Moje zielone zakręcenie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone zakręcenie

Post »

Marysiu to aksamitki sieję co roku w różnych miejscach.
A ;:109 mieczykami pochwalę się gdy zakwitnie więcej kolorów
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uwielbiam aksamitki,za to,ze dlugo kwitna i przeganiaja komary:)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Coś u mnie aksamitki ostatnio marnie wschodzą, chyba im za sucho. Na rozsadniku wyszło może 10 szt. na nie wiem ile nasion i właśnie przesadziłam je na bardziej reprezentacyjne miejsce niech się rozrastają :lol: Moje mieczyki to chyba za miesiąc, bo późno sadzone ;:222
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu aż nie wierzę moje aksamitki u nas nazywane turkami traktuję naprawdę po macoszemu sieję i zapominam, dopiero we wrześniu zbieram nasionka na następny rok. Rosną nawet pod winoroślą w konwaliach bo chciałam dodać koloru wzdłuż ganku.
Może mają u ciebie zbyt dobrą ziemię :?:
Patusiu , że odstraszają komary nie wiedziałam muszę w przyszłym roku wysiać w pobliżu tarasu gdzie najczęściej siedzimy. Wiedziałam ,że pełnią rolę odstraszacza szkodników tzn. mszyc i nicieni w glebie oraz sprawdzają się wśród pomidorów i pietruszki oraz odstraszają bielinki w kapustnych, traktuję aksamitki chyba bardziej jak roślinkę pożyteczną niż ozdobną.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu z aksamitkami dzieje się coś niewytłumaczalnego, bo trzy lata temu miałam śliczne łany i nie było problemu, a od dwóch lat sieję nasiona i od forumek, swoje i oryginalne kupione. Rok temu chyba jedna roślina wyrosła, a w tym na rozsadniku posiałam bardzo dużo i mam może 10 roślinek. Najważniejsze, że są i może przerwą złą passę.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu a może ślimaki :?: u mnie lubią aksamitki stare ładnie odrastają ale siewki mogą zamierać.
Przestało podać wczoraj po południu więc biegiem na działeczkę :tan
Zerwałam fasolkę na dzisiejszy obiadek, zerwałam ogórki ,oberwałam pomidorki i zmartwiłam się bo kwiatki które rozkwitły w czasie upałów zasychają ;:223 za gorąco im było mimo cieniowania. ;:145
Przywitał mnie zapach lilii Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

W tym roku też nie mam aksamitek, nasionka leżą w pudełeczku :roll: Ładnie wyglądają jesienią. Lilijki też masz :wink: A widzę, że i warzywka zrywasz. Ja już zaprawiałam ogórki. A fasolka poszła na obiadek.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu to jest możliwe, że ślimaki wiedzą co zdrowe i kiełki wcinają ;:14 Śliczne lilie u mnie większość już przekwitła. Niektóre to w sierpniu rok temu dopiero zaczynały a teraz już przekwitły :?
To trudno będę podziwiać u Ciebie! zapach jest szczególnie rano i wieczorem wspaniały!
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko nic straconego posiej jeszcze zakwitną jesienią i będą kwitły do przymrozków. Wypróbowałam ;:333 siejąc jako poplon po ogórkach jednego roku w tym też tak zrobię .
Marysiu lilie kwitną już właściwie ostatnie , te kupione wiosną więc może dlatego. W moim ogrodzie ostatnie zawsze kwitną
te lilie, jeszcze mają trochę pąków ale jak je rozwiną to już koniec w tym sezonie ;:145 Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42

Post »

Moja mama zawsze sadzi aksamitki przy tarasie i na prawdę komary nas tak nie zjadają ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu aż tak kropkowanej (tygrysowatej) nie mam, a ostatnia właśnie się otwiera i jest różowa :lol: ciekawa jestem co będzie kwitło przez następne dwa miesiące?
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu u mnie kwitnąć będą gladiole, rudbekie dalie, kroksmie, cynie, aksamitki,dąbki, oczywiście różyczki,jeszcze floksy
i marcinki oraz powoli zaczynają ponownie ostróżki więc wcale nie będzie tak źle ;:224
Fajny spędziłam dziś dzień na ogrodzie. pochlapałam się z wnukami we wodzie pooglądałam zakamarki pokazałam im różne ciekawostki ogrodowe (żabki,ślimaczki.motylki, pszczółki i takie tam) jednym słowem wypoczęłam.Największe wrażenie in troszkę
strachu wzbudził tygrzyk pod folią w czasie zbierania pomidorów. Choć i zrywanie pomidorów czy borówek tez było fajne i dla nich coś nowego bo zazwyczaj pod folię im nie wolno.
Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu pyszne pomidorki ja dopiero pierwsze zerwałam, ale wszystko przez opóźnienie w rozsadzie (wyjazd do sanatorium) :lol:
Pamiętam jak moje dzieci chętnie podglądały przyrodę i kupiłam im książkę z której wyszukiwaliśmy nazwy okazów...pamiętają to do dzisiaj :lol:
Róże przez tą pogodę szybką przekwitają, jak nie palące słońce to deszcz niszczy kwiaty ;:222
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu liliami tygrysimi chętnie się podzielę bo sieją się niesamowicie z cebulek przybyszowych. Róże rzeczywiście szybko przekwitają i nie są ładne takie potarmoszone i obite deszczem podobnie jak inne kwiaty. Ale przecież zakwitną następne.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu wyszukałam dzisiaj zdjęcie sprzed roku tej żółtej tygrysiej miałam co najmniej 3 rośliny, inna się wysiała, a żółta jest jedna. Bardzo chętnie przytulę tego wywiniętego tygryska i na pewno znajdziemy coś w zamian ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”