Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

Rano jest trochę chłodniej, ale za to są rosy, które mogą utrudniać naniesienie i utrzymanie preparatu na roślinie. Przy oprysku wieczorem, do rana powinno to wszystko przyschnąć i poranna rosa nie powinna zaszkodzić.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Moje pomidory maja pierwsze oznaki braku potasu i magnezu. Tu, gdzie mieszkam, w Norwegii nie ma nawozow jednoskladnikowych typu saletra potasowa dla detalicznych klientow. Lece do Polski. Co moge kupic, co nie bedzie w duzych opakowaniach - chodzi mi o jednoskladnikowe nawozy :) Zeby nie przenawozic innymi
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W aptece dostaniesz siarczan magnezu w małych opakowaniach (inaczej sól gorzka). I masz pewność, że celnicy się nie czepną :lol:
A potas uzupełniam podypując po garści popiołu z kominka pod krzak i nigdy zielonej piętki nie miałam.
Tylko sprawdź najpierw czy nie masz wysokiego pH.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Najprostsze to chyba saletra amonowa, siarczan potasu i superfosfat. Ale można też kupić mieszanki wg doboru npk: Fructus, Florovit, Agrecol, Substral itp.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p

Post »

Rybka pisze:W aptece dostaniesz siarczan magnezu w małych opakowaniach (inaczej sól gorzka). I masz pewność, że celnicy się nie czepną :lol:
A potas uzupełniam podypując po garści popiołu z kominka pod krzak i nigdy zielonej piętki nie miałam.
Tylko sprawdź najpierw czy nie masz wysokiego pH.
Dzięki :D pH jest na pewno wlasciwe, poniewaz moje pomidory trzymam tylko w donicach, w kupnej ziemi. Za to zielona pietka na niemal wszystkich - mam 15 - oprocz Pink King, Surya i Sungold - czyli F1 daja sobie rade na nawozie do kaktusow :lol: Zielona pietka jest jak sa zielone, jak nabieraja kolorow to nie ma po niej sladu. Jedynie Chokolade cherry i Black Opal maja takie smugi - ale one chyba tak maja ;:173

-- 1 sie 2014, o 19:19 --
Rybka pisze:Samolotem bym sie nie odważyła przewozić nawozów jednoskładnikowych.
Są na to uczuleni po Breiviku...
Tez o tym myslalam. Saletre potasowa moze kupic tylko zarejestrowany rolnik i to w ilosciach na dziesiatki Ha. To moze cos wysokopotasowe ale w zestawie z innymi ?
Awatar użytkownika
amma
100p
100p
Od: 31 maja 2012, o 22:16

Post »

Skoro masz uprawę w donicach to myślę ze dobrym zakupem byłaby " Magiczna Siła do pomidorów" Skład tego nawozu jest_ NPK 9-9-27. Jest to dobry skład dla starszych pomidorów. Stosunek azotu do potasu jest 1:3 taki jak powinien teraz być, do tego jak ktoś pisał gorzka sól i będzie dobrze.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p

Post »

Skrzetnie zapisuje. Serdeczne Dzięki. Mam jeszcze pytanie o saletre potasowa. Czy ta do peklowania to jest to samo co nawoz?
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

To samo.
Nie pomyl tylko z bardziej popularną dzisiaj solą peklową czyli peklosolą - to jest sól kuchenna z niewielkim (0,5%) dodatkiem azotynu sodu.
Tyle że kupując detaliczne torebeczki saletry do peklowania 20g wyjdzie z 10x drożej niż i tak koszmarnie drogie nawozy w opakowaniach 2kg czy 5kg...
pozdrawiam, Tomek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

noriska pisze:Czy ta do peklowania to jest to samo co nawoz?
Proszę zwrócić uwagę ,czy jest to na pewno saletra potasowa, ponieważ do peklowania używana bywa również saletra sodowa a ta nie nadaje się jako nawóz,.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Chciałbym zapytać, zakupiłem dzisiaj siarczan potasu w granulkach potrzebuje go rozpuścić do podlewania,czy dobrze myślę z proporcjami 10g /na litr wody
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

To jest roztwór 1 %. Za dużo.

Popatrz , tu jest tabela http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trochę może być za dużo, lepiej zmniejszyć o połowę, tj do 0,5%. Jeśli jednoprocentowym, to w niedługim czasie trzeba podlać samą wodą, a za każdym podlewaniem można stosować różne rodzaje nawozów o stężeniu 0,2%.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Aha czyli jak podlewanie cykliczne z nawozem to stężenie 0,3% a jeżeli zabieg interwencyjny załóżmy dwa razy to 0,5% dobrze myślę
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

ekopom: Czy to sugerowane przez Ciebie stezenie 0,2% dotyczy uprawy pod oslonami, czy w gruncie (czy obu przypadkow)?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewentualnie w gruncie trzeba wziąć poprawkę na wielkość opadów. ;:3
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”