Mój kwiatowy azyl cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kwiatowy azyl cz. 5

Post »

;:7 Zapowiada się kolejny upalny dzień ;:3
Jestem już trochę nim zmęczona. Szczególnie w nocy (nie mogę spać) i wieczorem, kiedy podlewam ogród, a różne stwory garną się do wody.
Za to osoby przebywające na urlopie są szczęśliwi, zatem równowaga w przyrodzie jest zachowana :wink:

Aniu zmieścisz się, zmieścisz, schodów u mnie dostatek ;:196

Ewo żeby dać róże do identyfikacji, to muszę zrobić im w miarę porządne zdjęcia ;:196
No, a jak zrobić zdjęcie kwieciu, które z namiętnością wpatruje się w glebę.
Za to ich nie lubię, bo takie ładne kwiecie jest poza zasięgiem mojego wzroku...no zawsze mogę położyć się na ziemi ;:170
PS. O chwastach nawet nie wspominam, bo to dla mnie dość drażliwy temat ;:161

Taką różę mam w donicy na tarasie. To jedna z tych, które pokazują się w marketach przed popularnymi imieninami, czy okazjami (Dzień Matki).
Cały czas kwitnie, ale zastanawiam się, co z nią zrobić ? Czy jest szansa, że przeżyje zimę w gruncie ?

Obrazek

Obrazek

Na zdjęciu razem z pelargonią Richards Hodgson

Obrazek

Pięknego dnia ;:100
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miałam w gruncie kwiaciarnianą różyczkę. Kopcowałam jesienią, a wiosną sobie ładnie rosła. Do zimy w 2012, kiedy straciłam chyba 13 wrażliwszych róż :evil: Myślę, że możesz tę różę posadzić na rabacie jesienią i traktować ją tak, jak inne.
Dziś pokropiło, wiszą czarne chmury i wreszcie się ochłodziło. Cieszę się tą piękną pogodą, bo to podobno ostatni raz w tym miesiącu :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Iwonko ale kolory, kompozycje a zapachy tylko sobie wyobrażam. A to nasadzenie purpura na tle szafirowych ostrozek ;:oj nie mogę się napatrzeć. POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iwonko ależ masz cudną pysznogłówkę, niesamowity kolor ;:oj Ja dziś swoją największą kępę już wycięłam, bo te niesamowite upały i brak deszczu powoduje, że wszystko błyskawicznie przekwita...
heliofitka pisze:....
Chyba wezmę z Ciebie przykład i koniec z zakupami, tyle tylko, czy to w ogóle możliwe ;:196
Kochana PRAWIE możliwe , bo na pewno nie tak do końca :;230 Ja już zwracam uwagę tylko na te najulubieńsze 8-) rośliny i boleję, że nie mam na nie miejsca, inne tylko podziwiam z daleka. Ale te ulubione to wciąż kombinuję gdzie by wcisnąć.... stąd te wykopki i przycinanie :lol:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Iwonko co to za kwiat drobniutnie pomarańczowe pod zdj.pysznogłówki i z tyłu liliowca?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Kolor pysznogółwki mnie zachwyca. Pamiętasz może co to za odmiana? Takich kwiatków jeszcze nie mam w ogrodzie ;:306
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Cudna ta roża :) moja mama też tak zrobiła z tą co dostała na dzień babci i am wielki krzak teraz, jesienią pójdzie do gruntu.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pisałam, że pokropiło-kiszka i tyle. Skończyło kropić po 10 minutach i nadal Sahara :?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łan i Kolorek pysznogłówki pięknie wygląda ;:108
Letnie kwiaty czarują,cieszą nasze oczęta.
Róze,lilie.liliowce wszystko ślicznie Ci kwitnie.Widzę tojeść mamy taką samą :wink:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zmęczona nierówną walką z perzem postanowiłam pozbyć się trawy i zrobić ścieżki.
Panowie już pomierzyli co trzeba, wybrałam obrzeża i teraz czekam, aż wezmą się do roboty.
Potem tylko folia, wywrotka żwiru i nareszcie będę mogła pokazać szersze kadry z mojego ogrodu o które, tak często prosicie :uszy

Karolinko faktycznie kolorów u mnie nie brakuje i ostatnio nawet zastanawiałam się, czy trochę tego nie uspokoić.
Ciekawe tylko, jak długo wytrzymałabym, aby czegoś nowego, oczywiście, jak zwykle niezgodnego z ogólnym założeniem nie dosadzić ;:306

Obrazek

Agnieszko moja pysznogłówka dopiero zaczęła kwitnąć, ale widzę, że już ma mączniaka :?
Muszę ją koniecznie przesadzić, bo bardzo rozrosła się i chyba ma za mało słońca, stąd te problemy.
W tym roku zakupowo jestem nawet dość grzeczna, ale zobaczymy, co będzie po zrobieniu ścieżek, bo przewidziałam poszerzenie rabat ;:170

