Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Maliny
Może tak, Malina lubi glebę wilgotną ale nie zastoiska wodne (podtopienia).
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O, i o to mi chodziło. Lepiej wyjaśnić takie rzeczy bo niektórzy mogliby nadmiernie starać się wysuszać ziemię z wilgoci 

Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś, pomimo ponad 30 stopniowego upału, został przekopany rów pomiędzy dwoma rzędami malin powtarzających - ziemia była jak masło - mokra glina pełna wody. Na przesuszenie mam sposób - leję wodę. Na zalanie nic nie pomaga tylko obniżenie poziomu wody.ostatnia szansa pisze:Ja też nie mogę dojść jakie choroby męczą moje maliny dwuletnie i powtarzające owocowanie/późne.
...W przypadku malin powtarzających prowadzone na późne, myślę, ze u mnie jest choroba grzybowa potęgowana zalaniem korzeni.
Moja działka na szczycie góry ma blisko pod powierzchnią skałę i mam lokalne dolinki gdzie zatrzymuje się woda w czasie deszczu i bardzo powoli schodzi - w takiej rosną maliny powtarzające..
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
Witajcie,
w maju wsadziłem do gruntu sadzonki maliny z doniczek (odmiana Polana). Gdy je sadziłem miały ok 10 cm wysokości - teraz pędy sięgają ponad kolano i część z nich zaczyna miec pąki kwiatowe. Czy usuwać te pąki, czy zostawić do owocowania?
w maju wsadziłem do gruntu sadzonki maliny z doniczek (odmiana Polana). Gdy je sadziłem miały ok 10 cm wysokości - teraz pędy sięgają ponad kolano i część z nich zaczyna miec pąki kwiatowe. Czy usuwać te pąki, czy zostawić do owocowania?
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
- seedkris
Ja co roku sadzę z doniczkowanej rozsady i pięknie owocują do mrozów.
- Xeper
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 16:09
Dzięki za odpowiedz
Czyli dac tym maluchom spokojnie rosnąć i kwitnąć i owocować? Dobrze rozumiem?

Czyli dac tym maluchom spokojnie rosnąć i kwitnąć i owocować? Dobrze rozumiem?
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
Zostaw, ja też tak zaczynałem a teraz mam plantację, a zaczęło się od kilku sadzonek.Xeper pisze:Witajcie,

Pozdrawiam Józef
U mnie zaczynają owocować polka i polana czy to trochę nie za szybko???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie za szybko, to już ich czas na owocowanie.baxiowa pisze:U mnie zaczynają owocować polka i polana czy to trochę nie za szybko???

Pozdrawiam Józef
Witaj Beato. Widzę,że masz imponującą plantację , u mnie już miejsca brak. A miał być tylko skromny żywopłocik, a zajął mi już 3/4 działki.
Co do zbiorów to u mnie jest podobnie, dopiero pierwsze jaskółki się pojawiły, szał będzie później tak jak u Ciebie.

Pozdrawiam Józef
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
Jest za ciepło na maliny . Na krzaku się normalnie smażą...Takie jakby ugotowane .. Co robić?
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
- seedkris
U mnie te dojrzałe, na czubkach pędów też są ugotowane. Robią się białe, jak polane wrzątkiem. Chyba te 'jesienne" tak mają. Wczoraj w cieniu +33C. Dziś stopień mniej.
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
I co tu robić ,żeby się tak nie paliły?
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam pytanie o rozmnażanie malin. Chciałbym powiększyć swoją uprawę - mam odmianę NN chyba Polka lub Polana - powtarzająca na pewno.
Nie wierzę, że plantacje się sadzi "z odrostów". A nie mogę nigdzie znaleźć, o metodzie ukorzeniania pędów zdrewniałych.
Jak na jesień zetnę pędy, potnę np. na 30 cm odcinki, zadołuję, przechowam do wiosny, na wiosnę do ziemi. Myślicie, że urosną z tego nowe krzaki?
Nie wierzę, że plantacje się sadzi "z odrostów". A nie mogę nigdzie znaleźć, o metodzie ukorzeniania pędów zdrewniałych.
Jak na jesień zetnę pędy, potnę np. na 30 cm odcinki, zadołuję, przechowam do wiosny, na wiosnę do ziemi. Myślicie, że urosną z tego nowe krzaki?