Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Ciężkie, gorące lato, uwielbiam. Ogród słodki ;:167
Pozdrawiam, Iwona.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

WANDZIU - najpierw porażalaś trawami, potem różami a teraz rzucasz na nas urok jeżówkowy ;:108 ;:108 i pewnikiem im ulegnę , te białe i nie tylko :wit :wit
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Piękne letnie widoczki ;:138 Marzę o Anabelce ale teraz do listy muszę dopisać też jeżówkę Secret Joy bo jest cudowna ;:167
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

W takie upały to ja się cieszę że mam własne ujęcie wody ;:224 Mogę lać do woli, tylko prąd do pompy mnie kosztuje...
Jak patrzę na twoje rabatki to muszę dokupić jeżówek i hortensji ;:224
pozdrawiam
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Wandziu Twój ogród o każdej porze roku jest cudnie kolorowy, podziwiam dobór Twoich roślinek i ja marzę o floksach już gdzieś pisałam one mnie nie lubią. Bywam tu u Ciebie bywam. ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu,będąca jeszcze pod urokiem Twojego ogrodu , pozdrawia serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ignis, teraz w każdym ogrodzie jest kolorowo, więc z przyjemnością pokazujemy tęczowe widoczki. Jednak czasem coś mi zaczyna nie pasować i będę musiała zacząć niedługo zmieniać. Tylko czekam na chłodniejszą pogodę, żeby roślin nie popalić.

Kogra, trawki Grażynko rosną tak szybko, że nawet się nie obejrzysz, jak pojawią się kłosy i wszystko zacznie uspokajająco szumieć na wietrze. Ja mam niestety trochę za gęsto niektóre posadzone i nie widać innych kwiatów. A już przesadzić takiego miskanta to poważniejsza sprawa :wink:

Takasobie, mnie się z jeżówkami wcześniej nie udawało, ale się uparłam i mam. Teraz to już dostałam na ich punkcie prawdziwego fioła. Marzą mi się Miłeczko całe połacie jeżówek na tle traw.

Ivona, ty uwielbiasz upał, a ja nie znoszę. Już bym bardzo chciała normalną letnią temperaturę, a nie tropiki, bo nic robić w ogrodzie nie mogę, a tu tyle prac czeka...

Leszczyno, ulegniesz jeżówkom, ulegniesz. Kto by im się oparł? W końcu będziesz Krysiu kupować jedna za drugą ;:108 Tylko pamiętaj, że one lubią żyzną ziemię. Byle czym się nie zadowolą. Kiedyś myślałam, że moje warunki jakoś tam ujdą, ale okazuje się, że jeżówki muszę i dokarmiać, i podlewać, i chodzić koło nich, doglądać... No ale kwitną :D

Koliberek, tak to prawda, że Secret Joy jest wyjątkowa. Chciałam dokupić, ale nie było. Teraz znowu sie pojawiły.

April, my na szczęście mamy swoje ujęcie oprócz wodociągu, ale ostatnio nie używaliśmy. Teraz trzeba będzie się Jolu przeprosić i zacząć podlewać darmową wodą.

Misiu, o jak fajnie, że mnie odwiedziłaś. Myślałam, że się przeniosłaś stąd na dobre. Szkoda by było. Zapraszam więc do częstszych odwiedzin ;:196

Lanceto, dzięki bardzo, staram się upiększać, zresztą jak my wszyscy. Kiedy to będzie można Lodziu założyć ręce i pomyśleć, że nie ma nic do zrobienia i tylko odpoczywać trzeba?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

