BETOXON - zapylacz roślin.

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hormonizować można każdy kwiat dwukrotnie, w odstępie 3 dni. Częściej nie, bo owoce będą zniekształcone (podobnie jak przy zbyt silnym stężeniu). Widzę tu jeszcze jedną trudność -będziesz musiała przygotowywać niewielkie ilości tych roztworów w malutkich pojemniczkach, bo 1litr starcza na conajmniej kilkaset pojedyńczych kwiatów. Roztworów tych nie zaleca się przechowywać, bo stopniowo tracą właściwości, a jeśli to mają być badania naukowe to musi być precyzja.
Kwiaty w gronie nie rozkwitają jednocześnie tylko kolejno przez dłuższy czas. Albo musisz je jakoś zaznaczać, albo użyć do doświadczenia tylko po np. 2 kwiaty z każdego grona (resztę usunąć), bo się nie połapiesz.
Zawiązek, na który zadziałała hormonizacja zacznie szybko rosnąć już po 2-3dniach, będzie to widoczne.
Betokson nie jest tak szkodliwy, byś musiała się obawiać o inne pomidory w namiocie, tymbardziej, że moczysz tylko wybrany kwiat.
Kastracja jest rzeczywiście kłopotliwa, bo trzeba ją zrobić na kwiatku, który dopiero się otwiera (jest bladożółty z zielonkawym odcieniem), bo w nim pylniki jeszcze nie wysypują pyłku. Weź sobie lupę, zerwij kilka kwiatów w różnych stadiach rozkwitu, poprzecinaj żyletką wzdłuż, w poprzek - wszystko tam zobaczysz :)
Arllet
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2009, o 18:26

Post »

Witam!
Z kastracją pomidorów poszło mi troche kalecznie (parę wyrwanych słupków itp.) ale jednak udało się! Jednak teraz czeka mnie przeprawa z papryka i ogórkiem. Jak wygląda kastracja u tych roślin? Z góry dzięki za odpowiedz
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Z tego, co wiem - ogórek ma kwiaty męskie na cieniutkiej łodyżce oraz kwiaty żeńskie, za którymi rośnie od razu malutki ogóreczek. Zależnie od odmiany tych kwiatów męskich jest sporo, mało, albo wcale (jak u odmian partenokarpicznych, ale nie sądzę żebyś takie miała). Dlatego można co najwyżej pousuwać te kwiaty męskie. Na kwiat żeński najlepiej założyć małą torebeczkę z papieru czy gazy, aby mieć pewność, że owady nie przyniosą skądś pyłku.

Z kwiatem papryki to myślę, że będzie łatwiej jak z pomidorem, bo nie ma zrośniętych pylników. I dla pewności - też izolatory.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z papryka z jednej strony łatwiej , z drugiej gorzej , ponieważ pyłek osypuje się jeszcze w zamnkniętych kwiatach . Czeka Cię dłubanie pesetą w pąkach , których na pewno sporo polegnie przy tym zabiegu .

Pozdrawiam , kozula .
Lazy_Di
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sty 2011, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bezpestkowe pomidory

Post »

Witam
Jakie stężenie kwasu giberelinowego pozwoli mi uzyskać bezpestkowe pomidory? Jakie stężenie zniekształci mi owoce? Chodzi mi oczywiście o orientacyjne wartości.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Kontakt:

BETOKSON a termin ważności

Post »

BETOKSON

Tego preparatu nie można nigdzie kupić bo jest podobno wycofaany, ale na Allegro oferowany jest z terminem ważności lipiec 2011, to termin na styk a chętnie bym wykorzystała go również w przyszły sezonie
Czy ten termin jest przekraczalny bez straty dla właściwości preparatu?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: BETOKSON a termin ważności

Post »

Ja mam bardzo stary, etykietka dawno nieczytelna, a co roku działa tak samo. To stosunkowo prosty preparat(sól jakaś).
Nie, żebym namawiał do łamania przepisów. To już sama rozważ.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Kontakt:

Re: BETOKSON a termin ważności

Post »

sól trietanolaminowa kwasu 2 - naftoksyoctowego
straszne zamieszanie wokół tego preparatu, ale i tak go kupiłam z w/w oferty bo to chyba ostatnia szansa
Od sprzedającego uzyskałam informację, że warunkiem przedłużenia aktywności betoksonu jest niedopuszczenie do przemrożenia preparatu czyli pozostawianie w altance na zimę
Alembik

Betokson - zapylacz roślin

Post »

Witam.
Mam kilka pytań dotyczących tajemniczego preparatu do zapylania pomidorów, używanego powszechnie, czyli betoksonu.

