Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Piękne jeżówki ;:138
Pokażesz floksy i dzielżany?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aneczko a ja przyszłam się pochwalić ,że pięknie mi kwitną liliowce kupione od ciebie w ubiegłym roku :D i oczywiście pytanie ,czy będziesz miała jeszcze jakieś nadwyżki :D
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Piękne jeżówki i liliowce!!!
U mnie tez zakwitły te od Ciebie :D
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Alu - chyba kupowałyśmy jeżówki u tego samego sprzedawcy :wink: Sadzonki ładne , kwiaty też, tylko nie wiadomo jakie odmiany, bo prawie nic się nie zgadza. Dlatego nie podpisywałam zdjęć nazwami odmian.

Beato - nie robiłam zdjęć floksom a teraz już prawie wszystkie są w drugiej fazie kwitnienia więc zdjęcia nie będą atrakcyjne. Dzielżany postaram się pokazać choć mało mam nowości ze względu na brak wolnego miejsca w ogrodzie.

Beatko, Aniu - bardzo, bardzo się cieszę, że liliowce ode mnie Wam kwitną. One pokażą cały swój urok dopiero w 2-3 roku od posadzenia. Nie wydaje mi się, żebym w tym roku miała jakieś nadwyżki liliowców. Ubiegłoroczna rewolucja na rabacie liliowcowej sprawiła, że mam teraz małe kępki, których pewnie przez 2-3 lata nie będę ruszała , bo lubię na liliowcach dużo kwiatów. Mam kilka kęp nierozsadzonych ale są to głównie moje siewki np. takie, jak te :

Obrazek Obrazek

Obrazek

Pysznogłówki i liliowce już kończą kwitnienie

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Rudbekie już chyba na zawsze zagoszczą w moim ogrodzie

Obrazek Obrazek

A to dwa zakątki mojego ogrodu : bagienko i cienista rabatka ( jakich niestety mało w moim ogrodzie) z paprociami i hostami .

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Aniu jest co podziwiać u Ciebie i zawsze czymś zaskoczysz. Czy ten fioletowy bukiet to też pysznogłówki....coś pięknego. ;:oj
Powiało zapachem lata od Twojego ogrodu... :)
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Popieram zawsze jest co podziwiać , te dwa zakątki świetnie wyglądają i nazwy oddają to co w nich się znajduje.
Ja na przykład mam biały zakątek, cypelek, strumyk, wrzosowisko- widziałaś gdzieś je u mnie? ;:306 niestety to tylko na razie moje nazwy, które nic a nic takiego nie oddają.
Możesz napisać na pw. gdzie kupiłaś jeżówki, szukam tanich w wysyłkowych, ale ceny mają chyba wygórowane.
Poproszę więcej takich zakątków z Twojego ogrodu, na pewno się dużo zmieniło, lubię ogólne widoczki wtedy czuję jakbym tam była. ;:168
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Aniu - wizyta w Twoim ogrodzie to prawdziwa uczta dla oczu ale i źródło wiedzy i inspiracji.
Zachwyciły mnie rudbekie. Nie wiedziałam że jest tyle odmian. Muszę się nimi zainteresować na poważnie bo dobrze u mnie rosną, przynajmniej te "zwykłe" i pięknie się rozsiewają. Ciekawe czy tak samo będzie zachowywała się " arystokracja"?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halżbiytko - witaj :D
Elizabetka pisze: Czy ten fioletowy bukiet to też pysznogłówki....coś pięknego. ;:oj
Powiało zapachem lata od Twojego ogrodu... :)
Tak- to karłowa odmiana pysznogłówki. Ma 20-25 cm wysokości i bardzo obficie kwitnie. Kupiłam ją od p. Szewczyka z Łodzi jako botaniczną ale po wygooglaniu nazwy gatunku z metki okazało się, że zupełnie go nie przypomina; dlatego na zdjęciu nie zamieściłam podpisu. W ubiegłym roku nabyłam w Zielonych Progach dwie inne karłowe odmiany pysznogłówek : CRANBERRY LACE i BABY SPACE. Są równie niziutkie i Cranberry Lace przypomina w kolorze tę od p. Szewczyka. Muszę je posadzić obok tej mojej najstarszej.

Dorotko - oczywiście , że zaglądam do Twojego ogrodu i zazdroszcę Ci tak wielkiego pola do popisu- piękne są te Twoje włości. Jestem pewna , że zapełnią się odpowiednimi ( czyli zgodnymi z zamierzeniem właścicielki malowniczych zakątków ;:31 ) roślinami ozdobnymi już niebawem.

