po części. Mam ogólny zarys i dopieram rośliny, które akurat są pod ręką i pasują do zamysłu. Najgorsze, że nie ma u mnie takich sklepów, gdzie jest duży wybór. Zostaje internet, ale znowu kupowanie 2 roślinek nie opłaca się, bo tez nie każdy ma wszystkie rośliny. Dlatego planowanie dokładnie każdej rosliny nie wchodzi w grę.

Krysiu, jestem bardzo ciekawa, czy rozchodnik Będzie tym o który Ci chodziło. Mam nadzieję. Ja dzisiaj kupiłam kolejnego. Nie wiem dlaczego, bo przecież nie mam już gdzie sadzić.
Dlaczego wyrzuciłaś swojego starego wilczomlecza?
Ja mam bardzo stary egzemplarz i bardzo dobrze się sprawuje

Paulinko, z tego co wiem, to dziewczyny gałązki ukorzeniają w wodzie. Ja próbowałam w ukorzeniaczu, nie wyszło.
A Ty jakiej metody próbowałaś?
Trochę poszerzyłam tylną rabatę. Naprawdę trzeba było to zrobić, bo rosliny się dusiły. Mam tego za dużo :roll:
A jak paprotka? Żyje?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Goś kiedy sadziłaś zawilce?...pytam bo mamy podobną ziemię i widzę, że u Ciebie ładnie kwitną a moje padły przez te zeszłoroczne upały. Tak mi się podobają ale nie wiem czy ma sens ryzykować.
Ta ostatnia róża ...cudna ;:oj
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Ja też odniosłam wrażenie że trochę za ciasno będzie miała ta trawa. Na bank będziesz musiała coś poprzesuwać.
Ja w zeszłym roku poprawiałam rabatę z trawami i niestety nadal jest za ciasno. Jedno w drugie wchodzi.
Chciałabym kupić podobną trawę ale żeby miała na stałe taką wysokość jak u Ciebie na zdjęciu.
Co to za niebieski iglak na tej rabacie ?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”