Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Wandziu - cała przyjemność po mojej stronie. ;:196
Widzę że żurawki czekają na swoje miejsce.
Serdecznie pozdrawiam ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Wandziu w Twoim ogrodzie jest coś takiego czego ja określić nie potrafię, uwielbiam tu bywać ;:167
Dla mnie jest bardzo romantyczny, spokojny i może to głupio zabrzmi bardzo kobiecy
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prześliczne ujęcia ;:63
Widzę, że na kamiennych ścieżkach przechadza się mistrz ogrodnictwa i fotografii.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandeczko, Twoje śmiałki zachwycają mnie i zdumiewają jednocześnie już od dawna. Są wyjątkowo dorodne !
Na działce mam trzy i dwa w przydomowym ogródku, ale żaden nie jest tak dekoracyjny. Nie eksmituję ich jedynie dlatego, że nasze psy i koty uwielbiają je podgryzać :lol:
Cudnie kwitną Ci hosty, bardzo lubię te ich delikatne dzwoneczki. I jak zwykle wspaniałe kolorowe żurawki na obrzeżu. Idąc Twoim śladem kupiłam kolejne trzy i mam nadzieję, że się dobrze zaaklimatyzują w moich stepach.
Pozdrawiam serdecznie, pozostając w oczekiwaniu na jesienne szumy i szelesty traw :wit
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

ASK-anulla, miło mi bardzo, że tak pochwaliłaś moje fotki. Staram się je robić starannie i z namysłem, bo wczesniej pstrykałam po prostu to, co kwitło. A potem jednak polubiłam zdjęcia nastrojowe, na których i rośliny wyglądają bardziej tajemniczo i kusząco :D Raz się uda, raz nie..., ale nieustannym próbom nie ma końca.
Zytka, żurawki to u mnie w różnych miejscach czekają na wysadzenie. Już się tym teraz zajęłam, bo potem nie zdążę ze wszystkimii przed zimą, a teraz pora akurat idealna, tym bardziej że solidnie u nas dziś popadało.
anym, dużą przyjemność mi sprawiłaś swoimi słowami. I zastanawiałam się dzisiaj, w czym może się przejawiać ta kobiecość ogrodowa. Bardzo to intrygująco określiłaś. Może kolorystyka? Sama nie wiem.
A_nie, och gdzie mi tam do mistrzostwa. Czytam czasem o fotografii, chciałabym się więcej nauczyć, ale na razie to, co znajduję w necie, to dla mnie czarna magia. Dzialam do tej pory tylko na automacie. No nic, człowiek stale się uczy...
Mufeczko, no właśnie ciekawa sprawa z tymi śmiałkami. Margo, gdy u mnie była, wspomniała, że nie polecasz śmiałków i dziwiła się, że u mnie tak ładnie rosną. Ja ze swojej strony polecałabym z traw właśnie śmiałki. Może one lubią po prostu kwaśniejszą ziemię. Natomiast u ciebie miskanty są rewelacyjne, a moje tylko średniej jakości. Każdy sam musi wypróbować u siebie. Aha , według mnie jeszcze prosa są świetne. Pozdrawiam Cię sedecznie, mam nadzieję, że dotarły na twoje stepy ostatenie letnie deszcze i dzięki temu masz mniej roboty z podlewaniem, a wiecej czasu pozostaje ci na odpoczynek. ;:196

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Witaj Wando,
Pytałaś w dniu 08-08-2014:
"CO TO JEST? To musi być bylina, bo kwitło w zeszłym roku, przezimowało i znów teraz kwitnie. Dość wysokie, mniej więcej jak liatra. Mam podejrzenie, że to lobelia wielka."
Może to jest 'kłosowiec fenkułowy' (Agastache foeniculum ) ?
Podziwiam od dawna Twój ogród i piękne fotki.
Pozdrowienia
Jola
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandziu, ta roślinka, to na pewno lobelia bylinowa, zwana stroiczką , speciosa Fan Blue.
Na pewno trafiła do Ciebie ode mnie, tylko okrężną drogą.Mam jeszcze Albę. ;:333
Pytałaś o pomysł kompozycji z jeżówkami, no trawy najlepsze, ale do jasnych jeżówek, świetnie też będzie pasować właśnie smukła, niebieska lobelia a do ciemnych, krwawnik kichawiec The Pearl / perłowy.U mnie rośnie z Southern Belle.
Lobelia bardzo się rozsiewa, więc możesz ją zagospodarować, gdzie Ci pasuje nawet z trawami, czego u Ciebie pod dostatkiem. No i najważniejsze, nie wymarza i nie choruje. ;:215
Piękne foteczki wstawiłaś, masz jeszcze dużo soczystej zieleni i te cudowne hortensje. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Wandziu. Bywam tu często w tym magicznym ogrodzie i za każdym razem czuję się jakbym był pierwszy raz Zastanawiałem się co musiałbym u siebie w ogrodzie zmienić, by stworzyć taki klimat. Na pewno musiałbym zmniejszyć albo wykupić wszystkich szkółkarzy w okolicy. Zadziwiasz mnie lobelią,że przezimowała Ci w gruncie. Już parę lat co roku kupuje niebieską i zawsze mi pada. Sadzę na zimę do donicy i wraz z innymi zimę spędza w piwnicy. Już w połowie zimy ginie. W trym roku nie spotkałem w sprzedaży.
Zdziwiła mnie wypowiedz Stasi,że ona rozsiewa się. Mam co prawda inne kolory ale w zadnym roku nasiona nie dojrzewały choć wiosną były pędzone. Nawet Alba, która bardziej przypomina chwast też nie ma nasion. W sprzedaży bywają nasiona więc podejrzewam,że wyhodowane w cieplarniach,bo nie byłyby tak drogie.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

drozd, Januszu, na dowód, że mówię prawdę z tym rozsiewaniem, zobacz ile jej u mnie rośnie i wcale nie jest droga.

