Wygląda to na L.wrightiana. Któregoś zimowania musiała się strasznie wyciągnąć w górę. Może w czasie transportu?Liczi123 pisze:Lobivia hybrid L145.
Kaktusy, czyli same plusy - Liczi123
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kaktusy, czyli same plusy :D - Liczi123
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Owszem, po tym jak porównywałem jej kwiat z tymi pokazywanymi przez Ciebie (i nie tylko) to mi też wydawał się podobny do L.wrightiana. A co do wyciągnięcia - to w transporcie. Jednak na szczęście nie przeszkodziło jej to kwitnąćblabla pisze:Wygląda to na L.wrightiana. Któregoś zimowania musiała się strasznie wyciągnąć w górę. Może w czasie transportu?

- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lobivia arachnacantha piękna 

Re: Kaktusy, czyli same plusy - Liczi123
Paulino - dziękuję, też tak uważam
Zebrało jej się jeszcze na 2 pąki, zobaczymy co z tego będzie.
A teraz takie małe podsumowanie dotychczasowych wakacji:
Echinopsis subdenudata - Mam 6 sztuk, z czego zakwitły 4 co mnie bardzo cieszy, bo rośliny niewielkie:

Echinopsis hybrid - Jeszcze chyba nigdy nie miałem tak dużych problemów z oddaniem barwy. Na zdjęciu wygląda trochę jak Chamaecereus hybrid 'Violet', natomiast w rzeczywistości środek kwiatu był bardziej pomarańczowy, a zewnętrzna część płatków różowa, lecz nie tak luminescencyjna jak na zdjęciach:

Przedwczoraj zakwitł znów, lecz tym razem kwiat się nie otworzył do końca:

I jeszcze raz Mammillaria zeilmanniana, dla odrostów. Niesamowicie to wyglądało jak wydawały tyle kwiatów, że były całe zasłonięte

Weingartia sp. (multispina?):

Aylostera heliosa v. cajasensis:

Notocactus ottonis:

Rebutia sp. - Bardzo ją podziwiam, bo zakwitła jako druga w tym sezonie (i to tylko dzień po otwierającej sezon mammillarce) i kwitła aż do tego tygodnia, często nie jednym, a 3/4/5 kwiatkami na raz
Chyba już skończyła, ale to i tak bardzo dobry wynik :

Chamaecereus hybrid 'Violet' - dał ładny bukiecik
:

Chamaecereus hybrid - to raczej nie violet, ma inny korpus i kwiat niż ten wyżej. Tu kolor lekko zakłamany, lecz był bardzo ładny czerwony i większy niż u 'violet':

Co prawda zdjęcie trochę nie wyraźne, ale myślę, że różnicę widać:

I taka dla mnie mała wisienka na torcie, kolejny Chamaecereus hybrid
Kwiat raczej standardowych rozmiarów, z tego co pamiętam to chyba 5,5cm. Ale ta biel jest taka... biała
Warto było czekać
:

I na koniec małą zbioróweczka z któregoś dnia:

Mam nadzieję że choć trochę wynagrodziłem swoją nieobecność

A teraz takie małe podsumowanie dotychczasowych wakacji:
Echinopsis subdenudata - Mam 6 sztuk, z czego zakwitły 4 co mnie bardzo cieszy, bo rośliny niewielkie:

Echinopsis hybrid - Jeszcze chyba nigdy nie miałem tak dużych problemów z oddaniem barwy. Na zdjęciu wygląda trochę jak Chamaecereus hybrid 'Violet', natomiast w rzeczywistości środek kwiatu był bardziej pomarańczowy, a zewnętrzna część płatków różowa, lecz nie tak luminescencyjna jak na zdjęciach:

Przedwczoraj zakwitł znów, lecz tym razem kwiat się nie otworzył do końca:

I jeszcze raz Mammillaria zeilmanniana, dla odrostów. Niesamowicie to wyglądało jak wydawały tyle kwiatów, że były całe zasłonięte

Weingartia sp. (multispina?):

Aylostera heliosa v. cajasensis:

Notocactus ottonis:

Rebutia sp. - Bardzo ją podziwiam, bo zakwitła jako druga w tym sezonie (i to tylko dzień po otwierającej sezon mammillarce) i kwitła aż do tego tygodnia, często nie jednym, a 3/4/5 kwiatkami na raz

Chamaecereus hybrid 'Violet' - dał ładny bukiecik

Chamaecereus hybrid - to raczej nie violet, ma inny korpus i kwiat niż ten wyżej. Tu kolor lekko zakłamany, lecz był bardzo ładny czerwony i większy niż u 'violet':

