Żywotnik 'Miky'

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Żywotnik 'Miky'

Post »

Witam
Potrzebna mi by posadzić w miejscu gdzie nie może rosnąć zbyt szybko, ani szeroko.Czytam, że to mniejsza wersja Smaragda, ale dziś w szkółce powiedziano mi, że jest podatna na odkształcenia od śniegu, wiatru itp. Może ktoś ma posadzone jakiś czas i może mi napisać jak się sprawuje ta odmiana?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Żywotnik 'Miky'

Post »

Oodkształca się jak każdy inny, jak jest młody zawsze obwiązuje go siatką na zimę.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To fakt, każdy się odkształci przy zwałach mokrego śniegu a i wiatr może nie tyle deformuje co ,, wycina '' pędy. Grube i zadbane mniej podatne na wiatr/ na śnieg no cóż :roll:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Oglądałam te żywotniki dzisiaj przy siąpiącym 'gęstym' deszczu (przez co gałązki robią się ciężkie) i widać było przy wys. ok.40-50 cm cm jak bryła się rozchodzi.Większość drzewek tworzyła więcej niż jeden przewodnik.Jednak patrząc na nie miałam wrażenie, że wcześniej były gdzieś niedbale upchnięte i dlatego się odkształciły.Dlatego pytam.Nie będę miała możliwości zabezpieczać ich, ani strząsać śniegu.Myślę więc o innych w miarę wolno rosnących.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”