Róże i bajkowy świat ogrodów

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: róże i bajkowy świat ogrodów

Post »

Z tego wynika, że Ty masz o wiele lepszą rękę do róż niż ja :heja Dzisiaj wieczorem zrobiłam rekonesans moich róż i nie jestem zadowolona. Większość dostała plamistości :( jutro muszę zrobić oprysk. Poza tym mają nieładny pokrój, jedne gałęzie wysokie, inne niskie - Twoje też tak mają przy drugim kwitnieniu?
Ja nie muszę szukać leśniczówki w głuszy, ja na wakacje wybieram duże miasta ;:306 bo spokój i ciszę mam codziennie :D Własnie wróciliśmy z mężem z długiej przejażdżki po okolicy - spokojne łąki, rolnicy sprawdzający dojrzałość kłosów, młode liski buszujące przy leśnej drodze - takie widoczki mam w okolicy :D
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Ot, to się nazywa mieć szczęście Dosiu. Sama radość mieszkać w takiej okolicy. Jestem pewna, że nie zamieniłabyś swojego obecnego azylu na stały pobyt w mieście.

Dosiu, chyba faktycznie mam dobrą rękę do roślin - moja córka śmieje się, że cokolwiek wetknę w ziemię, to od razu rośnie.
Pokażę Ci moją małą Mushimarę, której galązka w ubiegłym roku odłamała się od krzaczka przy sadzeniu a w tym roku zakwitła jednym kwiatuszkiem na jedynej gałązce,którą wypuściła
Obrazek

U mnie , nn-ki wszytkie popuszczały takie dlugaśne pędy, rekord pobiła ta rózyczka wypuszczając pęd na ok.160 cm zakończony całą masą pąków, a niżej kwitnie jednym kwiatuszkiem Obrazek Obrazek

Inna wielkokwiatowa też zadarła głowę wysoko hen ku niebu Obrazek
Geisha i Garden of Roses tez kwitną na dwóch piętrach, może to kwestia tegorocznej pogody, nie mam pojęcia
Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z wczorajszego przeglądu pokażę jeszcze malwę, która strasznie chorowała, wszystkie liście na dole musiałam oberwać, bo wyglądała okropnie. Stoi jak bocian na jednej nodze, ale kolorek kwiatuszków bardzo sympatyczny Obrazek
Rozwar na skalniaczku Obrazek
Jezówki, Obrazek
Peace Obrazek Obrazek
Nevada, która latem nabrała rumieńców Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58

Post »