O tak, miskanty korzenia się bardzo głęboko i mają twarde mocne korzenie.
Przesadzałam swojego a raczej wykopywałam na stałe i narobiłam się jak wół, używając kilofa.
A i tak przez 3 lata stale gdzieś wyłaził po bokach.
Teraz mam obawy przed posadzeniem następnego.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Ładnie u Ciebie ;:138 -trochę pospacerowałam, bo u mnie za gorąco, nawet do odpoczynku. ;:3 . Masz piękny i kolorowy ogród, taki, jaki lubię. No i mocno 'zagęszczony', co też jest plusem. Zapachu i koloru tu nie brakuje ;:333 . Okazuje się, że niepotrzebnie bałam się traw. Widzę, że są w wielu ogrodach, Ty chyba też masz ich sporo ;:oj .Ostatnio w jakimś mieście, zamiast trawników, czy kwiatów,widziałam jednorodne kępy wysokich, lekkich traw, poruszających się na wietrze. Jak dla mnie pięknie.
Niedawno kupiłam kilka, ale kiedy one urosną! ;:174 . Masz też ładnie rozmieszczoną małą architekturę ogrodową - jeszcze ją widać ;:306 .
Będę zaglądać :wit .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kogra, ja z miskantami nie mam problemów. Wszystkie trzymają się kępy i nie rozłażą się po bokach. Może to takie grzeczne odmiany. W ogóle to rosną mi one raczej powoli. Jak zresztą wszystko na mojej niezbyt uodzajnej ziemi :wink: Tylko drzewa są wielkie.

Pulpo, witaj nowy gościu. Dobrze, że panują takie upały, bo dzięki temu między innymi i do mnie zawitałaś. :D Traw to ja mam faktycznie sporo. Bardzo je lubię i stanowią od kilku lat szkielet mojego ogrodu dlatego wiosną bardzo łyso mi się wydaje na rabatach, dopóki trawki nie wypuszczą swoich źdźbeł. Co do miskantów to ja mam wyłącznie odmiany chińskie i one się nie rozłażą. Tak więc problemów na razie z nimi nie mam. Ale jeśli się obawiasz miskantów, to doradzam ci odmianowe prosa, śmiałki darniowe i turzyce. Są wytrzymałe na suszę i nie sprawiają kłopotów. Aha, no i kostrzewy na suche miejsca. O nie to już w ogóle nie trzeba dbać. Im gorzej, tym dla nich lepiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jakie piękne ujęcia z miskantami. U mnie też one powoli rosną ale warto czekać. Fantastycznie wyglądają takie dostojne kępy.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU...floksy u Ciebie widzę, nie sprawiają kłopotów...moje coś himerują poza białą która nie zadnych oznak choróbska i ładnie rośnie....czerwona i różowa już prawie bez liści. :wit
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Tak...miskanty to jest to :) Doczekałam się nareszcie w tym roku przyzwoitych kęp :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Moje floksy opanowane przez mączniaka ale nie ścinam ich bo zapach cudowny.
Czytając forum zauważyłam że na piaszczystych glebach mączniak rzadziej albo w ogóle nie atakuje floksów, u mnie ciężka gleba i pewnie tu jest sedno tego problemu.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aprilku, to są właściwie prosa na tych zdjęciach, a nie miskanty. Fajnie wychodzą fotki robione pod słońce. Trawy w ogóle są b. fotogeniczne. Tak jak róże zresztą :)
Leszczyno, ja na floksy absolutnie nie mogę narzekać. W ogóle nie mają mączniaka, chociaż np. dąb cały jest co roku obsypany tą wredną mąką. A może on po prostu jako ten parasol rozpostarty nad nimi...
Gajowa, prosa też są fajne i delikatniejsze niż miskanty. Masz je, Ewuniu u siebie?
Jola widziałam u Ciebie te wstręne choroby grzybowe dopadające floksy od nóżek i idące w górę. Ja nie mam tego, bo u mnie piasek. ale np. czarnuszki musiałam się swego czasu definitywnie pozbyć przez mączniaka właśnie. Cała była biała i poskręcana. A floksy jakoś nie. Czyściutkie są do tej pory.

Ostatnio zachwycam się jeżówkami. Tak się bałam jesienią, że te nowe odmiany nie przezimują, ale wiadomo, jaka zima była. A teraz wszystkie cudnie kwitną, przyciągając do siebie motyle i pszczoły.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek