Szeflera więdnie,zalana
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szeflera więdnie
Witaj:) przyczyn więdnięcia liści szeflery może być wiele : np . za mocne słońce , jakieś szkodniki w ziemi lub na liściach . . a może być tez i zalanie bryły korzeniowej .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Napisz w jakich warunkach ją trzymasz.
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Moja szeflera "klapnięte' liście ma wtedy, kiedy pada na nią zbyt dużo promieni słonecznych ,nie lubi tego, choć jasne miejsce i owszem.
Poza tym fakt, nie lubi za dużo wody, lepiej przesuszyć niż za dużo podlać.
Poza tym fakt, nie lubi za dużo wody, lepiej przesuszyć niż za dużo podlać.
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Młode liście są delikatniejsze, bardziej wiotkie i dlatego oklapły.
Powinny po zmianie miejsca powoli wrócić do stanu poprzedniego.
Powinny po zmianie miejsca powoli wrócić do stanu poprzedniego.
Dziękuję wszystkim za porady otóż tak się właśnie stało z moim kwiatkiem listki znowu są normalne przestawiony jest w ciemniejsze okno i jest wszystko ok.jeszcze raz dziękuję.
- kivinko
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 paź 2014, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podepnę się pod temat...
Mianowicie moje drzewko, kupione przez brata bardzo duże (jakieś 170 cm) zaczęło gubić liście, głównie od góry. Na ich miejsce wyrosły nowe, które po kilku dniach więdną i również opadają. Między nowymi u góry a starymi niżej jest pusta łodyga...
Szeflera po kilku dniach od kupienia została przesadzona do dużej, ceramicznej donicy. Stoi jakiś metr od okna południowego, ale na parterze, a od tej strony mamy las, więc światło jest rozproszone. Pani w sklepie powiedziała bratu, żeby podlewać co 2 dni szklanką wody. Czytając tutaj o tym drzewku wydaje mi się, że to właśnie podlewanie może być przyczyną więdnięcia i opadania, jak myślicie? Dodam, że jest u nas jakieś 2 miesiące, problem pojawił się już jakieś 10 dni po zakupie. Z góry dziękuję za wskazówki!
Mianowicie moje drzewko, kupione przez brata bardzo duże (jakieś 170 cm) zaczęło gubić liście, głównie od góry. Na ich miejsce wyrosły nowe, które po kilku dniach więdną i również opadają. Między nowymi u góry a starymi niżej jest pusta łodyga...
Szeflera po kilku dniach od kupienia została przesadzona do dużej, ceramicznej donicy. Stoi jakiś metr od okna południowego, ale na parterze, a od tej strony mamy las, więc światło jest rozproszone. Pani w sklepie powiedziała bratu, żeby podlewać co 2 dni szklanką wody. Czytając tutaj o tym drzewku wydaje mi się, że to właśnie podlewanie może być przyczyną więdnięcia i opadania, jak myślicie? Dodam, że jest u nas jakieś 2 miesiące, problem pojawił się już jakieś 10 dni po zakupie. Z góry dziękuję za wskazówki!
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co dwa dni to za często. Szeflerę podlewa się tak, aby ziemia była umiarkowanie wilgotna, a nie zalana - a podlewając co dwa dni, do tego można doprowadzić. Wystarczy podlać raz na tydzień. A w okresie jesień - zima, nawet co 1,5 do dwóch tygodni. Tylko musisz kontrolować, czy podłoże w tym czasie z kolei zbytnio nie przesycha. I przestaw ją na parapet, w tym okresie palącego słońca już nie ma.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kivinko
- 20p - Rozkręcam się...
Dziękuję za odpowiedź! Na parapet nie przestawię, bo, jak pisałam, to duże drzewko, z doniczką praktycznie pod sufit sięga 

- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
To wielkolud. Taki olbrzym. Ile ma lat?
- kivinko
- 20p - Rozkręcam się...
No właśnie nie mamy pojęcia, sprzedawczyni też nie wiedziała....