Papryka do gruntu. Część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
rekamil97
50p
50p
Od: 1 sty 2014, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 4

Post »

Xavierka pisze:rekamil97

Czy znasz nazwę tej żółtej papryki? Też taką mam, i rośnie sobie do góry na żółto. Niestety nasiona były podpisane jako papryka kolorowa i nie znam jej nazwy.
Nie mam pojęcia. Sadziłem z żółtych tylko odmianę "ornella" i wszystkie są zielone - tylko ta jedna.

Ewentualnie rozważam możliwość że w czasie robienia rozsady jakoś przypadkowo jedno ziarenko innej odmiany się zapodziało i wleciało. Miałem jeszcze odmianę "elf" ale jej nie sadziłem w tym roku. Ale "elf" wygląda inaczej i raczej nie jest podłużny.

Czy ktoś uprawiał paprykę "elf" lub "ornella" i czy może coś podpowiedzieć?
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Papryka kozi róg ładnie mi obrodziła z tym że jest jasno żółto zielona i dość długo już czekam aż się przebarwi na czerwono, po jakim czasie mniej więcej to się stanie?? I czy ewentualnie można marynować takie żółte papryczki??
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Kozi róg trzeba właśnie użytkować na zielono, wtedy jest najlepsza. Jak dojrzewa do czerwoności robi się jakaś sucha, ścianki są cienkie, nie polecam, ja zostawiam do dojrzenia tylko tyle, by zebrać nasiona. Jak zerwiesz wyrośnięte zielone owoce to szybciej będą rosnąć następne i plon będzie naprawdę duży. To moja ulubiona odmiana, świetnie radzi sobie też w donicach.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Papryka Urzej od Kozuli też jest taka jasna.Mam ją pierwszy raz.Lepsza zielona,czy czekać aż dojrzeje?
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10

Post »

aria wielkie dzięki za info ;:3 jutro zbiorę, powkładam do słoików i poczekam na kolejny zbiór :) Już teraz widzę że ta papryczka zagości u mnie także za rok bo plon duży a nie jest tak piekielnie ostra :)
jagoda85
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 wrz 2013, o 19:30

Post »

Moja papryka wygląda tak:
Obrazek Obrazek Siana pod koniec lutego, po posadzeniu do gruntu nie mogła dość do siebie ,ale opryskałam ją pare razy florovitem do plelargoni i wzięła się za siebie!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mariola O
100p
100p
Od: 25 sie 2011, o 07:31

Post »

pomidormen pisze:Obrazek
Wg opisu na opakowaniu jest to krzak Yolo Wonder. Nigdy tej odmiany nie miałem ale mi to nie pasuje. Owoce są stożkowe, rosnące pionowo do góry, krzak ma obecnie około 30cm. Dodam, że wszystkie krzaki z tego opakowania są takie same. Co to może być.
U mnie owoce papryki Yolo Wonder też na początku rosły pionowo do góry i znalazłam taką odpowiedź w necie:
"Przy ponad 35oC papryka słabiej kwitnie, zrzuca zawiązki, a owoce ustawiają się na szypułkach pionowo, wierzchołkiem do góry".
Mój zielony dom http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=46962" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam, kupię, zamienię się http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Te papryczki u mnie już zaczynają dojrzewać, mają po 10cm długości, wąskie, z cienką ścianka, na pewno nie Yolo Wonder. Muszę sprawdzić co zostało w nasionach, bo miałem coś podobnego kupione ale wydawało mi się, że ich nie wysiewałem.
kacper07
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 gru 2013, o 18:32

Post »

Witam! Posiadam papryczka, właściwe nie wiem jaka ma odmiana. Wstawię tu zdjęć, może ktoś zna jak się nazywa odmiana. A kwiaty miały małe, białe.

http://zapodaj.net/c1481f4aa617c.jpg.html
http://zapodaj.net/e7556eae2318e.jpg.html

a zdjęcie niedojrzała papryczki
http://zapodaj.net/bd0f95c36857f.jpg.html
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p
Od: 21 lip 2013, o 22:49

Post »

Też proszę o pomoc w identyfikacji moich papryk może ktoś będzie wiedział co to za odmiana bo nie wiem czy to jest zielona czy żółta i kiedy mogę zerwać Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ;:136
Pozdrawiam Krzysiek
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja papryka wygląda raczej na ładną i zdrową, ale zdarzają się wyjątki i nie wiem co to za wyjątki, co za choroba? Suche dziury w papryce?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tutaj niezidentyfikowane coś co szpeci moją paprykę, co to może być?
Obrazek
Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

chmielu11

Ta podłużna przypomina mi hungarian hot wax, siałeś taką?
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Megi- wygląda na to,że Twoich papryk próbowały jakieś stwory,najpewniej ślimaki i w miejscu nadgryzienia zaczyna się psuć.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie pomyslalabym o tym a może i tak być, mogą żerować nocą bo w dzień w ogóle ślimaków nie mam na działce :-)
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Sypnij trochę niebieskich granulek,to będziesz mieć pewność,jak na drugi dzień oślizgłe zwłoki zobaczysz ;:oj
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”