Malwy - wiejskie, polskie kwiaty. Teraz wracają do łask, nie?
No widzisz, wiejskie kwiaty już masz :D
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dosiu, tak malwy już mam. Niestety, kolor zupełnmie nie taki jaki był na opakowaniu, ale ten też ładny :) .
Do malw mam sentyment, gdyż u mojej babci w ogrodzie, a właściwie przed ogrodem królowały zawsze malwy, były ich niezliczone ilości, kwitły we wszystkich mozliwych kolorach. Pamiętam ten ogród z dzieciństwa, kiedy jeżdziłam do babci na wakacje.
Miała ogrodek przy domu pełen pieknych kwiatów od wczesnej wiosny do późnego lata. Najbardziej utkwiły mi w pamięci dalie i właśnie malwy. I wiesz co teraz uswiadomiłam sobie, że całkiem niedaleko był las.
To jest obraz z mojego wczesnego dzieciństwa, który gdzieś przełożył się chyba na moje aktualne pragnienia :D.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas od 3-ch dni leje, ziemia nasiąknięta jak gąbka. Niektóre róże stoja w wodzie, makabra. Ranek znowu przywitał nas burzą i deszczem, który pada cały czas z mniejszym lub większym natężeniem.
Hortensje porozkładały sie pod ciężarem nasiąkniętych wodą kwiatów. Trzeba będzie wszystko opalikować.
Najbardziej martwię się o lawendę, która tak jak i róże stoi w wodzie. Mam nadzieję, że jednak przestanie wkrótce padać i wszystko wróci do normy. Przy tym wszystkim jest parno, więc choroby mają używanie. Nie wiem czy obejdzie się bez oprysków.
Szkoda, że nie możecie zobaczyć tej sciany deszczu, która w tej chwili leje się z szarego nieba.
Jakiś obłęd z ta pogodą albo upały po trzydziesci parę stopni, albo leje- jak w tropikach tylko, że lato mamy za krótkie.
To na ten szary ponury ranek troszkę energetycznego kolorku :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie wiem jak Wam, ale mnie od razu poprawił się humor. Słonko jak nie na niebie, to chociaż na rabatkach zatrzymane w kadrze.
I tym sympatycznym kolorkiem kończę na dzisiaj. Mam nadzieję, że jutro przywita nas już prawdziwe ;:3
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Daj mi troszkę deszczu,bo już nie mam siły podlewać,a i tak sucho mimo bezustannego lania z węża ;:219.
Okropnie gorąco u nas i ani kropli deszczu od tygodni ;:145
Mimo suszy grzyby atakują,ale już niczym nie pryskam ;:131
Piękne pokazałaś złocistości :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Halinko pewnie, że przegnałabym te chmury do Ciebie, gdybym tylko mogła. Ja mam ziemię tak nasiąkniętą, że dzisiaj rano już stała woda na trawniku. Tylko tam, gdzie są rabaty podwyższone jest ok, a poza tym wszystko stoi w wodzie.
Ale jest nadzieja na poprawę, właśnie wyszło nieśmiało słoneczko, chociaż jeszcze gdzieś daleko grzmi. Mam nadzieję, że teraz deszcz nawiedzi Twoje rejony, żeby było sprawiedliwie.
Ja Tobie CHMURKI a Ty mi ;:3 i obie będziemy szczęśliwe ;:215 :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Nie ma sprawy ,dla Ciebie ;:3 ;:3 ;:3 ,ale mam nadzieję,że deszcz w końcu do nas dotrze,chociaż z tym tutaj ciężko :roll: ,
wszędzie wokoło pada,słychać burze,ale nas mija ciągle,może powodem jeziora :?:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Dla odmiany ziemia w moim ogródku sucha jak pieprz. Aż żal patrzeć, co stało się z kwiatami. Wczoraj cały dzień padało, ale mam wrażenie, że jeden dzień deszczu przy takiej suszy niewiele pomoże.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko i Ewo gdybym była czarownicą, to bym Wam ten upiorny deszcz jakoś przesłała, ale niestety ani wróżką, ani czarownicą ani nawet babą jagą nie jestem i nic nie mogę zaradzić w tym temacie.
Pozostaje tylko mieć nadzieję, że w końcu u mnie zaświeci słonko a Wam popada rzęsisty deszcz bez udziału żadnych sił nieczystych.
Jeszcze chwilę temu świeciło słonko a teraz znowu zaczyna padać i grzmi dookoła, pogoda butelkowa więc ;:304 na zdrowie dziewczyny.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i się udało, raniutko przywitało mnie słonko, co prawda takie zamglone, ale chmur już nie widać i jest nadzieja na lepszą pogodę. Halinko :) ;:3 , które mi przesłałaś w końcu dotarło do mnie, może do Ciebie dojdą chmurki z deszczem ode mnie :)
A teraz pokażę krajobraz po deszczach, na pewno nie oddadzą pełnego obrazu, ale troszkę wyobraźni i wszystko będzie jasne.
Oczywiście nie usłyszycie jak ziemia wciąga nadmiar wody, ale mówię Wam, że cały trawnik szumi. Niesamowite wrażenie.
A chodzi się jak po bagnie.

Takie róże nie do zdarcia
Nie wszystkie ucierpiały jednakowo, niektóre poradziły sobie całkiem dobrze, m.innymi moja malutka sadzoneczka Mushimary i nnki marketowe zakupione w tym i zeszłym roku
Obrazek Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak tylko da się wejść na rabatki, będzie palikowanie wszystkich położonych krzaczków.
Te krzaczki, które były w pąkach namniej ucierpiały widać to na zdjęciach i na pewno skorzystają z opadów najbardziej
I zaczynąją pomalutku kwitnąć pierwsze wrzosy ;:oj będzie kolorowy dywanik :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy, wiem, że już o to pytałam ale gdzieś mi umknęło :oops: Jaką wysokość osiągnęła u Ciebie My Girl i na jakim stanowisku rośnie? Czy ma dużo ;:3 Ja swojej zakupionej w R. jeszcze nie posadziłam, bo zastanawiam się nad miejscem dla niej ;:218 Szczególnie ważna jest jej wysokość, bo od tego zależy czy posadzę ją na dalszym planie czy też bardziej z przodu.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dorotko jednak skusiłaś się na M.Girl no i dobrze, bo kwiatów ma całe mnóstwo a przy tym bardzo okazałe.
Moja M.Girl rośnie w samym słoneczku, od rana do późnego wieczora, więc taka patelnia, przewiewu jej tez nie brakuje. U mnie osiąga wysokość 120-140cm, tworzy dość zwarty krzew. Na pewno woli suche lata niż wilgotne. Teraz akurat ma przerwę w kwitnieniu, jeśli chcesz mogę wstawić jutro zdjęcie krzaczka a właściwie krzaczków, bo mam 4 szt., jak pisałam wczesniej źle posadzone, powinny rosnąć z tyłu. Na szczęście Queen of Sweden też tworzy krzaczki podobnej wysokości, więc jakos to wygląda.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”