Ogród, który maluję

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród, który maluję

Post »

Irminko wysiałam całą paczkę pełnych onętków i żaden nie wyszedł, a te kundelki może niezbyt urodziwe ale gdzieniegdzie są i niektóre obcięłam jak radziłaś, ale obcięte jeszcze nie kwitną ;:185 Dzisiaj w kolorze lillaróż ;:63
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Rudbekie sygnalizują lato w pełni! Mamy pięknie, słonecznie i ciepło. pewnie cudnie przez to pachnie Twój ogród!
Cukinie smakowite, ja teraz wszystkie obiady z nich robię ;:306
Dalie śliczne :)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masko, jestem zaskoczona onętkami, myślałam, że są po prostu niezawodne, a teraz już wiem, że nie ma takich kwiatów. Krzaczaste i grube proponowałam raczej wyrzucić, bo nic z nich nie będzie, a przycinać dzielżany, bodziszki i floksy :wit

Miłko, jeszcze czekam na kilka dalii w ogrodzie i na zewnątrz. Czekam na nie bardziej niż na róże i co roku utwierdzam się w tym wyborze. Są piękne i niezastąpione :wit

No to zupa cukiniowa dzisiaj, choć marzyłoby mi się mieć w ogrodzie tyle bakłażanów co cukinii, bo rozsmakowałam się w tych fioletowych (co za kolor!!!) gruszkach :D

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Będę dbać o swoje maki, jak o skarb. Twoje pastele są zjawiskowe, takie lekkie i zwiewne kompozycje tworzysz.
Onętki u mnie sprawdzają się świetnie i uważam je u siebie za odkrycie roku, oczywiście makami też się zachwyciłam jak zakwitły mi te białe. Jednak onętki i czarnuszki to hit u mnie.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Och, jakie piękne barwy, zwłaszcza ta czysto biała rudbekia, przepiękna. Dalie też śliczne, uwielbiam te rośliny, potrafią tak obficie i kolorowo kwitnąć do mrozów.

Upichciłaś zupę cukiniową (jak smakuje)? Ja chyba jutro zrobię placki z cukinii i fety, jeszcze takiej wersji nie próbowałam.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzko, muszę poszukać czarnuszek, na pewno gdzieś SĄ :lol: Cieszę się, że doceniłaś onętki, są miłe i bezobsługowe. A tytonie też masz?
:wit

Alanko, jeżowka ładna, ale nic jej nie przybywa. Dobrze, że nie ubywa, choć zielonej z tamtego roku chyba nie widzę :cry:
Zupę cukiniową robię na lekkim rosole, a na końcu miksuję. Raz jest bardzo dobra, z zapachem i smakiem cukinii, a raz ;:222

Wysuszyło, przypaliło, potem gwałtownie popadało i tak jest jak widać :)

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Z tym przypadkowym wysiewaniem mamy tak samo.
Z tym, że ja nie mam aż tylu gatunków
U mnie wysiewają się same werbeny patagońskie, astry, rudbekie jednoroczne, odętki, smagliczki, bratki, naparstnice i niezapominajki.
Też pozwalam im wysiać się gdzie chcą. A kiedy bardzo mi cos nie pasuje, to po prostu wyrywam.
Wysiewów parapetowych unikam, bo nie mam ręki.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj u mnie też wszystkie skłoniły główki do ziemi :?
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Irminko, bo z cukinią tak czasem bywa, że trzeba dobrze trafić z odpowiednim doprawieniem, jakimiś przyprawami, żeby fajnie to smakowało i komponowało się. Jak dla mnie najlepszym kompanem dla niej są pomidory :wink:
Hortensje niestety po deszczu kłaniają się nawet mimo podpórek, chyba trzeba robić oddzielne podpory pod każda łodygę aby unieść te ciężkie kwiatostany. U mnie w jednym dniu odrobinę popadało i wielkie kule pochylone.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Barwnie i swojsko u ciebie jak zwykle. Nawet niesprzyjające warunki pogodowe nie popsuły przyjemnego wrażenia. Wszystko wygląda bardzo naturalnie ;:333
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu to my jesteśmy pokrewnymi duszami i nie tylko dlatego, że też nie lubię parapetowych wysiewów :

Masko, wszystko wróciło do pionu, ale taki na wszelki wypadek podparte leszczynowymi kijkami. Teraz widzę, że w przypadku hortensji to konieczność :D

Alanko, właśnie Maska podawała kiedyś przepis na cukinię w pomidorach, może będzie chciała nam przypomnieć, bo zapowiadało się smacznie. Piszesz o kulach hortensjowych, zastanawiam się, czy nie kupić Annabelle :?:

Jolu, u mnie coraz bardziej naturalnie i jakoś dobrze mi z tym. Pilnuję tylko cotygodniowego koszenia, bo to odświeża ogród i czyni ładniejszymi kwiatowe zarośla :D

Królują dalie

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Onętki podwójne
Obrazek

Obrazek

Tak lubię...Tak było dwa tygodnie temu, teraz już makówki się suszą :D

Obrazek
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Irminko :wit i ja ponownie trafiłam do Twego ogrodu wiedząc, że u Ciebie też panuje wiejski klimat.
Ponownie się nie zawiodłam a nawet bym powiedziała, że jeszcze bardziej jest u Ciebie swojsko i potęguje to, to w jaki sposób robisz zdjęcia ;:138 . A ta gama kolorów maków wprost zachwyca ;:oj / gdzie dostajesz nasiona ich?/.
Lubię te klimaty ;:108 i tak trzymaj ;:215 bo chyba już takich ogródków coraz mniej :cry: . A na pewno i Ty przyznasz, że utrzymanie takiego klimatu wiejskiego chaosu jest o wiele bardziej pracowite niż pielęgnowanie miejskich uporządkowanych rabatek.

pozdrawiam serdecznie Bożena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Irminko robię przecier pomidorowy (z solą) i nim w słoiku zalewam cukinie pokrojone z grubą kostkę i całe ząbki czosnku. Pasteryzuję w piekarniku w 100 st. stawiam do góry nogami.
Spodobało mi się to rozczochrane fioletowe (co to?)...o leżaczek nie zagospodarowany ;:138
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko, jakie miłe są takie powroty! Minęło trochę czasu, ale pamiętam Twoje gospodarstwo, tak pięknie kolorowego ogrodu już nigdzie nie zdarza mi się widywać, a szkoda... Cieszę się, że jesteś, że będę mogła zaglądać i cieszyć się naturalnym ogrodem :wit
Maczki od lat wysiewają i krzyżują mi się same. Ogród wiejski nigdy nie będzie wychuchany, może czasami trzeba go trochę przytrzymać w ryzach by nie wszedł nam na głowę :lol:

Masko, dzięki bardzo, ale czy cukinie ze skórką? :lol:
Na fioletowo pyszni się monarda :D

Dalia jak lilia wodna...
Obrazek

Czy ta w kolorze nie przypomina róży Old Port?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Białe kieliszki ślazówki, której nasiona wysiewałam jesienią :)

Obrazek

Zachmurzyło się, poszarzalo i ...deszcz!!! :D
Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No fakt monarda ;:223 Irminko ja zrywam bardzo młode cukinie - góra 20 cm i kroję ze skórką :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”