Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

Agnieszko, cieszą mnie Twoje słowa :) Liliowce są wyjątkowo urodziwe i latem oddaję im się zostawiając inne kwiaty w cieniu.
Siewka jest najbardziej pomarańczowym liliowcem w mojej kolekcji i szkoda, że jest tylko bezimienną siewką :( Gdybym miał możliwość rejestracji, to natychmiast rozpoczłąłbym starania, by taki liliowiec nazwać ;:224
Płomyki robią za tło. Ale zaraz po liliowcach zrobię ich przegląd.
Kilka liliowców pretenduje do miana najjaśniejszych. Oczywiście wszystkie jasnożółte, bo białych jeszcze nie spotkałem:
Obrazek

Gabrysiu, to nie moje siewki. Moje zakwitną za rok. Mam taką nadzieję, bo już duże są.
Liliowców nie zapylam. Robią to owady. Ja tylko zbieram nasioka, wysiewam i czekam na tego "naj" 8-)
Obrazek

Krysiu, liliowców na pewno będzie przybywać u mnie. Niektóre rabaty świecą teraz pustkami, są źle skomponowane więc trochę możliwości i miejsca jeszcze mam. Zobaczymy na jak długo. No i też zmniejszam byliny nadmiernie rozrośnięte, przesadzam, zbyt ekspansywne itd. Także na razie o brak miejsca się nie martwię.
Mój liliowiec nie jest odmianą 'Yellowstone' ale naprowadziłaś mnie na trop i chyba odkryłem, jakiż to. Myślę, że to liliowiec cytrynowy albo odmiana liliowca cytrynowego, bo chyba jest wyższy i ma dłuższe płatki. Ale gatunek też w sierpniu trafi do mnie więc będę je porównywał. W każdym razie cieszę się, że już nie jest bezimienny :tan
Moje siewki będą z wolnego zapylenia, a obecnie kwitnące - muszę się zapytać darczyńcę 8-)
Już sobie obiecywałem, że koniec z sianiem liliowców, bo to robota od lutego i pielęgnacja 2-3 letnia, by ujrzeć efekt ale to jest silniejsze ode mnie i znów zostawiam nasienniki z myślą o sianiu ;:223
Obrazek
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku, jeżeli będziesz miał nadwyżki tych najjaśniejszych, prawie białych, to ja ustawiam się w kolejce :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jacku siej ,siej bo dobrze Ci to wychodzi :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku pajączki wszystkie są urokliwe ;:138 floksy pięknie pachną nawet na odległość ;:215
Mam nadzieję, że nie będziesz rozczarowany moim bałaganem :shock: czekam z niecierpliwością :wit
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Liliowce w jasnej tonacji sa bardzo delikatne w odbiorze i pewnie dlatego mają swój urok.
Oglądając na naszym forum zdjęcia z siewek liliowców dziwnie nabrałam ochoty na siew :D
Tym bardziej, że wyjątkowo w tym sezonie widzę sporo nasion a szczególnie na odmianie Frans Hals.
Wokół ciekawe odmiany więc można liczyć na jakieś "cacko' za kilka lat.
Nie interesował mnie ten temat a Ty powiadasz ,że ... ;:131 dopiero w trzecim roku zakwitają ??? ... kawał czasu .
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Jacku, ten żółty, pachnący liliowiec o wąskich płatkach, to bot. Hemerocallis citrina. Mam taki sam i pachnie przepięknie cytrnowo. :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu-Mufka, będą nadwyżki najjaśniejszych liliowców. Co najmniej dwóch 8-) Dam Ci znać :wit

Miałem okazję wyrwać się na chwilę z pracy i przenieść do rodzinnego ogrodu na Śląsku. Parę wspomnień z mojego pobytu w rozrośniętym (i zarośniętym) starym ogrodzie:
Obrazek

Alicjo, dziękuję :) Efekty moich liliowcowych wysiewów rozpoczną się dopiero w przyszłym roku. Na razie cieszę się siewkami innych, które u mnie znalazły dom 8-)

Obrazek

Marysiu-Mar, płomyki pachną na wyścigi z liliami ale te ostatnie już przekwitają więc płomyki lepsze :lol:
Nie byłem rozczarowany u Ciebie ale oczarowany ;:185

