Odmiana:
Black Icicle, pod taką nazwą mam z
Baker Creek Heirloom Seeds, pomidor pochodzi z Ukrainy i Tatiana w swojej bazie rekomenduje używanie nazwy ?????? ????????, Sosulka Chernaya.
Dojrzewanie: średnio wczesny.
Krzak: wysoki, stale rosnący, bardzo wiotkie liście i łodygi, na początku wegetacji sprawiał wrażenie ciągle zwiędniętego, później prowadziłam pęd poziomo na sąsiednie paliki.
Liść: regularny.
Owoce: podłużne, średnio 8-12 cm długości, koloru czerwonobrązowego, zebrane w grona, w przekroju dwu- i trzykomorowe, dużo galaretki. Smak dla mnie nijaki, ani słodki, ani kwaśny.
Zalety: wyjątkowo plenny, wiąże owoce bardzo, bardzo obficie, u mnie do końca sezonu wisiały całe grona owoców, bardzo długo nie chorował na ZZ.
Wady:dla mnie ?bury? kolor, w szczycie sezonu, gdy jedliśmy smaczniejsze pomidory ten marnował się, bo ja lubię ładne czerwone sosy;
dojrzałe owoce przy trącaniu łatwo obsypują się;
dość szybko miał objawy suchej zgnilizny wierzchołkowej, które pod koniec sezonu ustąpiły całkowicie.
Uwagi: W przyszłym roku posadzę jeden krzak, teraz w listopadzie, przy braku innych, ani smak, ani kolor już mi tak nie przeszkadzają.

ostatni zbiór z dwóch krzaków w gruncie