Rozczochrany -nieco różany...cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rozczochrany -nieco różany...cz. 6

Post »

Justynko, tymi snopkami obudziłaś wspomnienia wakacji we wsi Okrągła pod Połańcem ;:oj.
Tam mnie nauczono je wiązać, a i chodzić boso po ściernisku! Ale kiedy to było ;:224.
Z jeżówkami u mnie porażka kompletna. Nawet te, które pokazały się po zimie, ślimaki opędzlowały doszczętnie. Ostały się tylko te najstarsze ;:174.
Wiesz, że Amba upomina się o naszą wizytę? Co Ty na to?

;:196 Jagoda
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nawet nie wiesz Justynko jaką przyjemność mi zrobiłaś tymi zdjęciami ze snopkami na polu.U mnie już takiego widoku nie uświadczysz...A to całe moje dzieciństwo.Wychowałam się na wsi i pomagałam dziadkom w gospodarstwie.Najbardziej lubiłam sianokosy.Jezdziliśmy furmanką zaprzężoną do konia,układaliśmy sianko na wozie w wysoką stertę.Pózniej wdrapywałam się na samą górę i wracałam leżąc na plecach,wdychając zapach pachnącego siana i patrząc na wolno płynące po niebie obłoki.Ale piękne wspomnienia się obudziły....Dziękuję ;:196
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40

Post »

Justyna, u mnie róże tez się pochorowały, ale z nadmiaru wody. Czarna plamistość opanowali praktycznie wszystkie krzaczki, również nie reagują na chemie, ani herbatki zalecane przez forumowicz. Wczoraj ścięłam ta najbardziej zabiedzona ;:110 .
Dziewczyny, u nas w ogrodniczych jeżówki sprzedają jako odstraszacze na ślimaki, to mnie zmartwilyscie. Byłam pewna, ze znalazłam w końcu na nie sposób.
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Cudne widoczki pokazałaś.
A koło jeżówek u mnie na targu chodzę jak kot koło śmietanki - Pani ma je po 13 zł ale spory wybór kolorów więc pewnie trudno byłoby się zdecydować.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Justynko,

Rzec można piekna nasza Polska cała...swego nie znacie cudze chwalicie.
Niestety zarazy i inne robactwa w tym roku tłumnie przybywają :roll: w tym roku jak w żadnym innym,
mam problem z mączniakiem, który obsiada pysznogłówki, nie wiem czemu i tylko je. Róże spokojnie sama jestem zdziwiona, może dlatego, że ciągle obok nich chodzę. Lilie zjadła poskrzypka wygrała ze mną. Miętę przed zerwaniem dosłownie jeden dzień po tym jak ją oglądałam też coś na nią wskoczyło i mogłam sobie pomarzyć o suszeniu.

Co do jeżówek - u mnie rosną one różnie posadzone w różnych miejscach, te odmianowe w jednym miejscu rosną w kępach, w innym jako pojedyncze - ja bardziej podejrzewam ziemie i warunki klimatyczne (przeciągi i nasłonecznienie).

Atrakcje dla dzieci to nie lada wyzwanie ;:306 ale ważne, że ciocia się spisała na medal.

Pozdrawiam wakacyjnie :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Ładna kolekcja jeżówek - tak , jak pisze AGNESS - nie ważne jakie ich imiona - ważne , że są śliczne .
Dla takich widoków sielskich me oczy przywykły , a te beczki , sześciany nie robią na mnie wrażenia . W latach 80-tych u nas nie spotykane , a na Węgrzech widziałam po raz pierwszy .
Pozdrawiam Justysiu serdecznie ;:196 :wit .
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Witam z tropikalnych Kaszub i stepu w rozczochranym :wit .
W ostatnich dniach, mimo wysokich temperatur, trochę popadało i na szczęście obeszło się bez ekstremalnych zjawisk atmosferycznych ;:180.
Współczuję tym wszystkim, którzy stracili domy, uprawy i ogrody ;:4 .

Marysiu, u nas na targu 2 fajne stanowiska z bylinami i jednorocznymi. co prawda rośliny tylko z nazwami gatunku, ale za to w dobrej kondycji, rozmiarze i cenie ;:108. Jeszcze kilka jeżówek mam na oku. Czekam tylko, żeby wszystkie moje się ujawniły, by nie było dubli.
Kąpiele kontynuowane, bo jak pisałam tropiki i goście w rozczochranym, a to zestaw sprzyjający wypadom nad wodę .
Snopki to u nas też raczej niespotykany widok.
A szkoda.

Jagodo, ja też mam takie wspomnienia tyle, że z Kaszub.
Pomagaliśmy rodzinie, która miała spore gospodarstwo, a ile przy tym było śmiechu i okazji do rodzinnego biesiadowania.
Moje jeżówki na razie odpukać, są wszystkie, w różnej kondycji, ale...
Na ślimaki nie narzekam, raczej grzyb.
Co do spotkania, pisałam na pw.
;:168

Ago, ja też mam takie wspomnienia, stąd pewnie tak ochoczo utrwalam te ginące już na wsi widoki.
Cieszę się, że sprawiłam ci radość ;:196

Patrycjo, znaczy taki klimat-za sucho, za mokro (do wyboru) a królewny kapryśne.
Dzisiaj planuje kolejny oprysk antygrzybowy. Regularnie skubię też porażone listki. Zaraz będę miała łyse krzaczki róż.
Nawet terminatorka Mary Rose złapała rdzę :shock: .
O tym, ze jeżówki odstraszają ślimaki nie słyszałam ;:185 , ale na pewno wabia pszczoły i motyle ;:108 .