Co prawda zdjęcie trochę nie wyraźne, ale myślę, że różnicę widać:

I taka dla mnie mała wisienka na torcie, kolejny Chamaecereus hybrid

I na koniec małą zbioróweczka z któregoś dnia:

Mam nadzieję że choć trochę wynagrodziłem swoją nieobecność

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo ładnie dziś u Ciebie.
Zbierasz się, zbierasz aż zaskoczyć potrafisz.
Biały chamaecereus - miodzio! Sam takiego mieć chciałbym (bo nie mam) bo taki inny od wszystkich. No i echinopsis hybr. pięknota, z racji tego że one mnie ostatnio się bardzo podobają to od razu się w oczy rzucił...
Brawo!
I więcej takich pokazów, proszę. Nie osiadaj na laurach.

Zbierasz się, zbierasz aż zaskoczyć potrafisz.

Biały chamaecereus - miodzio! Sam takiego mieć chciałbym (bo nie mam) bo taki inny od wszystkich. No i echinopsis hybr. pięknota, z racji tego że one mnie ostatnio się bardzo podobają to od razu się w oczy rzucił...
Brawo!

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Wszystkie bez wyjątku, cudowne 

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Biały chamaczek -
Chyba każdy chciałby mieć!
I bardzo piękna różowa ajlosterka. Te szczególnie mnie zauroczyły.

I bardzo piękna różowa ajlosterka. Te szczególnie mnie zauroczyły.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysyp kwiatów na chamakach cudowny
nie wspomnę o rebucji różowej a chamaczek w bieli jest cacuszko 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Mam słabość do białych.Chamaczek śliczny jeszcze o takim kolorze nie widziałam.
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45

Dużo i kolorowo u ciebie.
A te czerwienie na fotkach to nie tylko tobie dają się we znaki.
Teraz jak mam do nowego aparatu program to siedzę i elektronicznie podkręcam, co i rusz spoglądając, czy już jest taki jak w rzeczywistości. Te czerwienie z amarantową nutą lub żółcie z lekką zieloną nutą to prawdziwe wyzwanie dla oddania barw na fotkach.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
"Rozbrykały" się Twoje rośliny z kwitnieniem, różnymi kolorami i kształtem kwiatów
.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Weingartia jak dla mnie naj 

Aj, a ja znów wątki w większości po kryjomu podglądam i nawet do swojego się nie wpisuję
Pokazów już w tym sezonie raczej nie będzie, bo już niewiele zostało roślin chętnych do kwitnięcia. Z debiutów to jeszcze Gymnocalycium nn., Coryphantha pycnacantha i pół-debiut (bo już 1 kwiata miał, ale mnie nie było i żadnego zdjęcia nie ma) Notocactus megapotamicus v. crucicentrus - ma 3 czy 4 pąki. Oprócz tego będzie jeszcze kilka powtórek.
Mocno zmienia kolor kwiatów zależnie od ilości słonka. Ale kwitnie chętnie i obficie. Ma chyba 3 odrosty wielkości ok. 2cm. kulek. Niech jeszcze trochę podrosną i w przyszłym sezonie można jakąś wymianę przeprowadzić
Miałem też jedną z (podobno
) żółtym kwiatkiem zakupioną w zeszłym sezonie. Tyle, że moja miała bardzie kształt chamaecereusa niż lobivki. Ale pęd stawał się żółty zaczynając od końcówek aż wreszcie roślina padła całkowicie
Oj tak. Niestety teraz już minęły dni kiedy idąc do mojej niewielkiej kolekcji wiedziałem że będzie choć jedna kwitnąca roślina
Ma parę odrostów (z 5) wielkości ok. 1x0,5cm + kilka mniejszych. Niech jeszcze trochę podrosną i podobnie jak w przypadku rebucji być może już w przyszłym sezonie można będzie porozmawiać o jakieś wymianie jeśli będą chętni
To teraz co u mnie - jako iż w tym sezonie moje zakupy był bardzo skromne (mediolobivki od Marka + ze 3 marketowce) to rozważam trochę większy zakup, być może z Rumii. No a poza tym, dopóki nie mam wielu kaktusów to zrobiłem sobie ich listę w Excelu. I poza tym mam 4 torebki nasienne z dojrzałymi nasionami Echinopsis subdenudata, w przyszłym sezonie będę próbował sił w wysiewie
Cobym nie został oskarżony że sam tekst a fotek ni ma, to wstawiam powtórki kwitnień, ale trochę obfitsze niż wcześniej:
Lobivia arachnacantha (ta też ładną kępkę tworzy, chyba jeszcze w tym roku ją przesadzę):

Chamaecereus hybrid "Violet"

Bardzo miło mi słyszeć takie słowa od tak doświadczonego kaktusiarzahen_s pisze:Bardzo ładnie dziś u Ciebie.![]()
[...]

