Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.3

Post »

Ratunku! jeden z liści-matek gnije,a wyrosły mu już maluszki (a dokładniej puścił 2 malutkie listki)... co z nim zrobić?
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
tanyia
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 00:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mycha ja jak tak się działo nic nie robiłam z listkiem, czekałam aż mi do końca zgnije, a sadzoneczka przez ten czas lekko jeszcze podrosła. Jak już listek zupełnie był kaput urywałam i wyrzuciłam. Miałam tak w dwóch wypadkach i sadzonki ocalały. Za to teraz przez przypadek zalałam 3 sadzonki ;:185 Jestem zrozpaczona, bo raczej mi zgniją :(

Zastanawiam się nad mieszanką ziemi już do sadzonek. Chcę kupić ziemię do paprotek, no i perlit i wermikulit, mam też kokos. Czy warto wrzucić jeszcze keramzyt/seramis. Jeśli tak to luzem do ziemi, czy na dno? Czym tak naprawdę się różni między sobą keramzyt i seramis?
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Keramzyt można wysypać na dno doniczki jako drenaż.Z podłożem bym nie mieszała :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tanyia pisze:Mycha ja jak tak się działo nic nie robiłam z listkiem, czekałam aż mi do końca zgnije
Potwierdzam - zawsze to zyskanie na czasie

Zastanawiam się nad mieszanką ziemi już do sadzonek. Chcę kupić ziemię do paprotek, no i perlit i wermikulit, mam też kokos. Czy warto wrzucić jeszcze keramzyt/seramis. Jeśli tak to luzem do ziemi, czy na dno? Czym tak naprawdę się różni między sobą keramzyt i seramis?
Moja opinia - oparta na własnych i nie własnych doświadczeniach nie tylko z fiołkami - jest taka:
kokos bym sobie podarowała w tym układzie,
jeżeli keramzyt, do drobna frakcja,
w zasadzie i seramis i keramzyt to wypalana glina. I antuka też, przy czym skądinąd wiem, że seramis wmieszany w podłoże po jakimś czasie źle się zachowuje, więc nie, keramzyt powinien sprawować się lepiej, bo jest twardszy
na dno koniecznie drenaż, może być grubszy keramzyt, mogą być też kamyczki,
ziemia do paprotek sprawdza się znakomicie do sępolii,
ja osobiście do liściastych mieszam tylko ziemię i perlit, jest ok, ale doświadczeńsi ode mnie mówią, że wermikulit jest doskonały, więc nie mówię kategorycznie 'nie'
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Ann_a
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2014, o 14:03

Post »

mycha_paulina pisze:Ratunku! jeden z liści-matek gnije,a wyrosły mu już maluszki (a dokładniej puścił 2 malutkie listki)... co z nim zrobić?
Jeżeli gnije od dołu , to bym doczekała się, aż zgnije do końca, a maluszki trzymałabym w cieplarni , aż urosną. Jeżeli gnije liść od góry, to bym odcięła gnijącą część do zdrowej części.
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

To ja Wam zaprezentuję dziś ciekawostkę genetyczną :wink:

Pobrałam z rośliny w zeszłym roku listki do ukorzenienia. Dziś zakwitły dwa... Matka była pasiasta biało- fioletowa (kolor układał się mniej więcej po równo).

A dzieciaczki wyglądają tak: :lol:

Obrazek

Obrazek

Świetnie będzie, gdy już obie roślinki obsypią się kwiatkami :tan

P.s.

Czy ktoś rozpoznaje co to może być... i czy w ogóle to jest "coś"?

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kahim! Ciekawe doświadczenie! Ja to specjalnie się nie znam na genetyce, ale ponoć te "wiatraczki" tak mają ;:306

Moje kwitnienie :

Exotica
Obrazek

Magia miłości ?
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

"Wiatraczkowe" himery nie powtarzają kwitnienia z liścia tylko z "pasierba" :wink: lub łodyżki kwiatowej, a kwiatuchy piękne wyrosły, wyglądają jak odwrotne bliźniaki :wink:

Moje dzieciaki przywitały mnie po urlopie..

Obrazek
Awatar użytkownika
tanyia
50p
50p

Post »

onectica pisze: Moja opinia - oparta na własnych i nie własnych doświadczeniach nie tylko z fiołkami - jest taka:
kokos bym sobie podarowała w tym układzie,
jeżeli keramzyt, do drobna frakcja,
w zasadzie i seramis i keramzyt to wypalana glina...
Jak już cytujemy, to tylko fragment wypowiedzi, a nie jej całość. Poprawiłem, norbert76

Dzięki za poradę. Własnie na innym forum czytałam o seramisie, że znakomity do fiołków, ale troche się bałam. Teraz w takim razie odpuszczę. A czemu odpuściłabyś kokos? Pytam z ciekawości :)
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja się muszę pochwalić tym,iż jak pisałam we wcześniejszych postach ukorzeniałam listki w wodzie.
Od posadzenia w podłożu minęło ponad miesiąc i już się pojawiły młode listki ;:33
Miła niespodzianka,na resztę czekan nadal :wink:
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

Czy ktoś wie, skąd takie plamy na moim fiołeczku i czy mogą mu zaszkodzić. Uwidoczniły się zaraz po przesadzeniu (14.07). Roślince nic w zasadzie nie dolega, ładnie rośnie...czyżby tak zareagowała na przesadzenie :?: Zaznaczam, że mam ją od roku, liście nie miały kontaktu z wodą, nie stoi na słońcu i nie ma insektów (lupa w użyciu codziennie). Czy może to być z przenawożenia :?: Proszę o odpowiedź osoby, które spotkały się z takim zjawiskiem....z góry dziękuję. ;:167
ObrazekPo kliknięciu zdjęcie się powiększy.
Ann_a
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 kwie 2014, o 14:03

Post »

Pierwsze kwitnienie RS-Niewyrafinowany Smak (??-??????????? ????). Obrazek
Expresjo, ja wymieniłabym ziemię, no i to nie insekty, myślę, że to może być właśnie z przenawożenia.
Awatar użytkownika
tanyia
50p
50p

Post »

Dziś przesadzałam kilka sadzonek fiołkowych. Czy macie jakieś patenty , żeby nie brudzić tak listków ziemią?
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znam żadnych patentów...ale zawsze idzie coś wymyślić hih np.okryć folią delikatnie lub być ostrożną i ew.pędzelkiem wyczyścić liście :wink:
Awatar użytkownika
Mariola O
100p
100p
Od: 25 sie 2011, o 07:31

Post »

Obrazek
RHAPSODIA CORA

Obrazek
ARCTURUS

Obrazek
FREDETTES RISEN STAR

Obrazek
BUCKEY SEDUSTRESS
Mój zielony dom http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=46962" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam, kupię, zamienię się http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”