Ogród Madzi
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Madzi
Asiu, bodajże za około 15 zł.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Będę się rozglądać po swoich ogrodowych ,jest wdzięczna 

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu
Niesamowite , że kwiaty z wyrzuconych nasion tak pięknie się rozrosły
Akurat rudbekia jest terminatorką, u mnie posiała się i w kastrze i w szczelinie obok domu.
Bardzo je lubię, rosły w ogrodzie dziadków.
Madziu to nie możliwe, żebyś sama ogarniała z takim skutkiem hektary, przyznaj się masz kogoś do pomocy
Ciekawa opowieść o starym bukszpanie. Mnie też zdarzyło się kiedyś przesadzać taki starym na dodatek ogolony. Po latach odrósł.
Niesamowite , że kwiaty z wyrzuconych nasion tak pięknie się rozrosły

Akurat rudbekia jest terminatorką, u mnie posiała się i w kastrze i w szczelinie obok domu.
Bardzo je lubię, rosły w ogrodzie dziadków.
Madziu to nie możliwe, żebyś sama ogarniała z takim skutkiem hektary, przyznaj się masz kogoś do pomocy

Ciekawa opowieść o starym bukszpanie. Mnie też zdarzyło się kiedyś przesadzać taki starym na dodatek ogolony. Po latach odrósł.
Jestem pod wrażeniem Twojej laki, perukowca
i przede wszystkim zdjęć jesiennych!!!!! Milo było się przejść po Twoi ogrodzie:)
Moj 5-letni perukowiec dopiero teraz zawiązuje jakieś "peruczki", dosypie wapna, zobaczymy jak będzie w przyszłym roku kwitnąc.
pozdrawiam

Moj 5-letni perukowiec dopiero teraz zawiązuje jakieś "peruczki", dosypie wapna, zobaczymy jak będzie w przyszłym roku kwitnąc.
pozdrawiam

Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Madziu, zmotywowana radami forumowymi, własnym parciem na kwiaty i twoimi radami ruszyłam ze szpadlem i białą rabata się powiększa. Dziękuję za motywację....
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Asiu - Asmo,
ależ nie ma za co
.
Agnieszko - Pelagia,
oprócz rudbekii doskonale rozsiał się goździk brodaty (już przekwitł). Podobnie jest z nachyłkami - u mnie mają status chwastu.
Jak już wielokrotnie pisałam - nie mam, nikogo do pomocy.
Patiann,
witam i zapraszam jak najczęściej
Agnieszko - Atshe,
Zapewne Twoja nowa rabata będzie niebawem cieszyć oczy, także nasze, forumowe...
ależ nie ma za co

Agnieszko - Pelagia,
oprócz rudbekii doskonale rozsiał się goździk brodaty (już przekwitł). Podobnie jest z nachyłkami - u mnie mają status chwastu.
Jak już wielokrotnie pisałam - nie mam, nikogo do pomocy.
Patiann,
witam i zapraszam jak najczęściej

Agnieszko - Atshe,
Zapewne Twoja nowa rabata będzie niebawem cieszyć oczy, także nasze, forumowe...
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Widziałam dzisiaj żywopłot około 1 - 1.30m wysokości, z przystrzyżonych lekko w kulę okazałych bukszpanów (nie wiem ale chyba miały ze 30 lat). Madziu czy jak wysiewasz nasiona na łąkę to przykrywasz je ziemią i podlewasz przez jakiś czas? Klematis na pergoli ma bardzo ładny kolor i dużo kwiatów
Czy metalowych części (kotwy) u podnóża pergoli się nie wkopuje do ziemi?

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Nasiona po prostu rozrzuciłam - miałam ich masę po przekwitłych kwiatach. Nie zagrabiałam, nie podlewałam. W miejscu, gdzie powstała łąka, ziemia jest bardzo słaba - 6z, tak więc trawa też była marna i część nasion padła gołą ziemię i mogła spokojnie wykiełkować. Na żyźniejszej łące trzeba by najpierw kaleczyć darń, np. motyką, a dopiero potem wrzucać w tak przygotowane miejsca nasiona.
Moje pergole są montowane na kotwach do wbijania - szpic do ziemi, natomiast obejma (wraz z włożonym dołem pergoli) nad ziemią. Gdyby ją zakopać - tak zamocowana pergola gniłaby od dołu.
Moje pergole są montowane na kotwach do wbijania - szpic do ziemi, natomiast obejma (wraz z włożonym dołem pergoli) nad ziemią. Gdyby ją zakopać - tak zamocowana pergola gniłaby od dołu.
- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
Madzia
Łąka wygląda pięknie, miałaś rewelacyjny pomysł. Chyba go od Ciebie podpatrzę. tylko nie mam jeszcze zbędnych nasion:(
Łąka wygląda pięknie, miałaś rewelacyjny pomysł. Chyba go od Ciebie podpatrzę. tylko nie mam jeszcze zbędnych nasion:(
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Sucho niesamowicie, deszcz znowu nie chce padać, ale rośliny trzymają się dzielnie.
Kwitnie katalpa:

Lilia NN, kupiona na targach jako jedna z 10. Każda miała mieć inny kolor. I co? wielka ściema. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Zapach jest oszałamiający.