Alicjo - podzielam Twój zachwyt rudbekiami szorstkimi. Nowsze odmiany są równie łatwe i wdzieczne w uprawie, jak te starsze. Choć niektóre osobniki zachorowały mi i zaschły. Pewnie były słabsze genetycznie. Najważniejsze, że przeżywają zimy ( część moich ma już trzeci rok) i sadzonki pięknie się "rozkrzaczają" wytwarzając z roku na rok więcej i więcej kwiatów. W tym sezonie kupiłam sobie na eBay'u nasiona nowej odmiany SAHARA o intrygujących barwach rudo- koralowo-brązowych. Już zaczęły kwitnąć.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Część nasion podarowałam koleżance i jej siewki zachorowały i padły. Moje były zdrowiutkie i wyrosły z nich dorodne i zdrowe sadzonki. Przypuszam, że zaszkodził im nadmiar wody na listkach - jak wszystkie rośliny z mechatymi liśćmi, nie tolerują oblewania ich wodą. Siewki trzeba tak podlewać, żeby listki pozostały suche.
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Piękne te rudbekie ;:oj . Jak przekwitną liliowce potrzebuję koloru do ogrodu. Niby jest, bo dalie i jeżówki, ale ładnych kwiatów nigdy dosyć.
Niestety wysiewanie to nie dla mnie ;:185 , potrzebuję od razu gotowych sadzonek.
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Aniu rudbekie masz o nie spotykanych kolorach ,one też jak jeżówki długo kwitną i zdobią ogród do jesieni.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Właśnie odkryłam Twój piękny ogród pełen intrygujących roślin. Będę tutaj zaglądać i cieszyć oczy wspaniałymi roślinami.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko - pewnie, że na sianie i czas i miejsce są potrzebne; nie każdy ma też cierpliwość. Ja, na szczęście, dysponuję i czasem i miejscem na popikowane sadzonki. Gotowe sadzonki rudbeckii odmianowych widziałam na aukcjach popularnego portalu internetowego.

Wiesiu - ta nowa odmiana rudbekii szorstkiej SAHARA bardzo mnie zauroczyła. Poprzednie zdjęcia robiłam w dzień pochmurny ale, gdy zaświeciło słońce, pokazały całą swą urodę. Popatrz tylko :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Madziu - witam Cię serdecznie i bardzo się cieszę Twoimi odwiedzinami. Ja również powędrowałam do Twojego wątku i zachwyciła mnie przestrzeń ogrodu ale też wspaniałe plenery wokół niego. Łąki, lasy... ech, przypomniały mi się czasy mojego dzieciństwa , kiedy i z mojego okna widziałam pola złocące się zbożem a za nimi Las Chojnowski. Zazdroszczę Ci takiego otoczenia ;:108

W ogrodzie mokro i znowu pełno chwastów. Na szczęście mordercze upały ustąpiły i, jeśli tylko nie będzie padało, zabiorę się do nadrabiania zaległości. Zrobiło się już jesiennie. Kwitną ostatnie liliowce choć odmiana Dimensional Shift ropzwija dopiero pierwsze pąki.

Hemerocallis Dimensional Shift i Cameron Night

Obrazek Obrazek

Na skalniaku Succisa pratensis NANA i Gentiana scabra

Obrazek Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Wiedziałam Aniu, że znowu czymś zaskoczysz - piękne te rudbekie szorstkie i z nasion. Mi coś podobnego niskiego zakwitło chyba też jakaś odmiana rudbeki dosałam od kogoś.
Wróciłam do pracy ;:145 , pogodę na działce miałam bardzo zmienną w upały fajnie w cieniu ;:170 i kwiaty tak nie cierpiały, za to ulewne gwałtowne deszcze niestety dały popalić roślinom, nadmiar wody u mnie tak szybko nie odchodzi przez cień i wysokie wody gruntowe, więc teraz rośliny nie wyglądają dobrze ;:174. Tak jak zaczyna się robić mniej słońca - wtedy mam ochotę wycinać DRZEWA krzycząc więcej słońca ;:306 . Pozrawiam pourlopowo.
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

Aniu cudne rutbekie to są bylinowe czy jednoroczne ??????
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - masz zupełnie inne warunki w swoim ogrodzie niż ja. Ja jestem zadowolona z ostatnich opadów i ochłodzenia - w końcu mogę pracować w ogrodzie a gleba jest należycie nawilgocona. U Ciebie zbyt mokro i zbyt ciemno. Ale, gdy pogoda się zmieni, znowu będzie dobrze. Zastanawiam się, czy Ty nie powinnaś postawić głównie na rośliny uwielbiające wysoki poziom wód gruntowych - irysy syberyjskie, irysy japońskie, języczki, krwiściągi i krwawnice, paprocie, hosty, dysosmy, parzydła. Jest tyle cudnych roślin wilgociolubnych, dla których ja muszę stwarzać sztuczne środowiska a Ty możesz je sadzić bez ograniczeń.

Marysiu- te rudbeckie sprzedawane są jako rośliny jednoroczne ale u mnie przeżyły już dwie zimy :D Odmianę SAHARA mam dopiero pierwszy rok ale inne-od kilku. Zaczęłam je wysiewać i sadzić dwa lata temu po tej sławetnej zimie, która wyeliminowała z mojego ogrodu wiele roślin i musiałam zapełnić jednorocznymi puste miejsca. Mimo, że braki bylinowe uzupełniłam, nie tylko nie zrezygnowałam z rudbeckii szorstkich, które miałam, ale wciąż poszukuję nowych odmian ;:31

Troszkę zdjęć z ostatnich, słonecznych, choć tchnących już jesienią, dni.

Prawie ostatnie juz liliowce i jeżówki

Obrazek Obrazek

Paprocie odżyły po koszmarnych upałach. Języczniki powoli wchodzą w okres spoczynku ale dla rodzaju Polypodium, jest to najlepszy okres w wegetacji.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kwitną typowe dla późnego lata : rudbekia błyskotliwa i rozchodniki.

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”