Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

fajnie, że puszczają ci pędziki. i nie ma czegoś takiego jak "mućka". jest Phalaenopsis, ewentualnie Falenopsis. ale pędziki fajne i chciałabym zobaczyć takie na swoich storczykach. niestety oprócz białego żaden nie ma pędu. ale pęd białego już jest spory (ponad 30 cm), ale pąków jeszcze nie ma.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Jeanne ;:138 to się radośnie dzieje u Ciebie ;:225
Póki zielone, to nic nie obcinaj, ja moim pozwalam sama decydować, a jak widzę, że usycha to wtedy obcinam, u mnie na niektórych pędach też były widoczne zgrubienia, lecz niestety większość albo nadal ma te zgrubienia i roślina albo nawet zaschła cała łodyga ;:155 trzymam kciukasy i uważaj jak będziesz przymocowywać do podpórki ;:215
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale śliczne te pędziki.
Czy można cię prosić byś nam pokazywała od czasu do czasu ich oblicza, byśmy mogli pośledzić etapy ich wzrostu?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Duśka nie bądź taka zasadnicza, przecież napisałam w cudzysłowie tą "mućkę", każdy wie że chodzi o falenopsisa w łaty, i że to tak z przymróżeniem oka :wink:
Co do łodyżek to i Tobie życzę na twoich storczykach.

Soniu dzięki za odwiedziny i za rady :wink: chciałabym żeby ta łodyżka z zaschniętymi oczkami zdecydowała za mnie co mam zrobić :twisted: bo nie wiem naprawdę czy coś z tych oczek wyrośnie, a ile można patrzeć na łysy badyl :twisted: ale póki co zostawię tak jak jest, może gdy nowy pęd podrośnie to tamten uschnie całkiem :roll:

DAK oczywiście że można prosić :lol: ja sama chętnie będę śledzić ich wzrost a na fotkach to widać najlepiej :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duśka nie bądź taka zasadnicza, przecież napisałam w cudzysłowie tą "mućkę", każdy wie że chodzi o falenopsisa w łaty, i że to tak z przymróżeniem oka
Co do łodyżek to i Tobie życzę na twoich storczykach.
ja zawsze jestem taka sztywna ;) ale nie tylko ja uważam, że wymyślanie dziwnych nazw typu "mućka", "seledynek", "malinek" itp. i używanie ich na forum jest nie właściwe. ja w domu sobie mogę mówić na Phalaenopsisa "falek", ale na forum to nie pasuje. kiedyś tak pisałam, ale teraz wiem, że nie powinno się tak robić i używam pełnej nazwy.

a co do pędów, chciałabym, by wreszcie się pojawiły, ale większość moich Phalaenopsisów była kupiona w tym roku, niektóre niedawno przekwitły i jeszcze łodyżek nie ma. ale czekam z niecierpliwością i bardzo się uciesze, jak zobaczę między liśćmi maleńki zaczatek gałązki.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Jeanne ja po forum buszuję, ale wkradam się jak złodziej i uciekam ;:175
ja mam tylko jeden falenopsis, który przekwitł i zasechł na wysokość trzeciego oczka i tak sobie stoi od marca ;:155 a u pozostałych to albo całe zaschły albo tuż po zrzuceniu kwiatów zaczęły wychodzić pędy z uśpionych oczek ;:183 trudno stwierdzić co roślina ma za plany na przyszłość, bo u mnie jeden to zostawił sobie stare pędy i nagle wyrósł nowy, między czasie jeden stary pęd postanowił, że zakwitnie z pąka na samym końcu łodygi, ale gdy na tym nowym pędzie zaczęły pojawiać się kwiaty to ten kwiatek jedynak przekwitł, a wraz z nim uschła cała łodyga, natomiast ta druga stara łodyga dalej sobie odpoczywa, ale udało mi się tak podwiązać tę starą z nową , że żaden badylek nie straszy swoim wyglądem ;:225 skomplikowane to wszystko, ale chyba wiesz o co mi chodzi ;:173
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Storczykowa pisze:......... ale nie tylko ja uważam, że wymyślanie dziwnych nazw typu "mućka", "seledynek", "malinek" itp. i używanie ich na forum jest nie właściwe. ja w domu sobie mogę mówić na Phalaenopsisa "falek", ale na forum to nie pasuje. kiedyś tak pisałam, ale teraz wiem, że nie powinno się tak robić i używam pełnej nazwy.
Sorry Dusia, ale to forum powinno sprawiać ludziom przyjemność i jeśli nadana przez zakochaną w nim właścicielkę nazwa od razu jednoznacznie go identyfikuje, to w tych tu kontaktach jest bardzo pomocne i nie powinna to być obraza i zaniżanie poziomu forum.
Moje Phalaenopsisy mają nazwy: Bielasek, Purpurek, Cytrynek, Kropeczek, Drobinek i Pierwiosnek, bo był pierwszy :) .
Początkowo nazywałam go Feluś, ale jak innych przybyło to zmieniłam temu pierworodnemu, by czuł się najważniejszy :)
Gadam do nich po imieniu, gdy się nimi zajmuję.
Od pewnego czasu gadam ze wszystkimi swoimi kwiatkami i wiesz one są w o wiele lepszym stanie. :)
Przez parę lat byłam pracoholikiem i do domu wpadałam by spać, podlać kwiatki i spełnić najpilniejsze obowiązki - moje kwiaty przez ten cały czas marniały w oczach. Nazywanie ich pomaga nam w tym ciepłym kontakcie z nimi.
A i tu na forum takie nazwy odbieram jak przejaw szczególnych uczuć jakimi są obdarzone.

