Witaj na forum
Pień posmarowałabym środkiem, który stosuje się po cięciu gałęzi typu -płynna kora+środek grzybobójczy, są gotowe preparaty i zadbałabym, by podłoże było mocno wilgotne. A ten coś upodobał sobie obgryzanie tylko wierzby? No, miał smaka:)
Hm.. nie wiem ,co tę wierzbę zaatakowało. W każdym razie kupiłam maść ogrodniczą, posmarowałam chory (oskubany z kory ) pień, ostro przycięłam gałązki i będę czekać...
Witam,
Jestem nowy i mało jeszcze wiem, ale mam to samo z wierzbą co ankaorc. Także nie wiem co to mogło być ( dzięcioł, zając??). Posamrowałem maścią i przyciąłem jakiś czas temu. Teraz jak patrze na moją wierzbę która ma 3 lata już to jakaś masakra jest. Zamiast być gęsta to jest dziurawa jak ser. U sąsiada z boku ladnie zagęszczona stoi. Nie wiem czy to jakaś choroba czy po prostu podlewać i czekać. Ogólnie przez te 3 lata bardzo wolno rośnie.
Ta wierzba uwielbia jak leje się pod nią dużo wody, wtedy ładnie przyrasta, zaniedbana będzie bardzo marna. Pamiętaj o regularnym cięciu ( min 2 razy w sezonie) w przeciwnym razie będzie rzadka i nieforemna.
Moje wierzby posadziłam około miesiąca temu. Wygląda na to, że się przyjęły. Czy powinnam je teraz przyciąć? W tym tygodniu dostanę zakupione w sklepie internetowym rośliny w formie krzewów. Kiedy i czy jeszcze w tym sezonie powinnam je przyciąć?
"Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób."Hipokrates Pozdrawiam Wiktoria
Witam. Nie mam zdjęcia, ale może ktoś z opisu rozpozna. Wierzba Hakuro, zdrowa do tej pory, mocno przycięta na wiosnę pięknie odbija. Dziś zauważyłam, że niektóre listki na końcówkach młodych gałązek są zwinięte w ruloniki. Wewnątrz ulokowały się jakieś larwy - białe, ok. 1 cm, cienkie, podgryzające pędy wierzby wewnątrz stworzonych przez siebie ruloników. Co to może być?
Nieodpowiedni czas na przesadzanie, obetnij wszystkie gałązki na długość ok.20 cm, czas pokaże.Właściwie to nie ma sensu przesadzanie tych wierzb, szczególnie starszych, sa dość krótkowieczne. Ogólnie podatne na choroby, a osłabiony system korzeniowy przesadzaniem powoduje jeszcze szybsze ich starzenie się.Lepiej kupić młode drzewko, ale skoro już to zostało zrobione to pomóc można przycięciem na jeża.
Proszę o diagnozę co dolega mojej wierzbie japońskiej. Przeszukałam internety ale nie znalazłam takiego przypadku. Wierzchołkowe liście mają jakby falbankę na brzegach, poza tym nic niepokojącego nie zauważyłam. Czy to jakieś choróbsko?