Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
martika30
100p
100p
Od: 21 sie 2013, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Klonik pokojowy

Post »

elaela13 pisze:Przesadzam dwa razy w roku a ziemię daję taką jak do juk i fikusów.
Witam

Mam podobne zdanie do raflezja, może za często je przesadzasz. Mam klonika czerwonego-jakaś niska odmian. Kwitł, więc postaowiłam go przesadzic do doniczki 3 razy większej od poprzedniej. Roślinka stanęła i wcale nie spieszy sie z kwiatkami-ma jeden pączek. Co prawda to odmiana miniaturowa(niska), ale miesiąc temu w małej doniczce kwitła pięknymi kwiatami.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Elu klonika przesadzasz wtedy kiedy potrzeba (korzonki bardzo wychodzą dołem )
Ważne jest by nie otrzepywać ziemi .Nie powinno się naruszać bryły korzeniowej.
Wielkość doniczki w zależności od odmiany :karłowa ciut większa , o silnym wzroście nawet kilka rozmiarów większa .
Podłoże musisz dostosować do siebie np torfowa , torf z piaskiem - dla lubiących podlewać,
torf z dodatkiem ziemi z grządki .
Kloniki nie lubią przelewania bo szybko zagniwają im korzenie - lepiej je przesuszyć

Najlepszym sprawdzonym nawozem do nich jest tani florovit uniwersalny (do warzyw)

Powiedz jeszcze gdzie stoi ?
Wstaw zdjęcia i może dowiemy się co im dolega.Taki długi brak kwitnienia zdecydowanie nie jest normalny :(

pablo33-33 Kloniki zdecydowanie nie muszą mieć zimowego spoczynku !!!!!Pięknie kwitną zimowo/wiosenną porą :D

Kolejne siewki
Rot candy
Obrazek
Siewka Henrego M.
Obrazek
elaela13
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 12:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam!
Przesyłam zdjęcia mojego klonika.

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda że zdjęcia są bardzo niewyraźne .
To Variegata czy są to takie braki (plamy na liściach ) ?
1.Czy oba rosną w tej tyciej doniczusi ? ;:oj Czy jest to jeden tak nisko rozgałęziony i przysypany wyżej ziemią ?
Jak są to 2 osobniki to wsadź je osobno do 2 doniczek i każda niech ma minimum 5 L
Ważne jest byś nie wsadzała ich głębiej niż teraz .
Jak zauważysz że zaczynają rosnąć to wtedy zacznij nawozić Florovit dawkowanie zacznij od takiej jak na opakowaniu.
Po 2-3 tygodniach jeśli masz taką możliwość to każde podlewanie dawka z opakowania x2
Jeśli nie masz możliwości podlewania z nawozem za każdym razem to zwiększ dawkę x3
U mnie rosną w słońcu , półcieniu, cieniu i wszystkie kwitną podobnie.Jedyną różnicą jest że te w słońcu szybko bledną i przekwitają .
Jeśli musi być w pomieszczeniu to jednak mogą mieć problem w cieniu .Polecam je umieścić obok parapetu/ południowych okien.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie miałam dla nich czasu , może to i dobrze bo kwitły jak szalone ale pojawiło się też coś niedobrego , ta otoczka na liściach :roll: zaczęłam podlewać Fructusem do kwitnących , po jakimś czasie problem znikł . Czy to była chloroza czy coś innego ? Dobrze było by wiedzieć tak na przyszłość dlatego proszę o pomoc ;:180
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu już sama potwierdziłaś diagnozę ,,jakieś braki,, ;:108
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anetko , może trudno będzie w to uwierzyc ale pisząc to zapytanie "dopiero" na myśl mi przyszła chloroza, gdyby mi się takie olśnienia zdarzały częściej to uniknęła bym sporo błędów a tak różnie bywa . Dzięki za potwierdzenie ;:180
elaela13
50p
50p

Post »

Witam!
W tej doniczce są dwie roślinki. Rosną szybko, bo na wiosnę były o połowę niższe i maksymalnie poprzycinane. Chciałam "wyprodukować" postać drzewkową. Nie wiedziałam, że kloniki muszą mieć duże donice. Nawożę je sporo i bardzo dbam o nie. W ciepłe dni wystawiam do ogrodu. Roślinki maja plamki bo ich praprababka była z pstrokatych. Kolejne "dzieci" traciły plamki, które w lecie są bardziej intensywne. Jak pisałam wcześniej nigdy mi kloniki nie kwitły. Czyżby powodem była zbyt mała donica? Przesadzę je do dwóch donic i spróbuje dać ziemie do roślin kwitnących.
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Elu jakim nawozem nawozisz swoja roslinke?
elaela13
50p
50p

Post »

Daję im Florovit na zmianę z Biohumusem.
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten florowit to do kwitnacych?czy do zielonych?
elaela13
50p
50p

Post »

Pisze na ulotce, że jest to Florovit do roślin ogrodowych (np do pomidorów, buraków itp) oraz doniczkowych. Stosować można dolistnie lub doglebowo. Nie wspominają czy to ma wspomagać kwitnienie. Kupiłam to akurat, bo w sklepie ogrodniczym w małej miejscowości (Wiązów) nie ma wielkiego wyboru. Większość nawozów sprowadzają tu raczej po ogrodników i rolników, których sporo w pobliskich wioskach.
Ela
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu czyli sama sobie odpowiedzialas ,roslinka dostala za duzo azotu i rosnie a nie kwitnie,potrzebuje nawozu dla kwitnacych ;:173
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu ja polecam florovit do warzyw (uniwersalny) dawka x 2 -3.Bardzo fajnie działa na kloniki
Pięknie kwitną i mają wystarczającą ilość azotu (liście są duże c. zielone)

Niektóre dostają jak są po drodze NPK 20-20-20 czy 14-40-14

Tak pomijając nawozy niektóre u mnie rosną i bez nawozu ( stojące gdzieś tam ....i są całkiem zapomniane :oops: ) i też kwitną więc problem musi być nie tylko w nawozach :roll:

To przenoszenie nie wpływa na nie pozytywnie gwarantuje .Wynieś i wnosisz dopiero jak temp. spada poniżej zera .
Zdjęcia z mojego ogrodu
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Moje tegoroczne :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”