Olu, pewnie w końcu coś wybierzesz. Kupowałam po znajomości po 7 ;:108 .
Pan ma duże doniczki po 10, małe po 7. Jestem stałym bywalcem i gadułą, więc mam upust ;:306 .

Aga, a u mnie mączniak tylko na wybranych floksach. Za to róże ;:145 , a chodziłam wokół nich i dbałam.
Poskrzypkę :twisted: ubijałam ręcami. Obrzydliwe, ale skutkuje.
Pamiętam, ze miałaś dostęp do nietypowych jeżówek ;:224.
Buziaki ;:196

Iguś, dzięki, ze jesteś ;:196
Gratuluję, wiesz czego ;:168 .
Z tymi imionami to niby nieważne, ale lubię wiedzieć ;:131 .
Buziaki :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ZŁOCIEŃ WIELKI REAL NEAT LEUCANTHEMUM

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Justynko super jeżówki,fajnie wiedzieć i móc podzielić się z innymi nazwami,a chociażby po to,żeby druga osoba tez mogła sobie zamówić prawda? :uszy Na targu na pewno cenowo lepiej to wygląda.Ja ostatnio kupiłam jedną nn za kilka złociszy ;:333
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, myślę, że znajdzie się znawca jeżówek.
Póki co przeczesuję siec w poszukiwaniu ;:108 jak widać z różnym skutkiem.
Targowe roślinki tańsze, bo bezimienne i bez licencji.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Justysiu zaglądam czasami po cichutku, ale ogólnie nie mam weny ;:185 Piękne masz jeżówki moje wszystkie zniknęły ;:222 Chyba mnie nie lubią ,a ich ceny są dość wysokie, więc sobie podarowałam .Nic nie kupuję ,bo muszę uporządkować całkowicie ogród ...pewne rośliny wylecą, inne muszą znaleźć inne miejsce .Ten rok jakiś dziwny ...wszystko wybujało ;:218 i pokracznie leży na rabatach .Muszę zrobić totalny porządek ;:333
U mnie takich snopków już nie uświadczysz wszytko zmechanizowane ,a ja dalej pamiętam jak bawiliśmy się w takich snopkach w indian a sąsiad gonił nas z widłami ;:306 Jakie to były beztroskie czasy ;:173 Czasami tęsknię za takim spokojem gdzie jedynym zmartwieniem była pała w dzienniku i dziura na kolanie ...
Pozdrawiam Cię serdecznie i jestem myślami stale na Kaszubach ;:168
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danuś ;:196
Tez mam kłopot z jeżówkami. niektórzy twierdzą, że sieją się jak chwasty, nie u mnie ;:185 .
Bardzo mi zależało na tych zwykłych różowych i białych. Chciałam je połączyć z rozchodnikami i trawą.
Niestety plany sobie, a życie sobie.
Spróbuje wysiać na wiosnę. Odrobiłam lekcje, może się uda?
Rośliny mogą się wykładać z nadmiaru nawozu? A może już na tyle duże, że wymagają podziału?
Też chciałabym trochę przesadzić, ale przy tych temperaturach nie ma szans, a potem obawiam się, że brak czasu ;:223 .
Póki co korzystam z wolnego.
Trochę leniwie, trochę towarzysko. Czasami pozwalam leniwie uciekać czasowi przez palce.
Beztroskie, szalone dzieciństwo, to sobie ne wrati ;:185 .
Mimo wszystko i wbrew wszystkiemu -optymistyczne buziaki z Kaszub ;:196

ZŁOCIEŃ WIELKI REAL NEAT LEUCANTHEMUM
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Justynko :D jak przeczytałam, że namierzyłaś te małe gąsienice to od razu popędziłam do swoich róż i oczywiście, u mnie też się już pojawiły . ;:134 Te, które zauważyłam zgniatałam od razu. A swoją drogą powinnam zrobić oprysk na to paskudztwo. Muszę tylko znaleźć odpowiednią chwilę.

Nowa zaraza panoszy się na forum, tym razem jeżówkowa. :;230
Gdzie nie zajrzę tam kwitną jeżówki, tak jak i u Ciebie.
Czy też dostałaś od Eli w zeszłym roku Milkshake ? Moje się przyjęły i zakwitły. :tan
Teraz też zamówiłam sobie kilka, za Twoim przykładem zresztą. ;:303
:wit
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

No ja tez rozmyślam o jeżówkach.Tylko,że te których szukam to realnie nie ma tzn w szkółkach,sklepach.Znalazłam parę w bylinowym raju fajnych.
Tylko,że...szukam sponsora ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No to u mnie jeżówki i w Krakowie i w Krzeszowicach na targu po 15 i w Krakowie w doniczce 1 kwiatek (podejrzanie wygląda) :wink:
W LM też 15 więc czekam na okazję :lol: kupiłam za to dzisiaj całkiem ładne powojniki po 2,90 w LM i tylko 3 udało mi się wziąć, bo nie miałam koszyka, ale kto wie jak jeszcze będą ;:224
Nie mam przygotowanej rabaty i żal mi roślin trzymać w doniczkach więc nie mam motywacji :)
Drugi dzień bez deszczu i dobrze bo rośliny opite leżą!
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Jak to po 2,90? ;:oj Powojniki?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”