Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Pytanko o oprysk przeciwko ZZ.

W minionym miesiącu zrobiłam oprysk i do tej pory krzaki wyglądaly pięknie, nawet bez plamki na liściach.
Teraz zauważyłam, że na niektórych krzakach zaczęło się.... :shock:
I teraz pytanie, ponieważ na stronie piorinu przy pozycji zarazy ziemniaka jest info, że termin zabiegu już minął... :roll: i nie wiem czy mimo tego i tak wykonać oprysk?

Jaki preparat nadaje się do oprysku przy tak zaawansowanym stopniu rozwoju krzaka (zaczynają dojrzewać już owoce). Uprawa w gruncie.

Bardzo liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję za opowiedzi :wit
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Palians- dostałaś odpowiedź odnośnie oprysku, w podanym wątku pisze czemu pryska się cytrynianem wapnia.

Sucha zgnilizna- trzeba o niej poczytać, bo na forum jest o niej mnóstwo informacji.

Potas jest antagonistą magnezu, a Ty na liściach masz widoczne niedobory magnezu.
Trzeba też poczytać. Najlepiej wykonać oprysk siarczanem magnezu 0,5 % z florovitem do pelargonii NPK 4-6-8.

Dziunia87 weź rusz głową sama i pryskaj te pomidory, bo przecież przy tej pogodzie zaraza je wykończy w dwa dni.

jerrysia26
Masz piękne pomidory, zdrowe liście i pięknie zawiązane grona.
Może powinnaś usunąć liście pod pierwszym gronem, jeśli tego nie zrobiłaś.
Powinno się usuwać na raz 3 liście, nie więcej. No i powinnaś ogłowić jeśli to odmiany niesamokończące.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Pyxsis, mam florowit podleję, jest zrównoważony ,więc dostaną wszystko.
pozdrawiam Karina
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

jerrysia26
Piękne pomidory! Zdradź nam sekret na uzyskanie takich krzaków :-)
Kiedy siane, jaka ziemia, jakie nawożenie, jakie opryski...
palians
100p
100p
Od: 18 lip 2010, o 23:39
Kontakt:

Post »

dzięki jokaer

Naczytałam się już o tym bardzo dużo, tylko ciężko jeszcze się połapać, bo tutaj patrzę niedobór potasu, a tutaj znowu wychodzi, że jednak potasu było sporo, bo mam niedobór magnezu i tak na zmianę.

Czy te zmiany związane z niedoborem po opryskach powinny zniknąć z liści, czy oprysk spowoduje, że nie będą pojawiać się nowe zmiany?

Czy mogę połączyć oba te nawozy i zrobić 1 oprysk, czy powinno się wykonać w jeden dzień 1 oprysk i na 2 drugi?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Potasem najlepiej podlać, tylko nie wiem czy nie lepiej saletrą potasową ( poczytaj).

Natomiast siarczan magnezu plus florovit co kilka dni parę razy.
Pomiędzy tym opryskiem ten potas.

Zmiany nie cofają się na liściach.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

Siarczanem potasu to dzisiaj z rana pryskała, bo miałam słabo wybarwione owoce, ale może to efekt tej suszy co teraz panuje. Wcześniej podlewałam saletrą potasową co 2 tygodnie, ale widać potas spowodował takie wariacje.

Bardziej chodziło mi o połączenie oprysku saletry wapniowej (przeciwko zgniliźnie) + siarczanu magnezu z florovitem (na niedobór), chyba że trzeba ten oprysk robić naprzemiennie, zamiast łączyć.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

janhel41 pisze:Palianas
Na Twoim drugim zdjęciu to typowy przykład zgnilizny wierzchołkowej,zastosuj cytrynian wapnia.przepis na wykonanie w temacie" pomidory w pigułce"
Absolutnie sie nie zgodze z ta diagnoza. SZW wyglada zupelnie inaczej. :)
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

Pyxis

A właśnie, jak ona się objawia na liściach? Bo na owocach to wiem. Czyli co to może być? Niedobór potasu?
A co z tymi kwiatkami co wyglądają jak SzP? Czy tak mogą wyglądać opadające zwyczajnie kwiaty od upałów? Czy takie zbrązowienie szypułki jest jedynie w SzP?
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p

Post »

Raczej objawia sie na owocach. Jest to jednorodna wklesla ciemna plama na wierzcholku owocu. Sucha (jak sama nazwa skazuje).
To na Twoim pomidorku to jakis defekt samego owocu a niez miana chorobowa. Przynajmniej tak to wyglada.

Z opadajacymi kwiatkiami sam ostatnio walcze, ale na wnioski musze jeszcze z tydzien-dwa poczekac. :)
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

Tak na pomidorku to jest chyba to co gienia mówiła, bo zgnilizne na owocach zdążyłam już poznać w tamtym roku ;)
A na co będziesz czekał? Na inne objawy na samym krzaku?
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p

Post »

Byl oprysk Topsinem na SzP, bylo zasilenie potasem dolistnie i Florovitem doglebowo. Pogoda tez jest lagodniejsza temperaturowo. Coz jeszcze moge zrobic? Chyba zostal jeszcze tylko oprysk "herbatkami" i tance voodoo dokola warzywnika. :wink:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

jerrysia26 pisze: Czy to mozliwe zeby jeden krzak dawal tyle owocow? Na jednym gronie jest po 11-15 owocow. Pomidory nadal rosna i owocuja. Od jakiegos czasu zauwazylam ze stanely w miejscu a moze to mi sie tylko tak wydaje. Kiedy dokladnie pomidory dojrzewaja? W lipcu czy w sierpniu? Czy powinnam je oglowic juz teraz zeby nie dopuscic do kolejnego owocowania a tym samym oslabienia krzaczka? Moja odmiana to malinowki (beef stake).Magda
Magdo, jak najbardziej możliwe, że pomidor może mieć tyle owoców. Przerzedź troszkę liście, pousuwaj po jednym nad gronem i pomidorki od razu powinny ruszyć. Świetnie Ci wiąże ta odmiana. U mnie tak wiązała w ub. roku Sława Nadrenii i Paw. Nie ogławiaj ich teraz, w naszych warunkach, jeśli nie będzie jakichś ekscesów pogodowych , w listopadzie będziesz jeszcze zbierać. Pomidor dojrzewa, w zależności od odmiany od 55 do 70 dni od zapylenia. Czyli średnio licząc około 2 miesiące. W październiku możesz je dopiero ogłowić, chyba że pogoda zwariuje. Jeśli są bardzo wysokie, delikatnie je obsuwaj w dół, ale tak by łodygi nie nadłamać- albo wbij 3-metrowe tyczki. Obserwuj też wierzchołki pomidorów i małe pomidorki czy nie masz obgryzień czyli pojawić się może paskudna gąsienica zawisaka. To bardzo popularny tutaj szkodnik na ziemniakach. U mnie pojawiły się w drugim roku uprawy, potrafią z pomidora zeżreć wszystkie liście na wierzchołku a nawet małe pomidorki zżerają.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p

Post »

Mieszkam na Dolnym Slasku i np w zeszlym roku kolo 10go pazdziernika przyszedl pierwszy przymrozek. Liczenie, ze uprawa wytrzyma do listopada nawet u mnie byloby niepoprawnym optymizmem. :)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Przecież te dziewczyny mieszkają w USA i piszą o swoich warunkach uprawy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”