Moje Arboretum
- Bogsaf
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje Arboretum
Hibiskusy mnie urzekły, przypomniały mi dawne czasy, kiedy rodzice mieli niewielką działkę pod Warszawą. Matka bardzo je lubiła. 

- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorodne masz krzewy Karolino, piękne,ja dopiero od tego roku mam różyczki
Pozdrawiam. Ewa
- karolacha
Mewa Róża to piękny kwiat, w końcu królowa kwiatów, no i powtarza kwitnienie, nawet kilkakrotnie, dotyczy to tych nie piennych, bo tamte kwitną raz, a szkoda
no ale za dużo dobrego by było
:D:D

- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Witaj...
Tak mi wpadł Twój ogród w oko, ze względu na stare drzewa... Mam taką starą Czereśnię, jeszcze owocuje i pomysł podsadzenia jej jest jak najbardziej na miejscu... Tyle, że ja myślałam o jakimś Winobluszczu, a tu widzę cudne Róże... Będę musiała pomyśleć...
Mam też kilkuletnie Sosny, podcięte od dołu i to też jest pomysł, żeby je podsadzić... Już mi kiełkował jakiś czas, ale jak zobaczyłam u Ciebie, to widzę, że warto... I przede wszystkim, stworzę naturalną zasłonę...

Tak mi wpadł Twój ogród w oko, ze względu na stare drzewa... Mam taką starą Czereśnię, jeszcze owocuje i pomysł podsadzenia jej jest jak najbardziej na miejscu... Tyle, że ja myślałam o jakimś Winobluszczu, a tu widzę cudne Róże... Będę musiała pomyśleć...

Mam też kilkuletnie Sosny, podcięte od dołu i to też jest pomysł, żeby je podsadzić... Już mi kiełkował jakiś czas, ale jak zobaczyłam u Ciebie, to widzę, że warto... I przede wszystkim, stworzę naturalną zasłonę...

- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nowe fotki, nowe fotki
Ale sobie znowu śliczności pooglądałam
Tylko jedna uwaga Karola - za maaaaaało ich

Ale sobie znowu śliczności pooglądałam

Tylko jedna uwaga Karola - za maaaaaało ich

Pozdrawiam i zapraszam
- karolacha
Dorota Witaj, pewnie ,ze warto. Drzewa się nie traci, a można przykryć zeschłe, lub w inny sposób niewykorzystane gałęzie gałęzie Ja mam kilka starych , usychających drzew, to ich nie wycinam tylko obsadzam. na jednej jabłoni mam - kwitnące po kolei :glicynię, clematis, róże, ale też bluszcz i trzmielinę pnącą. Kwitną sobie po kolei a na końcach gałęzi dojrzewają jabłka. Na drugiej mam efektowne róże ramblery, one rosną b. mocno, zarosło już całe 7 m. drzewo i dalej rośnie :)no ale wpierw wczesną wiosną clematis górski, który kwitnie wcześnie i rośnie mocno. A na końcach jabłka
Na akację pnie się tawuła, oczywiście sama się nie pnie tylko ją przywiązuję co jakiś czas i sobie rośnie 
pozdrawiam Karolina na pewno coś fajnego wymyślisz
Ewa 321 Nie żartuj Ewa
myślałam ,ze za dużo nawciskałam , ze to się opatrzy oglądającemu
ale spoko
mam przygotowane następne 

pozdrawiam Karolina na pewno coś fajnego wymyślisz

Ewa 321 Nie żartuj Ewa

- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
Witaj,
jestem pod wrażeniem ogrodu, i pomysłów - np róże na starych drzewach... super!
A zachwyciły mnie hibiskusy, napisałaś że wyhodowane są z nasionek (te niebieskie), a powiedz czy nasiona kupowałaś czy zbierane były? i czy one dość szybko wyrosły, tzn czy długo czekałaś na pierwsze kwiaty ?
Pozdrawiam
jestem pod wrażeniem ogrodu, i pomysłów - np róże na starych drzewach... super!