Pokazów już w tym sezonie raczej nie będzie, bo już niewiele zostało roślin chętnych do kwitnięcia. Z debiutów to jeszcze Gymnocalycium nn., Coryphantha pycnacantha i pół-debiut (bo już 1 kwiata miał, ale mnie nie było i żadnego zdjęcia nie ma) Notocactus megapotamicus v. crucicentrus - ma 3 czy 4 pąki. Oprócz tego będzie jeszcze kilka powtórek.
Dziękujęnyskadu pisze:Wszystkie bez wyjątku, cudowne

annaoj pisze: I bardzo piękna różowa ajlosterka.
Wyciągnięta rok temu z kwiaciarni. Nie wziąłem jej za pierwszym razem ale już następnego dnia naprawiłem swój błądleszek2 pisze:nie wspomnę o rebucji różowej

Marianie, bardzo ładna hybrydamaryjan13 pisze: Moja hybryda ma kwiat żółty jak dojrzała cytryna.

Mój wujek dorabia sobie jako fotograf. Jeśli problem będzie się częściej powtarzał to może poproszę go o radyDAK pisze: A te czerwienie na fotkach to nie tylko tobie dają się we znaki.
Teraz jak mam do nowego aparatu program to siedzę i elektronicznie podkręcam, co i rusz spoglądając, czy już jest taki jak w rzeczywistości. Te czerwienie z amarantową nutą lub żółcie z lekką zieloną nutą to prawdziwe wyzwanie dla oddania barw na fotkach.

Akwelan_2009 pisze:"Rozbrykały" się Twoje rośliny z kwitnieniem, różnymi kolorami i kształtem kwiatów.
Oj tak. Niestety teraz już minęły dni kiedy idąc do mojej niewielkiej kolekcji wiedziałem że będzie choć jedna kwitnąca roślina
No cóż, to jest jedyny kaktus z ostatniego postu którego kwitnienia nie widziałem na żywo. Ale i tutaj, jak i wcześniej przy Echinopsis mama stanęła na wysokości zadaniaPaula15 pisze:Weingartia jak dla mnie naj

nolina pisze:Mam słabość do białych.Chamaczek śliczny jeszcze o takim kolorze nie widziałam.
DAK pisze:Wielkie brawa dla białej "wisienki na torcie" , bo dla mnie to też ukoronowanie piękna.
leszek2 pisze:chamaczek w bieli jest cacuszko
annaoj pisze:Biały chamaczek -Chyba każdy chciałby mieć!
![]()
maryjan13 pisze: Wszystkie kwiaty bardzo ładne,ale Chamaecereus hybr. z białym kwiatem - jeszcze nie widziałem.
Widzę że podzielacie moją radość z powodu jego kwiatówhen_s pisze: Biały chamaecereus - miodzio! Sam takiego mieć chciałbym (bo nie mam) bo taki inny od wszystkich.

To teraz co u mnie - jako iż w tym sezonie moje zakupy był bardzo skromne (mediolobivki od Marka + ze 3 marketowce) to rozważam trochę większy zakup, być może z Rumii. No a poza tym, dopóki nie mam wielu kaktusów to zrobiłem sobie ich listę w Excelu. I poza tym mam 4 torebki nasienne z dojrzałymi nasionami Echinopsis subdenudata, w przyszłym sezonie będę próbował sił w wysiewie
Cobym nie został oskarżony że sam tekst a fotek ni ma, to wstawiam powtórki kwitnień, ale trochę obfitsze niż wcześniej:
Lobivia arachnacantha (ta też ładną kępkę tworzy, chyba jeszcze w tym roku ją przesadzę):

Chamaecereus hybrid "Violet"

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
hen_s napisał(a):
Biały chamaecereus - miodzio! Sam takiego mieć chciałbym (bo nie mam) bo taki inny od wszystkich.
Pierwszy chętny już w kolejkę się zapisuje.Widzę że podzielacie moją radość z powodu jego kwiatówMa parę odrostów (z 5) wielkości ok. 1x0,5cm + kilka mniejszych. Niech jeszcze trochę podrosną i podobnie jak w przypadku rebucji być może już w przyszłym sezonie można będzie porozmawiać o jakieś wymianie jeśli będą chętni
![]()

Ładny zestaw kolorów: żółty i fioletowy. Doskonale wyglądają.