Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Ale busz ;:oj Wciąż podziwiam, jak Ty je wszystkie ogarniasz. Jednak kaktusy podlejesz raz na 2-3 tyg i nie trzeba ich doglądać. A liściaste sukulenty na pewno wymagają większej uwagi i lepszej pielęgnacji. A przecież u Ciebie tego jest mnóstwo!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Dziękuję, Magdo! ;:196 jakoś na razie to ogarniam, ale rzeczywiście pracy przy sukulentach więcej. Niemniej cieszą, gdy rosną zdrowo i jest to miód na serducho. A jeszcze bardziej, gdy jest z kim (czyli z Wami) ten miód dzielić :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piasek pustyni pisze:Lucynko - no coś Ty, nie zimowałam tego jeszcze, to roślinka którą nabyłam w marcu w pierwszym rzucie zakupów i pokazywałam ją gdzieś na wątku jako zapączkowaną chyba.
A to nie skojarzyłam jakoś :)
Pytam, bo, jak już wspomniałam, dostała i mnie się taka jakoś wiosną i szkoda by mi było zrobić jakiś błąd i stracić ją przez zimę. A już tym bardziej po tym, co zobaczyłam u Ciebie, jak ona może wyglądać w pełnej krasie!
Tylko, że moja znacznie mniejsza, niż Twoja (patrząc po doniczce), to do kwiatów jeszcze pewnie czas :)

Monstera fajna rzecz. Marzyła mi się kiedyś w domu, ale miejsca mam mało na takie monstra, więc jak przekroczyła określone gabaryty musiała powędrować w świat. Variegatę widzę natomiast po raz pierwszy i aż jestem ciekawa, jak to będzie wyglądało kiedy osiągnie słuszne rozmiary.

Nowości warte uwagi, czekam na część trzecią :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Super regalik i rośliny na nim pokazane ;:oj ;:215

Sporo masz tego ;:224

Przyszłam też z nowiną, że mój Anacampseros będzie kwitł :tan
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny raz wszystkim dziękuję za wizyty! ;:196
onectica pisze: Tylko, że moja znacznie mniejsza, niż Twoja (patrząc po doniczce), to do kwiatów jeszcze pewnie czas :)
A to chyba zależy, choć niewiele jeszcze wiem o tej roślince. Jeśli zakwitnie w przyszłym roku, to będę z siebie szalenie dumna, a co wiadomo, może nie nastąpić :D
onectica pisze:Monstera fajna rzecz. Marzyła mi się kiedyś w domu, ale miejsca mam mało na takie monstra, więc jak przekroczyła określone gabaryty musiała powędrować w świat. Variegatę widzę natomiast po raz pierwszy i aż jestem ciekawa, jak to będzie wyglądało kiedy osiągnie słuszne rozmiary.
Mam nadzieję, że dotrwa w zdrowie i szczęściu. Od serca otrzymana, z sercem będzie rosła :D
onectica pisze:Nowości warte uwagi, czekam na część trzecią :wink:
Spełniam poniżej

Aniu! Dowód radości i gratulacji dałam w Twoim wątku i trzymam mocno kciuki, by się kwiatek rozwinął. Pamiętaj tylko, że one strasznie ulotne są i czasem bardzo szybko trzeba uchwycić moment ich kwitnięcia.

A teraz zapowiadana część trzecia - i ostatnia.

Na początek - bardzo fajna Crassula hirtipes:

Obrazek

Oczywiście kilka "śmierdzioszków":

Huernia keniensis

Obrazek

Huernia pillansii - postanowiłam zrobić "drugie podejście" do tej roślinki:

Obrazek

i śliczna Tavaresia barklyi:

Obrazek

Nie mogłam nie dokupić czegoś z Madagaskaru, trafiła się kolejna Kalanchoe eriophylla. Jest to o tyle ciekawa roślinka, że rośnie niemal w centralnej części Wyspy, prowincji Antananarivo, w regionie Itasy. Znana jest zaledwie z dwóch do pięciu lokalizacji. Ta ciekawa (moim oczywiście zdaniem) rzadkość wygląda u mnie tak:

Obrazek

I tym sposobem przeszłam do cudów madagaskarskich, które otrzymałam od naszego Kolegi Marka (mgr_). To cztery gatunki Cynanchum i jedna ceropegia, zielona forma. Konkretnie:

Ceropegia simonae:

Obrazek

Jak tylko otworzyłam paczkę, to niemal bałam się pozostałych cudów ruszać. Jeśli ktoś pamięta moje wysiewy zimowe, to wysiałam również i Cynanchum descoingsii, które wzeszło, ale przez nieodpowiednią jak dziś wiem opiekę nie przetrwało.
Cynanchum to rośliny należące do Apocynaceae, potrafią niesamowicie zakwitnąć, choć same w sobie są niby niepozorne. Ciekawostką jest nazwa rodzajowa: pochodzi od greckiego słowa kynos - pies, a także "anchien" - coś do ssania. Za nic nie mogę tego połączyć w całość. Pies do ssania? Bez sensu. Prędzej należy to skojarzyć z czymś w rodzaju "kiełbaski" lub kabanoska do ssania, a to ze względu na toksyczne soki tej rośliny. Tak czy owak - bez sensu moim zdaniem (bo nam się wydaje nielogiczne ssać coś toksycznego, ale w niektórych regionach odpowiednia dawka służy jako lekarstwo) - może komuś się ta zagadka spodoba na tyle, by ją rozgryźć do końca, to bardzo o to proszę.
Od Marka mam cztery gatunki:
Cynanchum marnierianum, znany również jako Sarcostemma marnierianum (synonim). Oczywiście rdzenny dla Madagaskaru, występujący w regionach Antananarivo i Fianarantsoa:

Obrazek Obrazek

Kolejny to oznaczony jako Cynanchum sp. PV1807:

Obrazek

I kolejne Cynanchum sp.

Obrazek Obrazek

Ostatnie to również Cynanchum, Marek podejrzewa, iż jest to Cynanchum macrolobum:

Obrazek Obrazek

Jeśli tylko Marku będziesz miał pewność, to proszę daj znać, a jeśli gdzieś popełniłam błąd, natychmiast skoryguję i będę wdzięczna za poprawki ;:180

Za cudowną paczkę raz jeszcze z głębi serducha dziękuję bardzo! ;:196

Tak teraz wygląda moja cała mini - zbiorówka rodzaju Cynanchum, choć oczywiście póki co jest trudno uchwycić urodę tych roślinek, bo nieokiełznane jeszcze są:
Obrazek

I niniejszym ogłaszam sezon zakupowy za zamknięty - jeśli coś się trafi, to najwyżej z wymiany lub naprawdę coś, czego wyjątkowo szukam (sporo jest takich, oczywiście z Madagaskaru pochodzących, ale szalenie trudnych do zdobycia). Teraz te, co są mają rosnąć, a najlepiej kwitnąć. Mam nadzieję, że i Wam się moje nowości spodobały - i z góry serdecznie dziękuję za wizyty! Miłego dnia i wielu kwitnień życzę ;:136
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Spodobały się nowości - jakże by inaczej. ;:138

Tavaresia barklyi jakoś tak mi w oko wpadła...
I rodzina Cynanchum zainteresowała - choć od dziś o niej pojęcia nie miałem... Dobrze, że chcesz i potrafisz dodać coś o tych rzadko spotykanych roślinach. To jest bardzo potrzebne!

Jestem pod wrażeniem! ;:215
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe i ciekawe swym kształtem , niech cudownie u ciebie rosną i w przyszłości zakwitną:D :wit
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Bardzo fajne te patyki i kudłata krasula, jak również Kalanchoe eriophylla, o C. simonae nie wspomnę.
A Ty masz Żanetko Kalanchoe rhombopilosa? Bo ono też z Madagaskaru i tak pytam, bo jakby co, to ja mam nawet całą doniczkę rozmnożonych z listków. :D