A zachwyciły mnie hibiskusy, napisałaś że wyhodowane są z nasionek (te niebieskie), a powiedz czy nasiona kupowałaś czy zbierane były? i czy one dość szybko wyrosły, tzn czy długo czekałaś na pierwsze kwiaty ?
Pozdrawiam

- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karola - zapewniam Cię, że to się nie opatrzy
A jak już obfotografujesz wszystko, to spokojnie możesz zacząć pstrykać od nowa.
Taki piękny ogród naprawdę nieczęsto się spotyka
No to do dzieła, póki lato - i czekamy na nowe zdjęcia
Bo w zimie to będziemy chyba pstrykać fotki robalom na roślinkach

A jak już obfotografujesz wszystko, to spokojnie możesz zacząć pstrykać od nowa.
Taki piękny ogród naprawdę nieczęsto się spotyka

No to do dzieła, póki lato - i czekamy na nowe zdjęcia

Bo w zimie to będziemy chyba pstrykać fotki robalom na roślinkach

Pozdrawiam i zapraszam
- karolacha
dorkowO Dorota-oglądam , oglądam, oglądam....twój ogród-coś pięknego, urokliwego, wśród starych iglastych drzew ! masz tam chyba wszystkie rosliny świata
a jakie wszystko wypielęgnowane ! uwierz mi --wiem ile to wymaga pracy
tylko ktoś kto kocha to , tak pracuje z roślinami
super ! karola
Ewa 321 Ty masz te przewagą nad nami ogrodnikami, że będziesz się cieszyła ze swoich roślinek również zimą, i tego Ci zazdroszczę
mmudant Witaj . Hibiskusy to piękne rośliny. Mam 7 kolorów. Niestety niebieski akurat kupiłam , ale mam z zeszłego roku, z jego nasionek już malutkie roślinki
Najłatwiej z nasionek rozmnożyć te różowe , najpopularniejsze. Z jednego krzewu macierzystego wyhodowałam kilka krzaków które już kwitną. Jak się zadba o roślinkę to za 3 lata powinna zakwitnąć. Najtrudniej te pełne , bo one jakby nie miały nasionek, przynajmniej moje nie miały. Wyjątkiem jest niebieski, a przynajmniej mam nadzieję ,że to niebieski
okaże się za kilka lat. A te różowe to nasionka same spadają i mam wkoło małe sadzonki -samosiejki
Naprawdę wiosną się sieje jak marchew
i wyrasta bez problemu. jak zechcesz to Ci zbiorę nasionka jesienią . pozdrawiam Karola

Ewa 321 Ty masz te przewagą nad nami ogrodnikami, że będziesz się cieszyła ze swoich roślinek również zimą, i tego Ci zazdroszczę

mmudant Witaj . Hibiskusy to piękne rośliny. Mam 7 kolorów. Niestety niebieski akurat kupiłam , ale mam z zeszłego roku, z jego nasionek już malutkie roślinki

- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
ooo, za nasionka byłabym wdzięczna
, marzy mi się ten niebieski razem z białym ... taki rząd ich na ogrodzie....

- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Karola, dziękuję Ci pięknie...
Wszystkich roślin oczywiście nie mam, ale sporo się nagromadziło, przez te wszystkie lata...
Ogród kocham, to moje pasje i zainteresowania... Już dziś nie widzę siebie bez niego...

Wszystkich roślin oczywiście nie mam, ale sporo się nagromadziło, przez te wszystkie lata...

Ogród kocham, to moje pasje i zainteresowania... Już dziś nie widzę siebie bez niego...

- karolacha
mmudant Nie ma sprawy, nazbieram Ci nasionek, jeśli tylko będą, bo jak już wspominałam te pełne to jakby nasionek nie miały, ale może to były za młode krzewy ? bo mam je dopiero rok, zobaczymy, jak będą na pewno nazbieram 

- karolacha
Betina że niby jaaaaaa ?
, dobrze, że aparaty nie są już na klisze, bo by pękła
ale mówisz masz