Obrazek

Krysiu, ponieważ nie ma liliowców czysto białych to takie jaśniutkie bardzo dobrze kontrastują z liliowcami o ostrych barwach. Bardzo lubię zestawiać kontrastowo te kwiaty.
'Frans Halls' bardzo dobra odmiana a jeszcze gdyby się ciekawie skrzyżowała - możesz mieć zaskakujace połączenia. I właśnie ciekawość, jak skrzyżują się liliowce, pcha mnie do kolejnego ich wysiewania. 3 lata minie bardzo szybko i ani się nie obejrzysz - już będziesz miała kwitnące WŁASNE liliowce :uszy

Obrazek

Marysiu-Chinanit, dziękuję ale to wydaje mi się odmiana wywodząca się od. hem. citrina. Jest wyższa, węższe i dłuższe płatki. Kolor i zapach ten sam 8-) Ten na pierwszej fotce w tej serii też pachnie identycznie i jeszcze jeden, o węższych płatkach, który wkrótce trafi do mnie więc, który jest TYM botanicznym - to się dopiero okaże ;:65

Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Jacku
Pięknie w tym Twoim rodzinnym ogrodzie, roślinność bujna, a te ogromne krzaki hortensji powalają ilością kwiatów.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Lubię takie widoki ogrodu! ;:173 Zresztą Ci pisałam :wink: Ale piszesz, że to nie ten Twój botanik ;:131

Liliowce super! Taka kolekcja! Ja mam kilka i tak nie wiem, jak się nazywają. Dałam do rozpoznania w odpowiednim wątku, ale pytających więcej jak odpowiadających.

A ja domagam się dalii! Wszystkich! ;:224 Widziałam, że u Stanisława się produkujesz :wink: Więc nie mów, że Ci nie kwitną :evil:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku dziękuję bardzo za wizytę ;:180 oglądając Twój rodzinny ogród trochę przypomina mój busz ;:oj
Malownicza okolica i piękne krzaki hortensji ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Hortensje są niesamowite.
Rodzinny ogród Jacku mnie zachwycił.
Wielkie brawa dla twojej Mamy, ma rękę do ogrodu. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wielki ukłony dla Twej mamusi ;:180 ;:180 ;:180
Teraz juz wszystko wiadomo po kim masz te geny i zacięcie ogrodnika .
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Cudownie bujny, kolorowy raj ;:138
Wzrastanie w takim pełnym uroku otoczeniu z pewnością pozostawia ślad na całe dalsze życie...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka, wielkie dzięki :D Tak, hortensje to zasługa mojej Mamy, bo jak ona już sobie zakoduje, że określone rośliny trzeba nawozić, to jest nie do pobicia. Tak jest w przypadku pelargonii, hortensji i datur. Powoli nauczyłem ją też polubienia hortensji krzewiastych, bo same ogrodówki były do tej pory
Nie wiem, co to za odmiana (może ktoś rozpozna?) ale rośnie jak dzika
Obrazek

Miłko tak, to nie mój minibotanik, który kiedyś będzie się musiał zmieścić w tym starym ogrodzie. Sporo z tego buszu wyleci, by zrobić miejsce moim kolekcjom. M.in. liliowcom, które sadzę bez opanowania ;:223 Ale podobnie jak Ty mam sporo nn.
Na dalie zarezerwowałem miesiąc sierpień. Więc poczekaj jeszcze trochę.
Ale tu widać kilka dalii od Mamy:
Obrazek

Marysiu-Mar, ja też dziękuję za pokazanie mi Twojego buszu ;:136 U Mamy też trochę buszowato ale asortyment gatunków skromniutki w porównaniu z Twoim.
Widoki dość ładne, bo widać Czantorię przy dobrej pogodzie i spory obszar, bo mieszkamy na górce.
Awokado u Rodziców to już prawie drzewo
Obrazek

Dzięki Grażynko :) No ja mam troszkę inną koncepcję ogrodu i powoli ogród rodzinny będzie się zmieniał ale te rozrośnięte hortensje i inne krzewy też mi się podobają i stanowią o wartości tego ogrodu
Obrazek

Dzięki Krysiu, przekażę Mamie. Mój pradziadek był zawodowym ogrodnikiem, my jesteśmy tylko amatorami ;:170
Obrazek

Marysiu-Mufka, a wiesz, że ja w dzieciństwie nie bardzo lubiłem ten ogród? Wszędzie rosły kłujące róże (chyba dlatego nie sadzę u siebie róż - trauma z dzieciństwa), zawsze trzeba było robić jakieś nudne prace ogrodowe itp. Ale i ogród się zmienił ... i ja też ;:224
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku hortensje piękne - ukłony dla ogrodników. Co do liliowców to mi też daj znać na te białe- prawie białe.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”