Ogródek Gosi 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi 13

Post »

Werbenka nie kwitnie tylko jedna. No zauważyłam, że jej u Ciebie sporo. Z resztą czego tam nie ma :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jadziu, jak zwykle jesteś dla mnie bardzo miła ;:196

Paulinko, no własnie. Czego tam nie ma :roll:
Powinnam chyba jednak to towarzystwo ograniczyć, ale nie mam siły ;:173
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu - nic nie ograniczaj ,jest pięknie ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu a może je wyplewiłaś? ;:oj
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Goś piękne zdjęcia ostatnio robisz ;:215 Duża zmiana.
Ogród też jakiś inny, uspokojony. Nowe rabaty, np ta z hortensją, taka dojrzalsza, przemyślana. Bardzo mi się podoba :wit

Śliczne też masz jeżówki. Potrafisz nazwać ich odmiany?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżówki przepiękne. Uzyskałam kilka wolnych miejsc na rabatach i o dziwo, zamiast sadzić tam róże, wsadzam nowe jeżówki. Totalna zmiana frontu.
Gosiu, wreszcie zakwitnie u mnie werbena. :heja Te ostatnie sadzonki od ciebie. Mają maciupeńkie pączuszki kwiatowe. W końcu zdąży pzed zimą po tylu nieudanych próbach. Teraz tylko problem w tym, żeby się rozsiała na przyszły rok. To samo dotyczy stipy, tylko nie wiem, jak rozpoznam wiosną jej siewki. Gdybyś miała jakąś fotkę poglądową tych maleństw, to wklej proszę u mnie.
Twoja rabata ze stipami wygląda świetnie :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nareszcie dzisiaj wyszłam do ogrodu popracować, ale zamiast pielić zajełam sie przesadzaniem. Po pierwsze zaczęłam rabatę pod sosną i poszerzyłam rabatę, z którą od zawsze mam problem. I wiecie co? Chyba mi się nie podoba ta rabat pod sosną :( Chyba bardziej pasowało mi jak tam było pusto.
Natomiast ta druga rabata w ciągłym przerabianiu zaczyna mi sie powoli podobac. Jeszcze trochę poprawek i będzie nareszcie w porządku. Niestety zdjęc nie zdążyłam zrobić, bo mnie wieczór zastał

Jadziu, chyba jednak zaczynam ograniczać. Chyba mam juz przesyt tego buszu.

Aniu, raczej nie. Wiem jak wyglądają jeżówki. Musiały zmarznąc :roll:

Jolu
, niestety nie umiem nazwać jeżówek. A przynajmniej znam tylko nieliczne. Te z ostatnich zdjęć nie są mi znane.
Chyba dojrzałam do zmian i wolę takie uspokojone rabaty. No i chyba zaczęłam zostawiac więcej miejsca na rośliny. Jutro może uda mi się zrobić zdjęcia.

Wandziu, zostaw koniecznie werbenę na zimę, a wiosną obetnij kwiaty i rozsyp tam gdzie chcesz. U mnie to zawsze działa.
A ostnice wiosną łatwo rozpoznać. Mają cieniutkie niteczki. Żadna trawa nie ma takich. Ale przede wszystkim nie obcinaj wiosną źdźbeł., jeśli w środku są zielone, to znaczy, że żyje. I chyba to obcinanie jej szkodzi. W tym roku nie obcięłam i miałam dorodne stare kępy

Bardzo lubię tę roślinkę. Kwitnie praktycznie cały czas drobnymi kwiatuszkami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tradescant to nowa róża w moim ogrodzie, ale już jestem nią zachwycona. Nie dosyć, że ma cudowny kolor, przepięknie pachnie i jeszcze kwitnie prawie non stop :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu,mówisz,że mało kwitnie u ciebie ja uważam ,że jest dobrze,zawsze Twój ogród mi się podoba ,a kępa różnych jeżówek super wygląda,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Tradescant cudowna ;:333
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Twoja ulubiona rabatka jest wspaniale obsadzona.Widać,że nad nią pracowałaś.Trawy ;:167
Zazdroszczę Ci takiego krzewu tradescanta-u mnie po 2 latach raczył się ruszyćź z miejsca ale tylko 1 pędem.Mam nadzieję,że jakiś przyrost będzie.Kwiaty ma naprawdę szalone i w kolorze i zapachu. :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta, jakoś mi sie ta rabata udała :wink:
Akurat wszystko sadzone z małym rozmysłem.

Annes, polecam tę różę. Jak na razie jest super

Aniu, moja sadzonka była marna. Bałam się, że nie przetrwa zimy. Ale ładnie przezimowała i od początku szaleje. Jak widzisz ma liczne przyrosty i naprawdę bardzo ładnie kwitnie. Liczę, że za rok będzie jeszcze lepiej. Byle tylko nie sprawdziły się moje obawy co do wzrostu. chciałabym, żeby była niewiele większa niż jest teraz.

A teraz pokażę Wam moje dwudniowe działania. Zdjęcia nie za specjalne, bo znowu wieczór mnie zastał. No i nie oddają tego jak jest naprawdę. Porozsadzałam masę roślin. Część wylądowała na rabacie pod sosną, część na poszerzonej rabacie

Wyglądało tak. widzicie jak rośliny są zbite?
Obrazek Obrazek

Najlepiej widać jak powiększyła sie rabata porównując jak żurawka przy bergenii jest w tej chwili oddalona od brzegu. Przedtem praktycznie była na brzegu
Obrazek

Zobaczcie ile mam jeszcze miejsca. Zmieści się jeszcze róża. Zastanawiam się, czy dosadzić cisa, czy lawendę.
Obrazek

Tutaj też zmieści się róża i coś jeszcze. Chyba, że macie inne propozycje. Tutaj dokupiłam tylko jeżówkę Big Kahuna ;:167 i trytome. Ciekawe, czy przetrwa zimę
Obrazek

Z tyłu bardzo się przerzedziło. Teraz tego nie widać, ale przesadziłam stamtąd 2 tawułki, trawę, i tawułę brzozolistną
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i rabata pod sosną. Wszystkie rośliny sa przesadzone. Dokupiłam tylko 2 azalie. Jutro dokładnie pokaże co tam rosnie
Ale powiem szczerze, że zastanawiam się, czy jak nic nie rosło nie było lepiej. :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Bardzo mi się podoba nowe kółeczko pod sosną - jak się toto rozrośnie, to będzie bardzo ładnie ;:108
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Jak się roślinki pięknie rozrosła to będzie bardzo ładnie. Ją też jestem na etapie przekazania ale raczej grupuje rośliny podobnego typu. Pobierała żurawski z całego ogrodu i zrobiłam z nich rabaty. Podobnie postąpiła z tawulkami
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu ja bardzo lubie taki busz,ślicznie. Ta bordowa róża naprawdę ma urok.Sporo masz jeżówek i ładnie zdobią ogród o tej porze roku.

Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Gosia,
Jest bardzo dobrze z tymi roslinami. Trzymam kciuki za ich rozrastanie. Ja bym tylko połączyła rabatę z chodnikiem likwidując "kliny" trawnikowe, niewygodne do koszenia. Zrób sobie próbę. Może wtedy będziesz bardziej zadowolona, chociaz kształt koła zniknie.....Bo przeciez ogólnie jest to lepszy efekt, tylko coś Ci nie pasuje, prawda?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”