Pomidorki koktajlowe - 4 cz.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidorki koktajlowe - 4 cz.
whitedame Mam podobnie z megagronem. Tak cieszyłem się z ogromu kwiatów, a pomidorków zaledwie kilka. Jeśli miałaś nasionka z akcji to napisz mi na Pw darczyńce. Za rok zdecydowanie zmienię mu miejsce i porównam.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
U mnie podobnie, cały krzak obsypany kwiatami, że liści nawet nie widać a owoców jak na lekarstwo. Może zbyt niecierpliwi jesteśmy?
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie megagrony w gruncie ogromne grona kwiatów, a pomidorów malutko na razie. Na balkonie wyrósł wyższy ode mnie, grona mniejsze, ale wiąże o niebo lepiej. I teraz mam dylemat z którego zbierać nasiona: czy ten z dużymi gronami, czy ten który lepiej wiąże owoce...
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Moze na balkonie wiąże lepiej,bo ma chłodniej? Moze mniej godzin narażony jest na taką "patelnię",jaką mamy teraz. Na nasiona wybierz dorodne ,największe owoce- bez znaczenia gdzie rosną.
U mnie megagrony wiążą nieźle-ale bardzo nierównomiernie w gronie. Część owoców z grona już zebrane,inne się zapalają,inne zielone w różnych rozmiarach,a część dopiero się zawiązała.
U mnie megagrony wiążą nieźle-ale bardzo nierównomiernie w gronie. Część owoców z grona już zebrane,inne się zapalają,inne zielone w różnych rozmiarach,a część dopiero się zawiązała.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też każdy megagron inny. Na balkonie (a ściśle mówiąc loggi od strony południowo zachodniej), najładniejszy jest ten co wisiał pod poliwęglanowym daszkiem - nie prażyło na niego bezpośrednio słońce, doniczkę miał niezbyt wielką (ok. 7l) krzak krępy, owoce dość spore jak na megagrona, grona po jakieś 200 kwiatków, zostawiłam 2 grona. Drugi stojący na podłodze, później kwitł, grona większe owoce mniejsze, ale sporo kwiatów przypalonych (to na pewno nie szara pleśń bo nawet szypułki nie pożółkły, pozwoliłam mu na 5 gron, może te ostanie będą bardziej udane. Jest jeszcze jeden ale ten wyrosł na 2 metry i ma chyba ze siedem gron, ale skromnych jak na megagrona - góra 100 owoców w każdym. Pozwoliłam mu wiązać kolejne grona, bo widać było, że te wcześniejsze już się nie powiększa. Mam jeszcze jednego w gruncie (temu zostawiłam 3 grona jest najbardziej typowy, ale za to dopadła go szara i grona nie są tak spektakularne.
Dorota
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
W tej chwili ma około 1.60 więc jest raczej niewysoka przy innych.Rzepka
Piękne pomidorki, czy Perła Małopolski rośnie wysoka?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Megagron jest późny, wiąże nierównomiernie, ja się nie mogę doczekać i zerwałam trochę wyrośniętych owoców, dojrzeją w domu 

A ja Wam bardzo megagrona zazdroszczę
Z koktajlówek mam parę, rozsadę kupiłam, ale są w doniczkach i jakoś nie mam do nich serca
Do gruntu wsadziłam tylko Black Cherry i Red Cherry, więcej miejsca nie było. Black Cherry bardzo smaczny, z cienką skórką, w przeciwieństwie do Yellow Pearshaped, który wydaje mi się bez smaku, a skórkę ma bardzo grubą.

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dziękuję, też chciałabym mieć taki w przyszłym sezonie 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
To nie pomidor, to jest drzewo 

pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Piękne grona! Zdradzisz jakiej firmy były nasiona?
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Odstepy miedzy krzakami, jak w miedzy drzewami w lesie, to i krzak jak drzewo. 

Ta odmiana, już tak ma
Odstępy, nie mają tu znaczenia.
Jeden z najsilniejszych krzaków pomidora, jakie u mnie rosły. I najwyższych. Do tego, plenny.
Ten z pierwszego planu, widzę, nie zmieścił się cały w kadrze.
Odmiana, wprowadzona na początku wieku, przez Tomato Growers.
Zrobiła błyskawiczną karierę. Dziś, znana już chyba wszędzie, gdzie rosną pomidory.
Skrzyżować to, z czymś super smacznym, a mniej plennym.
Byłby hicior.

Jeden z najsilniejszych krzaków pomidora, jakie u mnie rosły. I najwyższych. Do tego, plenny.
Ten z pierwszego planu, widzę, nie zmieścił się cały w kadrze.
Odmiana, wprowadzona na początku wieku, przez Tomato Growers.
Zrobiła błyskawiczną karierę. Dziś, znana już chyba wszędzie, gdzie rosną pomidory.
Skrzyżować to, z czymś super smacznym, a mniej plennym.
Byłby hicior.