jokaer pisze:Forum jest olbrzymie, zagląda tu mnóstwo ludzi, ale tak naprawdę niewielu stosuje środki podane przez forumowicz.
Chwała wszystkim tym, którzy je stosują i dzielą się z innymi efektami tych działań.
Wydaje mi się że pomimo twoich obaw sporo osób stosuje środki które forumowicz wyszukał i podzielił się z nami.
Kłopot w tym że czytając większość wpisów osób je stosujących trudno oceniać ich skuteczność.
Wpisów o tym że po opryskach jest fantastycznie jest mrowie.
Trudniej jednak doszukać się wśród nich takich gdzie poparte byłoby to porównaniem co by było gdyby tych oprysków nie było.
Czyli porównanie roślin niepryskanych z tymi na których opryski zrobiono.
Czytam forum i oprócz postów
gosiawil478 
, np:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4751530
nie pamiętam żadnej innej osoby który w podobny sposób testuje skuteczność alternatywnych środków.
Może się mylę, jakby było inaczej proszę o linki...
Sam pryskam w tym roku co tydzień octanem wapnia z dodatkiem HB, wszystko w gruncie + pojedyncze pojemniki.
Używam gotowego odczynnika chemicznego - octanu wapnia.
Dodaję HB. Próbę rozebrania jego działania pozostawiłem sobie na nadchodzące zimowe wieczory. Nie byłbym jednak sobą gdym zastosował go na ślepo. Do tego że może to mieć sens przekonał mnie eksperyment z wylaniem HB na przeźroczystą folię i pozostawienie do wyschnięcia. Pozostał film który po wyschnięciu i zetknięciu z wilgocią pęcznieje i nie spływa.
Jak do tej pory obrywałem tylko z paru krzaków pojedyncze liście z ZZ.
Co do HT mam mieszane uczucia. Po przeczytaniu sporej ilości dostępnych publikacji co do ochrony z wykorzystaniem olejków eterycznych wydaje mi się że prewencyjne stosowanie tego typu środków w gruncie ma niewielki sens. Inaczej może być w tunelu. Z ciekawości odtworzyłem przybliżony skład jednego z komercyjnych środków tego typu i sprawdziłem z dobrym skutkiem jego fitotoksyczność. Być może moje ogórki dostąpią zaszczytu aromaterapii jak im się pogorszy...
Ze względu na mikroskopijną powierzchnię jaką mam do dyspozycji sam nie mam możliwości wydzielenia u mnie grupy kontrolnej roślin do porównań. Jednak zachęcam do tego wszystkich którzy taką możliwość mają.