Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Olago
a czy ten Twój sposób aby najpierw na kilka dni zasypać cukrem i dopiero potem dodać alkohol jest lepszy od tego,którego link podałam wyżej? że od razu zalać alkoholem?? czy to jest wielka różnica w smaku??
a czy ten Twój sposób aby najpierw na kilka dni zasypać cukrem i dopiero potem dodać alkohol jest lepszy od tego,którego link podałam wyżej? że od razu zalać alkoholem?? czy to jest wielka różnica w smaku??
Pozdrawiam Ewa
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciałam nastawić orzechówkę. Jak wiadomo, robi się ją z miękkich jeszcze owoców orzecha włoskiego i nastawia w lipcu. Nie wzięłam poprawki, że w tym roku trochę wcześniej wszystko jest i zebrałam dopiero w sobotę. Efekt był taki, że nie mogłam tych orzechów pokroić i musiałam łupać tłuczkiem. I tak zalałam. ale nie wiem, co z tego wyjdzie 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nic się nie martw,posłodź brązowym cukrem,a będzie wyśmienita.
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Olago-Dziękuje za przepis.zaraz pojade na jeżyny i zasype cukrem.....Ale odstawić na 2 lub wiecej lat?No nie wiem,czy by tyle wytrzymała?Naprawde trzeba mieć skleroze chyba
Tak w ogóle to przeglądam ten wątek,bo chciałam sie wina nauczyć robić.
Ale to chyba wyższa szkoła jazdy?
A może ktoś ma ochote na
LIKIER NIEBIESKI
1/2 L wódki
1/2 kg cukierków lodowych iglo nadziewanych
Do butelki (najlepiej po dużym kubusiu)dać cukierki i zalać wódką.
Od czasu do czasu potrząsać butelką żeby cukierki sie roztopiły.Jeśli chcemy prędzej miec likier butelka mieszamy częściej.Likier bedzie gotowy gdy cukierki sie roztopią.
Smacznego

Tak w ogóle to przeglądam ten wątek,bo chciałam sie wina nauczyć robić.
Ale to chyba wyższa szkoła jazdy?
A może ktoś ma ochote na
LIKIER NIEBIESKI
1/2 L wódki
1/2 kg cukierków lodowych iglo nadziewanych
Do butelki (najlepiej po dużym kubusiu)dać cukierki i zalać wódką.
Od czasu do czasu potrząsać butelką żeby cukierki sie roztopiły.Jeśli chcemy prędzej miec likier butelka mieszamy częściej.Likier bedzie gotowy gdy cukierki sie roztopią.
Smacznego

-
Moniko najprostszy sposób na wino powstał przez sklerozę.Ktoś wlał sok gronowy do amfory i o nim zapomniał
.Co do napojów z jeżyn ,to muszą one dosyć długo leżakować,bo jeżyny mają posmak "surowizny",który zanika z czasem i bukiet robi się harmonijny.

Jak mam spokojne dni, to zasypuje najpierw na dwa - trzy dni cukrem, bo on się dobrze rozpuszcza w owocach, jak mam taki czas, że jestem dość zajęta, to od razu wsypuję owoce, cukier i alkohol 70%, ponieważ boję się, że zapomnę i będzie z tym cukrem długo stało. Nie mam cierpliwości do robienia po kolei nalewów, najpierw cukrowego, potem alkoholowego lub odwrotnie i potem mieszania ich.Ewao4 pisze:Olago
Co roku nastawiam ratafię i tutaj raczej pilnuję proporcji: na każde 25 dag owoców 10 dag cukru i 250 ml 70% alkoholu. Zaczynam od truskawek, wsypuję 24 dag truskawek, zasypuję na kilka godzin cukrem, potem dodaję 500 ml alkoholu. Następnie już grzecznie: 25 dag owoców, 10 dag cukru i 250 ml alkoholu. Ta pierwsza nadwyżka alkoholu jest na poczet poziomek, które zbieram w ogrodzie po garści i dosypuję do ratafii. W tym roku opuszczę co którąś porcję cukru, bo mi wydaje się za słodka zeszłoroczna ratafia.
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Ja cukier do ratafii dodaję co 3-4 porcję owoców, dosładzam na końcówce. Kiedyś też tak robiłam i wychodził mi ulepek!
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A robiliście nalewkę z mirabelek? Japońskie wino ze śliwek jest pyszne. Przypomina mi drinka z dawnych czasów [ wódka z kompotem z mirabelek] Nalewka powinna być ok. 