Myślę, że fachowcy, których to razi zniosą to. A i tak sądzę, że nie tyczyło to "Muciek" i "Seledynków", a raczej prośby by gatunku nie nazywać Falkiem i to akurat rozumiem i zgadzam się całkowicie.

Ps. A przy okazji to przyznam, że czytałam uwagą innych o "sobie" i odzewu nie widzę, a więc z tą sztywnością i zasadniczością to coś nie tak. ;)
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Danusiu podpisuję się obiema rękami pod wszystkim co napisałaś :lol:
Nikt z nas nie używa przecież tych pieszczotliwych określeń w rozmowach z ekspertami, zastępując nimi prawidłowe nazwy gatunkowe. Te "imiona" nadawane naszym pupilkom występują tylko i wyłącznie w towarzyskich i przyjacielskich "pogaduszkach" :wink:

Soniu miło że wpadłaś do mnie choć na chwilkę :wink: ja może jutro zrobię fotkę tego pędu o który mi chodzi bo nie jest tak że on usechł do jakiejś wysokości tylko jest całkiem zielony tylko te miejsca z których by mogły wyjść boczne pędy mają taką suchą błonkę :roll: ciężko to opisać słowami, dlatego pomocna będzie fotka :oops:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Wiem, Jeanne o czy piszesz i poszłam sprawdzić moje ;:128 więc te łuski spod których wychodzą nowe pędy zrobiły się suche jak u cebuli, ale widzę, że niektóre łuski na poszczególnych piętrach są suche, ale nabrzmiałe, a inne tylko suche, jeszcze inne zielone i zielone i nabrzmiałe ;:183 więc jak widać jest różnie, ale na jednym białym mam całe dwie stare łodygi zielone, wszystkie łuski suche, a z jednej wychodzi nowy pęd ;:224 będę obserwować, a uwagami z obserwacji, jak co to się podzielę ;:225
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Soniu dzięki wielkie :wink: za zrozumienie :lol:
czyli chyba nie ma na to reguły, bywa różnie i jest szansa że coś jeszcze z tego wyrośnie:
Obrazek

ta łuska akurat jest nabrzmiała, kilka innych całkiem płaskich, pozostaje cierpliwie czekać :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Jeanne pisze:Soniu dzięki wielkie :wink: za zrozumienie :lol:
czyli chyba nie ma na to reguły, bywa różnie
tak bywa różnie, sama ostatnio się o tym przekonałam, jak mój biały, który miał dwa pędy a z każdego kilka odgałęzień w dniu zakupu miał juź centymetrowy nowy pęd, który się nie rozwijał, a gdy kwiaty zaczęły przekwitać to myślałam, że on teraz ruszy ze wzrostem, lecz wraz z całą łodygą zasechł ;:192 ale po krótkim czasie cały phalaenopsis obdarował mnie dwoma nowymi pędami kwiatowymi ;:224
trzymam kciuki za Twoje nabrzmiałe oczka u storczyków ;:215
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DAK pisze:
Storczykowa pisze:......... ale nie tylko ja uważam, że wymyślanie dziwnych nazw typu "mućka", "seledynek", "malinek" itp. i używanie ich na forum jest nie właściwe. ja w domu sobie mogę mówić na Phalaenopsisa "falek", ale na forum to nie pasuje. kiedyś tak pisałam, ale teraz wiem, że nie powinno się tak robić i używam pełnej nazwy.
Sorry Dusia, ale to forum powinno sprawiać ludziom przyjemność i jeśli nadana przez zakochaną w nim właścicielkę nazwa od razu jednoznacznie go identyfikuje, to w tych tu kontaktach jest bardzo pomocne i nie powinna to być obraza i zaniżanie poziomu forum.
Moje Phalaenopsisy mają nazwy: Bielasek, Purpurek, Cytrynek, Kropeczek, Drobinek i Pierwiosnek, bo był pierwszy :) .
Początkowo nazywałam go Feluś, ale jak innych przybyło to zmieniłam temu pierworodnemu, by czuł się najważniejszy :)
Gadam do nich po imieniu, gdy się nimi zajmuję.
Od pewnego czasu gadam ze wszystkimi swoimi kwiatkami i wiesz one są w o wiele lepszym stanie. :)
Przez parę lat byłam pracoholikiem i do domu wpadałam by spać, podlać kwiatki i spełnić najpilniejsze obowiązki - moje kwiaty przez ten cały czas marniały w oczach. Nazywanie ich pomaga nam w tym ciepłym kontakcie z nimi.
A i tu na forum takie nazwy odbieram jak przejaw szczególnych uczuć jakimi są obdarzone.

Myślę, że fachowcy, których to razi zniosą to. A i tak sądzę, że nie tyczyło to "Muciek" i "Seledynków", a raczej prośby by gatunku nie nazywać Falkiem i to akurat rozumiem i zgadzam się całkowicie.

Ps. A przy okazji to przyznam, że czytałam uwagą innych o "sobie" i odzewu nie widzę, a więc z tą sztywnością i zasadniczością to coś nie tak. ;)
mnie najbardziej rażą te "mućki", "seledynki" itp. ja moich storczyków nie nazywam i nie gadam z nimi, bo jestem na to za poważna i nie wierzę w takie rzeczy. zajmuję się nimi, oglądam je....
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Joasiu, ;:215 cieszę się razem z Tobą i trzymam kciuki.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Guciu dziękuję za odwiedziny i za kciuki :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Asiu gratuluję pędów ;:215 Brawo :) widać, ze masz "rękę do storczyków" :) i również trzymam kciuki :P muszę to moim pokazać to może się zawstydzą i puszczą jakieś niespodzianki :D u mojego różowego też pęd urósł , już pączki się uformowały :D reszta śpi 8)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”