O takie coś:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/8 ... directlink
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Spodobały się nowości - jakże by inaczej. ;:138
Dziękuję, Henryku ;:196 (pozwolę sobie, a co tam ;:306 - za wszystkie Twoje przemiłe słowa)
hen_s pisze:Tavaresia barklyi jakoś tak mi w oko wpadła...
I rodzina Cynanchum zainteresowała - choć od dziś o niej pojęcia nie miałem... Dobrze, że chcesz i potrafisz dodać coś o tych rzadko spotykanych roślinach. To jest bardzo potrzebne!
Dziękuję raz jeszcze. Ale jeśli mnie wpadły w oko hoje, to i Tobie może spodobają się "śmierdzioszki" :D Tavaresia jest jedną z tych, których kwitnienie wzbudza powszechny zachwyt - nawet u osób obojętnych na ten rodzaj. Ja polecam, bo jesteś Znawcą i doceniasz piękno ;:108
Co do Cynanchum, to zawsze chciałam, bo mało to spotykana roślina jest (gadam jak mistrz Yoda ;:306). Cieszę się, że się spodobała.
Filigranowa27 pisze:Wspaniałe i ciekawe swym kształtem , niech cudownie u ciebie rosną i w przyszłości zakwitną:D :wit
Pati - wielkie dzięki, bardzo bym chciała, bo kwitnienia mają niespotykane. Same w sobie oryginalne jak "patyki", ale za to je lubię.
raflezja pisze:Bardzo fajne te patyki i kudłata krasula, jak również Kalanchoe eriophylla, o C. simonae nie wspomnę.
Iwonko - dziękuję, ale coś mi tak się kręci, że chyba u Ciebie pierwszy raz zobaczyłam tę właśnie Ceropegię. A kudłata krasulka bardzo mi wpadła w oko, no i musiała być u mnie :D
raflezja pisze:A Ty masz Żanetko Kalanchoe rhombopilosa? Bo ono też z Madagaskaru i tak pytam, bo jakby co, to ja mam nawet całą doniczkę rozmnożonych z listków. :D
No nie mam ;:145 nawet szukałam jej na aukcjach. Czemu nie zauważyłam jej u Ciebie? Pochodzi rzeczywiście z Madagaskaru, w dodatku oczywiście z prowincji Toliara. Chyba się muszę do Ciebie uśmiechnąć - zaraz wysyłam PW :D
I oczywiście serdecznie dziękuję za przemiłe wizyty :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Wszystkie nowości są super, choć mnie zaitrygowała nazwa którą podałaś ...pies do ssania ...a czy czasem autor nazwy nie miał na myśli że jest to roślinka którą zwierzątka (np. pies) ssą gdy czują się chore?...napisałaś że jest toksyczna ale w pewnych dawkach stosuje się ją leczniczo....więc może autor nazwy widział jak zwierzęta jej używają...ssą.
To tylko tak mi przyszło do głowy....przypomniało mi się jak mój pies zjadał świeżą trawę gdy coś mu siadło na żołądku i męczyło. :)
A patyki są ładne, ciekawe jak będą kwitnąć ...ale mnie przybadła do gustu Huerenia keniensis -fajnie wygląda ......i znów dowiedziałam się czegoś nowego o roślinkach, podziwiam nie tylko roślinki ale też wiedzę jaką się z nami dzielisz :D
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie, Agnieszko - zaznaczyłam też, że choć toksyczne, to w pewnych regionach i w pewnych dawkach wiele toksycznych roślin jest używane jako lekarstwo. Nie doczytałam tylko - dla kogo :;230 Niestety, psa już nie mam, więc nie sprawdzę :wink: Niemniej taka ciekawostka godna uwagi i być może było to tak, jak napisałaś. Całkiem możliwe, że generalnie chodzi o roślinkę spożywaną przez zwierzęta. Muszę to doczytać w literaturze fachowej, a więc trochę czasu minie nim znajdę wyjaśnienie.
Oczywiście dzięki za wizytę, miłe słowa i interesujący wpis - tym, którzy odwiedzają wątek bez śladu również :D
Spis moich wątków
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja szlaban na nowości postawiłam bodajże w czerwcu - oczywiście jestem na głodzie :wink: - a jak popatrzyłam na te wszystkie Twoje nowe przybytki, to aż poczułam znajomy dreszczyk! Od razu wygooglowałam Cynanchum - ale stworki :shock: - u Marka pewnie kwitną cudaki jedne - trzymam kciuki, żeby i u Ciebie zakwitły i żebyś nie oszczędziła nam tego widoku!
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Wszystko w moim typie (może poza kalanchoe :wink: ), a śmierdziuchy i Cynanchum takie, że aż ślinka cieknie... :) Zastanawia mnie tylko, czy rzeczywiście jest to H. keniensis. Kwiaty pewnie rozstrzygną sprawę. Cynanchum to piękny rodzaj, który odkryłem dopiero w tym roku. Niby takie niepozorne patyczki, ale kwiaty jakie urodziwe! Masz się z czego cieszyć i czym pochwalić. :D
Mateusz
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko - u Marka jak zobaczyłam to Cynanchum to się wbiłam w fotel...Cudaki muszę też doprowadzić do kwitnienia i już :D
A co do głodu, to...wiesz co. Niedługo kiermasz, to wcale nie tak daleko niestety. A poza tym mas do nas rzut beretem, to czeka tu parę rzeczy na Ciebie :D Wsiadaj i przyjeżdżaj, będziesz sobie mogła powybierać co tam Ci się dodatkowo spodoba ;:108
Mateusz - dziękuję, bo naprawdę bardzo chciałam mieć te gatunki. Jak wspomniałam, nawet się wzięłam za wysiew, wzeszło całkiem dobrze, ale teraz wiedząc co zrobiłam źle, spróbuję jesienią ponownie. Będę robić wszystko, by zakwitły, obiecuję :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

mataan pisze:Zastanawia mnie tylko, czy rzeczywiście jest to H. keniensis. Kwiaty pewnie rozstrzygną sprawę.
Ja też mam duże wątpliwości. Obstawiałbym raczej że to jakaś Orbea.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”