Aronia - wymagania,pielęgnacja i inne dyskusje
Re: Aronia
No wybacz, ale chyba mam jednak dobrą odmianę ;)
Ogrodniku 88,
od lat robię soki i dżemy z aronii, (soki pyszne, dżemy mniej ;-) )
Liście wiśni rzadko dodaję i tak naprawdę nie zauważyłam różnicy w smaku.
od lat robię soki i dżemy z aronii, (soki pyszne, dżemy mniej ;-) )
Liście wiśni rzadko dodaję i tak naprawdę nie zauważyłam różnicy w smaku.
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To są moje te "zwykłe" krzaki aronii, czyli siewki, drugi rok u mnie:

I dlatego trudno mi uwierzyć, że te dokupione przeze mnie w tym roku dwa krzaki w odmianie Nero miałyby być w czymś lepsze- obficiej i wcześniej kwitnąć>w końcu te na zdjęciach-zwykłe- mają dwa czy trzy sezony dopiero
?

I dlatego trudno mi uwierzyć, że te dokupione przeze mnie w tym roku dwa krzaki w odmianie Nero miałyby być w czymś lepsze- obficiej i wcześniej kwitnąć>w końcu te na zdjęciach-zwykłe- mają dwa czy trzy sezony dopiero

pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
-
- 50p
- Od: 26 lut 2014, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witam, posadziłem wiosną kilka sadzonek aronii. Są to ok 1m wysokości sadzonki. Co zrobić aby "puściły" z ziemi dodatkowe odrosty? Przyciąć je?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Świeżych krzewów sie nie tnie, dopiero > 5=letnie, celem odświeżenia.
Moje same się zagęściły
Moje same się zagęściły
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Są u mnie krzewy aroni już 16 lat jeszcze nie cięte najwyższe mają ponad 3 m wysokosci ponad 20 łuz każdy krzaczek i na swoje potrzeby mi wystarcza,krzaczków tylko 12 i nie mam takich zbiorów jak się inni chwalą piotr
Dopiero posadziłeś,wiec po co chcesz przycinać? To moim zdaniem kompletnie mija się z celem i możesz tylko zaszkodzić młodemu drzewku.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A jaką mają średnice?swistak pisze:Są u mnie krzewy aroni już 16 lat jeszcze nie cięte najwyższe mają ponad 3 m wysokosci ponad 20 łuz każdy krzaczek i na swoje potrzeby mi wystarcza,krzaczków tylko 12 i nie mam takich zbiorów jak się inni chwalą piotr
Przy sadzeniu aroni sadzi się ją głębiej tak jak porzeczki i agrest?
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Witaj,Ogrodnik88 krzewy są posadzone 3 na 3 m i jednak zachodzą na siebie,zawsze sadzi się trochę głębiej niż rosły w szkółce piotr
Może mają jakieś inne zaletyapw81 pisze:To są moje te "zwykłe" krzaki aronii, czyli siewki, drugi rok u mnie:
I dlatego trudno mi uwierzyć, że te dokupione przeze mnie w tym roku dwa krzaki w odmianie Nero miałyby być w czymś lepsze- obficiej i wcześniej kwitnąć>w końcu te na zdjęciach-zwykłe- mają dwa czy trzy sezony dopiero?

Bardzo ładne krzaczki

-- 9 maja 2014, o 13:33 --
Może warto je trochę odmłodzić i wyciąć najstarsze gałęzieswistak pisze:Są u mnie krzewy aroni już 16 lat jeszcze nie cięte najwyższe mają ponad 3 m wysokosci ponad 20 łuz każdy krzaczek i na swoje potrzeby mi wystarcza,krzaczków tylko 12 i nie mam takich zbiorów jak się inni chwalą piotr

A ilośc owoców pewnie zależy od wielu rzeczy, moje rosną na piachu szóstej klasy

- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Jak w tym sezonie z kwitnieniem? Widzę sporo mniej kwiatu na krzewach. Na tych na nodze jest nieco lepiej.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
U mnie kwiatów sporo - jak co roku
U mnie dużo mniej.
- ogrodzona
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lip 2013, o 14:46
Witam,
ja w ogóle nie przycinałam aronii i owoców brak. To taka uroda krzewu? W tamtym roku było bardzo dużo owoców.
ja w ogóle nie przycinałam aronii i owoców brak. To taka uroda krzewu? W tamtym roku było bardzo dużo owoców.
Pozdrawiam ciepło - ogrodzona
Nic a nic, nawet małych ? Albo coś pożerło kwiatostan albo przesiliła się w tamtym roku. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Mogła jeszcze przemarznać / tak wiem trudne do do zrozumienia przy aronii ale jednak. Nic mnie już nie zdziwi.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.