Werbena patagońska ( Verbena bonariensis )
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Werbena patagońska
Zbieram nasiona po pierwszych przymrozkach, żeby naturalnie przeszły proces stratyfikacji. Są bardzo drobne, więc zbieram z jedne roślinki, resztę można samemu rozsypać i wzejdą wiosną. Siewki wyglądają jak pokrzywa, łatwo je wiosną pomylić i wypielić. Można też przechować przez zimę, jak ma się warunki i zrobić sadzonki. Ja nie próbowałam.
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupione nasiona przechowałam w lodówce w szczelnie zamkniętym woreczku. Tak przechowywane wschodziły nawet po dwóch latach, dość szybko. Wysiane na początku lutego ładnie się rozrosną i wcześniej kwitną.
pozdrawiam Joasia
A u mnie po kilku latach od posadzenia tej rośliny jakoś zdziczały.Wiosną co prawda pojawiają się siewki, ale rośliny wyrastają z tego mizerne i chude jakieś.Najładniejsze wyrosły rok, dwa po posadzeniu i wysianiu się matecznej.Były silne i ładnie rozkrzewione, a teraz coraz gorsze i niestety wyrywam je, bo w niczym nie przypominają tamtych.
Ja dostałam od Krysi - sonkas siewki, wiem że u niej przeszły stratyfikację na zewnątrz i dopiero w grudniu lub styczniu je zbierała. Pięknie rosną, mam nadzieję że zakwitną, choć połowę mój mąż przyciął, bo mu się z pokrzywą pomyliło 

- cyma2704
Właśnie się doczekałam pąków u werbeny.

- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj u mnie tak się wysiała , że muszę wyrywać jak chwast ( a jak sobie pomyślę , że dwa lata temu dałam piętnaście zł. za sadzonkę to mi żal ...
... ściska , że tyle tego muszę wyrzucić.
)

Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lut 2014, o 21:19
Ale piękne te wasze Patagonki
Moje wysiane nie wzeszły w tym roku , ale za to 3 sztuki jakoś przezimowały , może się uda nasiona zebrać.

Pozdrawiam, Monika.
Festiwal werbeny powoli się zaczyna 

Ale ładne, może moje jeszcze wyrosną. Przypomnij, twoje są z tegorocznego siewu, czy samosiejki po zeszłorocznych?
- cyma2704
Z tegorocznego marcowego siewu kwitnące. Obok dużo małych siewek, które skiełkowały jak już wyrzuciłam ziemię z doniczki po siewkach. Wykiełkowały na grządce po dwu miesiącach.
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje z lutowego, domowego siewu z nasion Legutki wyglądają jakby były na sterydach, masa liści i to ogromnych, jak na werbenę
, zobaczymy kwiat, bo się zawiązał
już. Wyglądają dziś tak:

ciekawe, czy to werbena patagońska , wygląda jakoś dziwnie , krótkie łodyżki i wielkie liście

ciekawe, czy to werbena patagońska , wygląda jakoś dziwnie , krótkie łodyżki i wielkie liście

Pozdrawiam, Iwona.
Iwona, moja tak samo wygląda, więc to raczej patagońska jest 

- cyma2704
Znowu pokazuję swoją, w tym roku z trawami. Lubię jej delikatność. W wieczornym słońcu.

Mam Werbenę Rigida. Pobrałam sadzonki i świetnie się ukorzeniły. Można ją rozmnażać też z nasion. Jest mniejsza i bardziej gęsta od patagońskiej, kwitnie bardzo podobnie.