Mączlik ostroskrzydły i szklarniowy. Jak zwalczyć??
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: mączlik szklarniowy-apacz 50 wg
Środek do sadów o kilkutygodniowym działaniu, nie powinno go stosować w ochronie pomidorów.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lut 2014, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
aha, dziękuję za odpowiedź, a mospilan zadziała?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Bardzo dobry na mączlika, tylko dokładnie opryskać nawet zakamarki, bo lubi uciekać i przyczaić gdzieś, a potem z powrotem na pomidory.
pozdrawiam Ludwik
- allabama
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 paź 2014, o 07:59
Re: Mączlik Szklarniowy,zwalczanie
Witajcie ! Poradźcie, co teraz zrobić w małej szklarni, żeby się pozbyć rozmnożonego niewyobrażalnie mączlika ?
Pomidory już zerwane, krzewy usunięte, szklarnia pusta.
Help...
Pomidory już zerwane, krzewy usunięte, szklarnia pusta.
Help...
- allabama
- 0p - Nowonarodzony
Re: Mączlik szklarniowy
Witajcie ! Czy ktoś mógłby mi poradzić, tak step by step, jak spalić siarkę w małej szklarence, żeby nie spalić wszystkiego dookoła razem z własną moją osobą ?
Nie mam żadnego doświadczenia, dopiero zaczynam ogrodową przygodę... help...
Nie mam żadnego doświadczenia, dopiero zaczynam ogrodową przygodę... help...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie w szklarni jakoś na początku października też zaobserwowałem, że pojawił się mączlik szklarniowy.
Ciepłe jesienne dni sprawiły, że zaczął się nawet szybko namnażać ale po nocnych przymrozkach (u mnie do -4'C) ich liczba szybko spada
Pomidorów już niewiele, krzaki też na wykończeniu (koniec sezonu) to potrenowałem oprysk rozcieńczonym płynem do mycia naczyń
Mospilanu już nie warto było rozrabiać.
Nie mam niestety konkretnych wniosków, bo nie wiem do końca czy oprysk czy mróz tak naprawdę je wykończył.
Dlatego teraz to już bym spokojnie poczekał na spadek temperatury - mróz bardzo skutecznie niszczy to draństwo.
Na wiosnę dobrze by było umyć szybki jakimś detergentem i powinno być ok.
Tak przynajmniej sprawdziło mi się dwa lata temu, kiedy latem 2012 miałem inwazję mączlika, ale wtedy to on był niemal wszędzie.
Trzeba tylko zadbać aby nie przenieść sobie tego do domu z jakimiś roślinami chowanymi na zimę.
W cieple z jajek złożonych na liściach wylęgną się kolejne 'motylki' i tak z kilku do wiosny będzie lawina
Można je też otrzymać jako 'gratis' na wiosnę kupując sobie rozsadę kwiatów do donic/skrzynek - mączliki bardzo lubią żerować na fuksjach.
Trzeba więc uważać
Ciepłe jesienne dni sprawiły, że zaczął się nawet szybko namnażać ale po nocnych przymrozkach (u mnie do -4'C) ich liczba szybko spada

Pomidorów już niewiele, krzaki też na wykończeniu (koniec sezonu) to potrenowałem oprysk rozcieńczonym płynem do mycia naczyń

Mospilanu już nie warto było rozrabiać.
Nie mam niestety konkretnych wniosków, bo nie wiem do końca czy oprysk czy mróz tak naprawdę je wykończył.
Dlatego teraz to już bym spokojnie poczekał na spadek temperatury - mróz bardzo skutecznie niszczy to draństwo.
Na wiosnę dobrze by było umyć szybki jakimś detergentem i powinno być ok.
Tak przynajmniej sprawdziło mi się dwa lata temu, kiedy latem 2012 miałem inwazję mączlika, ale wtedy to on był niemal wszędzie.

Trzeba tylko zadbać aby nie przenieść sobie tego do domu z jakimiś roślinami chowanymi na zimę.
W cieple z jajek złożonych na liściach wylęgną się kolejne 'motylki' i tak z kilku do wiosny będzie lawina

Można je też otrzymać jako 'gratis' na wiosnę kupując sobie rozsadę kwiatów do donic/skrzynek - mączliki bardzo lubią żerować na fuksjach.
Trzeba więc uważać

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- allabama
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki jerry.
A czy spalenie siarki w szklarni , jeszcze teraz, miałoby jakiś sens ?
A czy spalenie siarki w szklarni , jeszcze teraz, miałoby jakiś sens ?
Re: Mączlik szklarniowy
Allabama odważyć potrzebną ilość siarki, pojemniczki po konserwach, trochę denaturatu. Uszczelnić szklarenkę. /Ważne, musi byś sucho w środku /a przynajmniej konstrukcja, metal rdzewieje, co do drewna
wiem. wsypać do kubeczków siarkę lekko spryskać denaturatem podpalić i zmykać jak najszybciej zamykając drzwi za sobą.

- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Co to za bestie
Coś takiego pojawiło mi się na spodniej stronie liści malwy , proszę o identyfikacje i sugestie co do zwalczania tych bestii

§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku. Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
marcinpruszcz

§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku. Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
marcinpruszcz
- Pozdrawiam Jurek
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Re: Co to za bestie
Mączlik
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dokładnie Mączlik. Talsar, Confidor, Apacz... mydła ogrodnicze...
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Od początku działki czyli przez 5 lat nie miałem tego skąd to szkaradzieństwo się wzięło ,dobrze że już zima za pasem może obędzie się bez oprysków jak sądzicie?
- Pozdrawiam Jurek
Zimują w szklarniach i tunelach. Jeśli masz szklarnie w okolicy, przyszłoroczny nalot murowany
.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Oprócz oprysku dawaj lepy przy roślinach, by wyłapać dorosłe osobniki, nim złożą jajka.
Ja w ubiegłym roku tez miałam mączlika walczyłam z nim w różny sposób. Na jesieni zerwałam pomidory i odymiłam szklarnie siarko. Mączlik padł.Ten zabieg powtórzę jeszcze na wiosnę.Ja odymiałam jak była pogoda ładna , słoneczna.