Wszystko o pomidorach cz. 9
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Ja bym podlał saletrą potasową. Ma odpowiedni stosunek N do K
- BobejGS
- Kontakt:
Odważ sobie 350 g saletry, wsyp do 5 l butli i zalej do pełna wodą. Później używaj tego roztworu po 100 ml na 10 l wody 

-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój też krzaczor i owoce dopiero wiąże. Obok Red Pear Brandywine - też ogromny, ale ma już ładne owoce i sporo nawet.kaLo pisze:A to ciekawe, mój Ispolin-2 szt. generatywne, wręcz do kwadratuLaryssa11 pisze: Ispolin - wiekie krzaki, mało owoców, choc robiłam wiele, by utemperować ich wgegtatywna naturę.
Moje pomidory cierpią na niedobór wapnia i potasu - mają zieloną piętkę i suchą zgniliznę. Dotyczy to tylko niektórych, ale jednak. Czy można podlać je roztworem z popiołu drzewnego? Mam spory zapas z zimy, z kominka. W składzie podaje się całą tablice pierwiastków oprócz azotu.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Lepiej tego nie rób,możesz pogorszyć jeszcze sprawę niedoborów i braków,sypnij na jesień jak już niewiele ale to wszystko będzie na pałę 

Również mnie interesowała kwestia popiołu, sporo czytałam na ten temat, jednak na FO wszyscy odradzają. Ja w ramach eksperymentu część krzaków 2 tygodnie temu podsypałam popiołem, na razie nie różnią się od reszty.Moje pomidory cierpią na niedobór wapnia i potasu - mają zieloną piętkę i suchą zgniliznę. Dotyczy to tylko niektórych, ale jednak. Czy można podlać je roztworem z popiołu drzewnego? Mam spory zapas z zimy, z kominka. W składzie podaje się całą tablice pierwiastków oprócz azotu.
Jednak trzeba pamiętać, że popiół to nawóz bardzo stężony i łatwo przesadzić.
Ale oczywiście to w ramach dostarczania potasu. Bo wapń słabo rozpuszcza się w wodzie i suchej zgnilizny popiołem nie wygonisz. Tu musisz użyć oprysku, i to na grona (w roślinie Ca też wolno się przemieszcza). Wklep w wyszukiwarkę cytrynian wapnia

A jeszcze a propos popiołu - znalazłam w internecie taką informację, że można dodać do kompostu max. 3-5kg popiołu na 1m3 kompostu.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Moze niech zakupi saletre wapniowa i opryska. Bedzie szybko i skutecznie. 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Saletrę wapniową można kupić gotową, w płynie.Łatwo się odmierza i nie zatyka spryskiwacza.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
A co z potasem?Pyxis pisze:Moze niech zakupi saletre wapniowa i opryska. Bedzie szybko i skutecznie.
Pozdrawiam, Marta.
- BobejGS
- Kontakt:
A nie lepiej zrobić sobie roztwór do podlewania z saletry potasowej a spryskiwać krzaki i grona cytrynianem lub OW?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Siarczan potasowy krystaliczny (granulowany b.trudno się rozpuszcza).Najlepiej dostarczyć w pobliże korzeni, na głębokość 15-20 cm .Lanca doglebowa,lub "amerykany" i nasypać w dziurki po widłach.Nie wiem ,ile potasu u Ciebie brakuje,ale w analizie mojej gleby przy niedoborze potasu 70% zalecono dawkę 80 g/m2 siarczanu potasowego.
Błażej- a co, jeżeli ma przenawożone azotem?
Błażej- a co, jeżeli ma przenawożone azotem?
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Siarczan potasu dolistnie. Po kilku dniach.Ika2008 pisze: A co z potasem?
- BobejGS
- Kontakt:
Saletra potasowa ma idealny stosunek azotu do potasu i nie powinien się zwiększyć nadmiar azotu jeśli w ogóle tak jest, a wręcz przeciwnie, powinien się wyregulowaćkaLo pisze: Błażej- a co, jeżeli ma przenawożone azotem?