Olago to widzę ,że różnicy większej nie ma w nastawianiu nalewek
teraz mam w planie nastawić z malin,musi być słodka,taki likier bo takie lubię 

Pozdrawiam Ewa
-
Kupiłam balon 25 L na wino.Mam zamiar włożyć do niego 10 L wiadro jeżyn.Tyle wiem.W reszcie jestem zielona.Bo to moje pierwsze wino bedzie.
Bardzo prosze o pomoc doświadczonych winiarzy
Będę bardzo wdzieczna.
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co oprócz owoców i cukru ?Czy woda tez ?I jakie sa proporcje?I ile ma to stac i w ogóle co po kolei robić
Bardzo prosze o pomoc doświadczonych winiarzy

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co oprócz owoców i cukru ?Czy woda tez ?I jakie sa proporcje?I ile ma to stac i w ogóle co po kolei robić

- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Ja robiłem, ale bardzo długo się klaruje.izaziem pisze:A robiliście nalewkę z mirabelek? Japońskie wino ze śliwek jest pyszne. Przypomina mi drinka z dawnych czasów [ wódka z kompotem z mirabelek] Nalewka powinna być ok.
- Biotit
Wiadro do balonu nie wejdzie.Monika79 pisze:Kupiłam balon 25 L na wino.Mam zamiar włożyć do niego 10 L wiadro jeżyn.Tyle wiem.W reszcie jestem zielona.Bo to moje pierwsze wino bedzie.
Bardzo prosze o pomoc doświadczonych winiarzyBędę bardzo wdzieczna.
A tak na poważnie, zaopatrz się w drożdże winiarskie, pektopol, wskaźnik Blg. Rurkę fermeacyjna i korek też się przyda. Jerzyny muszą być b.dojrzałe. Zobacz jak robię ocet malinowy, gdzie w 1 etapie uzyskuję wino półsłodkie.

-
Monika79 Po pierwsze nie wkładaj owoców do butla,bo będziesz miała problemy z ich usunięciem.Chyba że masz balon do fermentacji w miazdze, taki z szerokim wlewem , 10-12 cm.Nie mam pojęcia ile może ważyć 10 l jeżyn ,ale podstawowy przepis na wino deserowe o mocy 15-16 % jest taki,że na każde 1,5 kg pogniecionych jeżyn ,dodajesz litr syropu z 0,5 kg cukru.Dobrze jest zafermentować nastaw przez kilka dni w jakimś zakrytym wiadrze lub garnku.Jak zacznie się fermentacja płyn spod kożucha zlewasz przez sitko do balonu,a owoce wyciskasz i wyciśnięty sok też wlewasz.Balon zatykasz korkiem z rurką i słuchasz jak pyka. 

-
Na razie mam rurke i korek.Bo drożdże to chyba mi póżniej dopiero bedą potrzebne.
A 10 L wiadro jeżyn może mieć 4-5 kg jeżyn.
A wlewu w balonie nie mam szerokiego,bo dokupiłam korek nr 4.
A tego litr syropu ma być łącznie z cukrem?
A 10 L wiadro jeżyn może mieć 4-5 kg jeżyn.
A wlewu w balonie nie mam szerokiego,bo dokupiłam korek nr 4.
A tego litr syropu ma być łącznie z cukrem?
- Biotit
Monika
kup razem z drożdżami aerometr i pektopol, tak jak wcześniej napisałem. Uzyskasz więcej soku i będziesz znała wyjściowe Blg , wówczas matematycznie wyliczysz sobie ile masz dodać cukru, a nie na czuja.
Znalazłem dal Ciebie opis jak zrobić takie wino w skarbnicy wiedzy, jakim jest wino.org
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid127909
kup razem z drożdżami aerometr i pektopol, tak jak wcześniej napisałem. Uzyskasz więcej soku i będziesz znała wyjściowe Blg , wówczas matematycznie wyliczysz sobie ile masz dodać cukru, a nie na czuja.
Znalazłem dal Ciebie opis jak zrobić takie wino w skarbnicy wiedzy, jakim jest wino.org
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid127909