takasobie - Miłko warto mieć nasiona oryginalne bo w ub roku ta sama odmiana ( nasiona z wolnego zapylenia ) rosła paskudnie w długie pędy a owoców miała tyle ... co kot napłakał . Striato D'Italia w tym roku jest taka jak trzeba ( nasiona oryginalne z Włoch od znajomej ) i jestem bardzo zadowolona. W naszych sklepach tez widziałam bo to znana i chętnie uprawiana cukinia.

Wiem,że szanujesz rośliny i nie zmarnuje się nic co trafi w Twoje łapki.
Może kiedyś przyjdzie czas i skuszę Cię choć na kilka koleusów ...
Czyż nie są urocze - dla przykładu kilka z mojej kolekcji ?
Solar Flair
Burgundy columns
Saturn
Brown Cascade
baseda - Basiu dziękuję w imieniu koleusów
Faktycznie - masz rację co do odmian Electric Coral i Tilt A Whirl bo maja niepowtarzalny urok.
W tym roku Electric Coral wyjątkowo opornie rosnie i czasami wydaje mi się,że jest karzełkiem w porównaniu z innymi.
Tu uprawiany w gruncie musi sobie radzić
Mnie coraz trudniej wybrać te naj naj naj .... bo ich zmienność i feeria barw naprawdę duża a do tego ogromna metamorfoza i dzieje się to w przeciągu np 2 tygodni na tyle,że ciężko poznać dane odmiany.
Lubie odmiany o mniej spotykanym kształcie liści np
Oompah mała sadzoneczka i stan aktualny juz po kilku cięciach.
Jakiś czas temu unikałam odmian z zielonymi liśćmi a w tym doceniłam ich urok i rolę szczególnie przy sadzeniu odmian z bardzo ciemnymi liśćmi.
W takim wypadku dzięki jasnym liściom widać nasycenie koloru u ciemnych i wspaniały kontrast.
Say Cheese
Sa też liście z "wściekłym kontrastem" i dla próby uprawiam taki
Neon Rose 06-06-14
Neon Rose 22-07-14
Podsadzony ciemnymi odmianami byłby świetny do kompozycji ale ... to już za rok.
beatab - Beata Zaskrońce menu mają dość bogate - robaki, żaby, ryby, myszy i inne drobne ssaki więc może i krety.
faktem jest,że kiedyś kretowiska szczególnie po zimie były zmora a teraz jak trafi się 2 lub 3 to wszystko. W innych okolicach na terenie działek po zimie a i w lecie mnóstwo kopców więc cos w tym jest.
hala67 - Halinko w sprawie lilii PW
Dynie przycinam tam gdzie mi przeszkadzają lub jak widzę na pedzie z 5 sztuk owoców bo tyle mi wystarczy i wolę wtedy większe niż dużo a małe. Tym bardziej,że ja uprawiam odmiany o mniejszych owocach.
Koleusy sa śliczne więc jak tu nie kochać ???
Zobaczę ile po zimie mi zostanie bo tyle odmian na raz jeszcze nie miałam.
Patiann pisze:Bardzo eleganckie roślinki!
Nad Drwęcą, no może nie nad sama, spędzałam w mojej młodości wakacje, dokładnie we wsi Ciechocin.
POZDRAWIAM

Witaj na moim kawałeczku prywatnej oazy i ciesz się chłodem i atmosferą która nawet w upalne dni jest przyjazna dla nas.
Ciechocin to bliżej Torunia ale faktycznie do Drwęcy miałaś juz blisko. Moja Ostróda tak bliżej Olsztyna i łatwiej na mapie znajdziesz jeśli Cie zaciekawi.
Miejscowość Ciechocin bardzo się rozrosła i pewnie byś jej nie poznała a czytałam o niej niedawno z racji ciekawego artykułu o szkole i dobranej kadrze pracowników a także sukcesach uczniów.
Bliskie mi tematy bo zieć jeden nauczyciel w szkole muzycznej i córka młodsza tez pracuje w szkole.
alicjad31 - Alicjo skoro się podobają to zapraszam do klubu fanów " uprawiajmy koleusy " .
Łatwiej wymieniać sie odmianami i dyskutować o uprawi.
Tnę rośliny dla odpowiedniego pokroju więc sadzonki są. Sporo mrożę bo będę robić lekarstwo ale z pojemników gdzie podlewam nawozem liści nie pozyskuję ... nie nadają się no chyba,że po odpowiednim okresie.
wiolcia - Wiolu przetwory uwielbiam robić ale ten rok jest bardzo ciężki bo od dość dawna upały nawiedziły nasze strony i nie odpuszczaja nawet na chwilę. Do tego prognozy w TV jedno a realia drugie i przez ostatnie 2 tygodnie prawie nie było deszczu . Jedynie w ub niedzielę tak z godzinę i na tym koniec. Budynki nagrzane więc i w mieszkaniach ciepło a tu gary , gotowanie itd
Mimo to co urośnie przerabiam
sałatke do obiadu i kanapek taką robię i wszystkim smakuje , stoi nawet 2 lata i w smaku wspaniała. Podaje przepis, porównaj ze swoim a ja prosze o sprawdzony przepis na keczup z cukinii
MIZERIA Z PRZECIEREM POMIDOROWYM
Składniki
4 kg ogórków
2 kg cebuli
3 łyżki soli
250 ml cukru
250 ml oleju
300 ml octu
600 ml przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Ogórki obrać, pokroić jak na mizerii ale trochę grubsze ( ok. 2 do 3 mm) .
Cebule pokroić średnio drobno ( pół-krążki lub ćwierć-krążki) .
Wszystko razem wymieszać i zasolić na ok. 2 godziny.
Zagotować zalewę z w/w składników, wlać gorącą do sałatki, wymieszać.
Nakładać do słoików i pasteryzować ok. 10 minut
Robię mniejsze porcje pod koniec zbiorów ogórków
Anna55 - Aniu witaj
Nieważne co Cie skusiło do spacerów po działce - miło mi i zapraszam - wpadaj częściej.
Twój "ogródkowy bloog" odwiedzam po cichutku od czasu do czasu i pamietam z ub sezonu pięknie zapowiadającą się rabatę z liliowcami podsadzonymi żurawkami.
Kompozycje na rabatach różnie sie układają i czasami najlepsza ma wpadkę bo nigdy nie przewidzi co dany rok przyniesie i jak się zachowają rośliny.
Dla wielkiej fanki liliowców moje skromne
drewutnia - Ewciu moje dynie na siatce ogrodzeniowej i pergoli przy kompostowniku to odmiany których owoce nie powinny przekroczyć 3 - 5 kg
Solor, Hokkaido , Blue Kari , Karnival i inne
Pędy podwiązuję aby pomóc iść w odpowiednim kierunku i wspomóc dźwiganie ciężaru gdy ten czas nadejdzie...
JacekP - Jacku uwielbiam robić zdjęcia na ciemnym tle stąd sporo ich w moim wątku. Odpowiednie ustawienie pozwala unikać blasku flesza bo faktycznie nikt ich nie lubi na totkach. Zasugerowałeś grupę Siloam ...

poszperam w wolnej chwili.