Żywotnik 'Miky'
Żywotnik 'Miky'
Witam
Potrzebna mi by posadzić w miejscu gdzie nie może rosnąć zbyt szybko, ani szeroko.Czytam, że to mniejsza wersja Smaragda, ale dziś w szkółce powiedziano mi, że jest podatna na odkształcenia od śniegu, wiatru itp. Może ktoś ma posadzone jakiś czas i może mi napisać jak się sprawuje ta odmiana?
Potrzebna mi by posadzić w miejscu gdzie nie może rosnąć zbyt szybko, ani szeroko.Czytam, że to mniejsza wersja Smaragda, ale dziś w szkółce powiedziano mi, że jest podatna na odkształcenia od śniegu, wiatru itp. Może ktoś ma posadzone jakiś czas i może mi napisać jak się sprawuje ta odmiana?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Żywotnik 'Miky'
Oodkształca się jak każdy inny, jak jest młody zawsze obwiązuje go siatką na zimę.
To fakt, każdy się odkształci przy zwałach mokrego śniegu a i wiatr może nie tyle deformuje co ,, wycina '' pędy. Grube i zadbane mniej podatne na wiatr/ na śnieg no cóż 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Oglądałam te żywotniki dzisiaj przy siąpiącym 'gęstym' deszczu (przez co gałązki robią się ciężkie) i widać było przy wys. ok.40-50 cm cm jak bryła się rozchodzi.Większość drzewek tworzyła więcej niż jeden przewodnik.Jednak patrząc na nie miałam wrażenie, że wcześniej były gdzieś niedbale upchnięte i dlatego się odkształciły.Dlatego pytam.Nie będę miała możliwości zabezpieczać ich, ani strząsać śniegu.Myślę więc o innych w miarę wolno rosnących.