Obrazek

Dorotko roślina o którą pytasz to Trojeść bulwiasta. Bezproblemowa i urocza roślina.
Mam jeszcze odmianę o białych kwiatach, ale chyba nie kwitnie, bo jej nigdzie nie widzę.
Chyba, że wypieliłam, bo to wiosenny zakup ;:131

Obrazek
April pisze:Kolor pysznogółwki mnie zachwyca. Takich kwiatków jeszcze nie mam w ogrodzie ;:306
...a chcesz :?: Oczywiście nazwy odmiany nie znam, ale kolor kwiatów gwarantowany ;:173

Obrazek

Celinko i tak zrobię ;:333
Tym bardziej, że róża ma większe szanse na przeżycie w gruncie, niż w domu...uwierz, znam siebie :oops:

Obrazek

Ewo mam nadzieję, że w końcu solidnie podlało Ci ogród.
U mnie przez ostatnie dwa dni było deszczowo, a i na weekend zapowiadają przelotne opady.
W tej chwili jest parno i duszno, więc czuję się, jak w saunie. Tylko patrzeć, jak będę miała cerę, jak Angielki :lol:

Obrazek

Aniu, czy mówisz o tej pomarańczowej roślinie ? Jeżeli tak to jest to Trojeść, a nie Tojeść, ot taka literówka :D
To prawda, że kwiatów mam sporo, ale i tak daleko mi do ciebie ;:108

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Iwonko masz trojeść bulwiastą o białych kwiatach?
Widzę,że szykujesz się do nowej rabatki. Co tam będziesz sadziła?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Iwonko, jesteś kochana ;:196 ale nie będę sprawiać ci kłopotu. Zamierzam trochę pojeździć teraz po szkółkach bo koleżanka prosiła o pomoc w urządzaniu ogrodu, więc może gdzieś namierzę takie fioletowe pysznogłówki ;:168
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Iwonko, piszesz, że jesteś w tym roku grzeczna zakupowo. To tak jakbym o sobie czytała. Niewiele kupuję, a jeśli już, to po długim namyśle i po uprzednim zarezerwowaniu miejsca dla nowej rośliny. Tak jest lepiej, spokojniej.
Kibicuję Twoim ścieżkom i mam nadzieję, że choć trochę Cię w tym względzie zainspirowałam. :D
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tej chwili taki widoczek mam za oknem...czy u Was też pada deszcz ?
Nie przypuszczałam, że będę z tego faktu zadowolona, ale to nadzieja na ochłodzenie.
W tym tygodniu było upalnie, więc nie robiłam nic poza delektowaniem się latem ;:170

Obrazek

Nieprzerwanie kwitną lilie i trochę to potrwa, bo wiele jest jeszcze w pąkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jolu mam nadzieję, że zakupy udały się i zaopatrzyłaś się również w Monardy.
Ja w tym tygodniu kupiłam sobie nowy kolorek (róż majtkowy ;:306 ), ale nie zdążyłam jeszcze jej posadzić,
a co dopiero zrobić zdjęcia.

Obrazek

W ogrodzie coraz bardziej aromatycznie, bo do lilii dołączyły floksy.

Obrazek

Alu planując ścieżki pozwoliłam sobie poszerzyć rabatki ;:173
Na razie nie planuję zakupów, bo najpierw muszę uporządkować to co już mam (wkradł się bałagan ;:223 ).
Kiedy już wszystko będzie miało "ręce i nogi" to wtedy będę wiedziała, czy jeszcze coś się zmieści.
PS. Trojeść o białych kwiatach nadal szukam. Czy zakwitła Ci biała pysznogłówka, bo tej też nie mogę znaleźć :?

Obrazek

Wandziu moje ścieżki będą takie...nudne :roll:
Twoje to inna bajka: niepowtarzalne, klimatyczne, romantyczne, oryginalne...jednym słowem REWELACYJNE ;:180
Nadal staram się nie szaleć zakupowo, tym bardziej, że wkrótce lecę na podbój Grecji, więc potrzebuję gotówki.

Obrazek

Wiem, że ten rok jest nietypowy, szalony, ale chryzantemy w lipcu, to już chyba lekka przesada ;:202

Obrazek

Życzę spokojnej nocy ;:196
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Tojeść bulwiasta zapiszę. Spóźniłam się jak zwykle na posiedzenie na schodkach ;:136 . Iwonko ja też tak mam siadam wieczorem(brak schodków) i podziwiam swoje 'dzieło' ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”