Hortensje, hosty, juka, róża z powojnikiem:

Zawilce, pięciorniki, róże, języczki i inne rośliny:

A ten tutaj zamieszkał u mnie na dachu:

Kwitnie katalpa:

Lilia NN, kupiona na targach jako jedna z 10. Każda miała mieć inny kolor. I co? wielka ściema. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Zapach jest oszałamiający.

Hortensje, hosty, juka, róża z powojnikiem:

Zawilce, pięciorniki, róże, języczki i inne rośliny:

A ten tutaj zamieszkał u mnie na dachu:

Witaj:)
Hotrensje
W ogóle cudne widoki u Ciebie, zwłaszcza z bocianiego gniazda, wiec nie dziwie się
Hotrensje

W ogóle cudne widoki u Ciebie, zwłaszcza z bocianiego gniazda, wiec nie dziwie się

Pozdrawiam Patrycja- Ania
- Margaret2014
- 1000p
- Od: 20 maja 2014, o 08:21
Nooooooo hortensje niezłe kule, to ogrodowe?? czy bukietowe??
- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
O moj Ty losie ta biala hortensja 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Madziula, te hortensje to niesamowite masz. A katalpy to wiesz sama jak bardzo Ci zazdroszczę. Może kiedyś i moja zaszczyci mnie kwiatami.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Patrycjo-Anno,
myślę, że bocianowi - w przeciwieństwie do myszy, nornic, żab, jaszczurek itp. - widoki dzwonią i powiewaj - oczywiście oprócz obserwowania ludzi wokół domu - ruch w interesie wyraźnie przyciąga jego uwagę.
Co do hortensji - pozwólcie, że odpiszę zbiorowo - są to krzewy wyjątkowo łatwe w uprawie. Oczywiście pod jednym warunkiem - dużo wody w okresie kwitnienia. Wskazana jest żyzna ziemia, bogata w próchnicę. Wbrew obiegowej opinii hortensja nie wymaga bardzo kwaśnej ziemi. Owszem, na takiej też sobie poradzi (np. hortensje ogrodowe, które pod wpływem niskiego pH mają błękitne kwiaty). Najlepsza jest lekko kwaśna do obojętnej, ale może być nawet zasadowa, też dadzą radę.
Hortensje o okrągłych kwiatach, które widać na fotkach, są to hortensje drzewiaste (hydrangea arborescens),popularnie zwane Anabel (choć to tylko jedna z licznych odmian), pełnia kwitnienia przypada na lipiec. Z kolei hortensje o stożkowych kwiatostanach są to hortensje bukietowe (hydrangea paniculata), dopiero zaczynają kwitnąć.
Małgosiu,
także Twoja katalpa zakwitnie. I to szybciej, niż myślisz. Kwitną już młode, kilkuletnie drzewka.
myślę, że bocianowi - w przeciwieństwie do myszy, nornic, żab, jaszczurek itp. - widoki dzwonią i powiewaj - oczywiście oprócz obserwowania ludzi wokół domu - ruch w interesie wyraźnie przyciąga jego uwagę.
Co do hortensji - pozwólcie, że odpiszę zbiorowo - są to krzewy wyjątkowo łatwe w uprawie. Oczywiście pod jednym warunkiem - dużo wody w okresie kwitnienia. Wskazana jest żyzna ziemia, bogata w próchnicę. Wbrew obiegowej opinii hortensja nie wymaga bardzo kwaśnej ziemi. Owszem, na takiej też sobie poradzi (np. hortensje ogrodowe, które pod wpływem niskiego pH mają błękitne kwiaty). Najlepsza jest lekko kwaśna do obojętnej, ale może być nawet zasadowa, też dadzą radę.
Hortensje o okrągłych kwiatach, które widać na fotkach, są to hortensje drzewiaste (hydrangea arborescens),popularnie zwane Anabel (choć to tylko jedna z licznych odmian), pełnia kwitnienia przypada na lipiec. Z kolei hortensje o stożkowych kwiatostanach są to hortensje bukietowe (hydrangea paniculata), dopiero zaczynają kwitnąć.
Małgosiu,
także Twoja katalpa zakwitnie. I to szybciej, niż myślisz. Kwitną już młode, kilkuletnie drzewka.