Obrazek

Wandziu, wybacz, że się u Ciebie rządzę, rzeknij słowo a usunę. :oops:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Yollanda, Witaj droga Jolu. Najpierw Ci podziękuję, że do mnie po cichu zaglądasz i za twoje miłe słowa skierowane do mojego ogródka i zdjęć. Mam nadzieję na więcej Twoich wpisów. Widziałam, że założyłaś swój wątek jakiś czas temu. Postaraj się składać więcej wizyt, to będziesz miała wiecej odwiedzin i twój wąteczek na pewno się ożywi. A zauważyłam, że masz co do pokazania, więc śmiało :D Jolu, ta bylina to nie kłosowiec. Miałam kłosowca, niestety padł, ale pozostały siewki. Był nieco inny. To z pewnością jest lobelia wielka. Postaam się jakoś o nią zadbać.

Stasiu, dziękuję za pomysł. Faktycznie ta lobelia będzie świetna w towarzystwie białych jeżówek i może nie tylko białych. Ja nie zauważyłam, żeby ona się rozsiewała albo po prostu nie rozpoznaję siewek i wyywam. Stasiu, ja nijak nie mogłam jej dostać od ciebie, bo mam ją już dwa lata. Tak jak pisałam, ona u mnie już zimowała, a roślinki od Ciebie dostałam dopiero w tym roku. W zeszłym ta lobelia ma tylko dwa pędy kwiatowe, a w tym już chyba z pięć. Chyba zaplątała się razem z prosem, które kupiłam już nie pamiętam gdzie. I ona, i proso rosną razem, trudno je będzie rozdzielić. Ta lobelia ma cudowny kolor. Skoro ją już mam, to nie chciałabym stracić. Zdjęcia Stasiu nie usuwaj. W końcu wątek na foum służy do wymiany doświadczeń. ;:196

Januszu, jestem bardzo wzruszona i zmotywowana Twoimi słowami. Ja myślę, że klimat nadają ogrodowi duże drzewa, które sprawiają tyleż samo kłopotów, co przyjemności. Poza tym mam sporo takich różnych dodatków ogrodowych, żeby ogródek stał się jakby dodatkowym pokojem. Wszak spędzam w nim latem większość czasu. Pewnie, że mniejsza powierzchnia ułatwia zagospodarowanie i ogarnięcie, czasem chcialabym mieć dwa razy tyle, ale watpię, czy dałabym radę zadbać o to należycie. Ja uważam, że u Ciebie jest bardzo pięknie, a już floksy to masz najładniejsze na FO. Ilekrorć wejdę do netu w poszukiwaniu informacji na temat floksów, zawsze w grafice pojawiają się zdjęcia z Twojego ogrodu. Januszu, jeśli moja lobelia się rozrośnie, obioecuję Ci sadzoneczkę. ;:108

Dzisiaj pochwalę się swoimi floksami. Jest to moje bardzo niedawne odkrycie, więc w tym temacie raczkuję. Odmiany dobierałam bardzo starannie, bo niestety, nie zmieści się już u mnie ani jeden floks więcej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tych, które mam, Europa jest najładniejsza. Co prawda jest ona u mnie najstarsza, ale nie wiem, czy pozostałe odmiany będą mieć równie gęste i olbrzymie kwiaty. O zapachu nie wspomnę.
Obrazek

Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Wandziu , nowe rośliny pod Czesławem a już spore kępki . I wszystkie z nazwami , porządek jak w banku Szwajcarskim. :D Dwie ostatnie zimy lobelie dobrze zimowały , przy poprzednich nie miały by szans. Być może pod bardzo solidnym okryciem. ;:108
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Floksy masz na prawdę śliczne :D
A ja co wejdę do internetu znajduje nowe odmiany ;:224
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Wandziu - przyznam że nigdy nie wiedziałam tyle odmian floksów co u Ciebie.

Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Wandziu, nie będę oryginalna, gdy napiszę, że piękną kolekcję jeżówek zebrałaś, bo w zasadzie każdy Ci to pisze, ale taka jest prawda, więc nie mogę o tym nie wspomnieć, najbardziej do gustu przypadła mi Catherina i Aloha, ale jeszcze bardziej urzekł mnie floks Europa, tak pięknych i dużych kwiatów jeszcze nie widziałam, jeśli chodzi oczywiście o floksy, jeśli gdzieś go przypadkiem spotkam, to coś czuję, że się nie oprę. Zdjęcia obłędne, bardzo podobają mi się te jakby takie troszkę tajemnicze ze ścieżką, pierwszy raz widzę też bylinową lobelię, faktycznie bardzo ciekawa roślinka jako tło dla innych ;:108 .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Są piękne i panujesz nad nazwami odmian! ;:333 Będę musiała przypasić swoje 4 odmiany, ale czy ja to bym zapamiętała? ;:306
Na Twoich zdjęciach tak to niezwykle wygląda!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”