Po pierwsze, co można zapylać za jego pomocą prócz pomidorów? Czy zapyla on również paprykę i oberżynę? Na kupionym przez wuja betoksonie były też narysowane czereśnie...

Po drugie. Chcąc uzyskać nasiona dobrej jakości z własnych pomidorów muszę omijać całe krzaki? czy wystarczy na czas opryskiwania zabezpieczyć pojedyncze grono?

Po trzecie. Na jakiej zasadzie działa to ustrojstwo? Myli roślinę? Czy zawiera jakąś pożywkę, dzięki której owoce ładniej się wykształcają? Na opakowaniu informacje są dość ubogie. Pisze tam jedynie że betokson działa, że jest środkiem z grupy regulatorów wzrostu i że zawiera gibrelinę. Chciał bym więc zapytać na czym ów cud gibreliny polega :)

Aha i dlaczego został wycofany ze sprzedaży a później przywrócony?

To tyle ;)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: Betokson - z czym to sie je

Post »

Za dużo pytań naraz , ja go tak tłumaczę, że się wmawia pomidorom ,że są zapylone (ciąża urojona) i owoc rośnie mimo nie wyda nasion.
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Witam. Alembik, zadałeś pytania, na które odpowiedź jest w fizjologii roślin. W skrócie można powiedzieć, że Betokson to syntetyczna auksyna, która pozwala wywołać zjawisko partenokarpii, a więc u odmian b. wczesnych wywołuje wytwarzanie owoców bez udziału owadów. I nie jest to żadna pożywka czy jakiś tam cud. To po prostu roślinny regulator wzrostu. Kwiat potraktowany Betoksonem wyda owoc bez zapylenia i nasion ale drugi - zapylony przez owady - będzie miał nasiona. Na pytanie ostatnie może odpowiedzieć producent i odpowiednia władza. Pozdr, Francik.
Francik
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ja betoksonu używam przemiennie z pylicolem[chociaż mam wrażenie,że oba środki to jest to samo].Zapylam tym pomidory,paprykę,truskawki i wiśnie.Takie zastosowanie betoksonu znalazłam w necie.
53jaro
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 sie 2010, o 19:06

Post »

Betokson jako inhibitor zawiązywania owoców został wycofany przez Unię Europejską.Obecnie produkowane są
-Betoksan Super 050 SL i Betoksan Tandem przez PPH "Tomatex" Jaworzno głównym składnikiem czynnym jest sól 2-naftyloksy-octowego z trójetanoloamina
-Betoksan R produkowany przez "Varichem" T.Ostrowski Huta Żabiowolska z takim samym składnikiem czynnym

Są jeszcze środki produkowane w Danii ale te pominę.Aktualizacja wykazu na dzień 11 maja 2013 rok.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
steflon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2012, o 18:42

Post »

witam czy betokson zapyli mi truskawki ktore rosna w pomieszczeniu zamknietym i nie maja dostepu do owadow??
wiem ze pytanie jest dziwne ale powazne i bardzo prosze o odpowiedz moze wyjasnie dokladnie nie mieszkam w polsce,
jakis czas temu zakupilem sadzonki truskawek, rosly znakomicie pod lampami i bez problemow, problemy pojawily sie w momecie kiedy pojawily sie kwiaty bo nie bylo komu lub czemu ich zapylic, dlatego moje pytanie, czy gdy spryskam takie kwiaty wyrosna mi truskawki, pozdrawiam i czekam na odpowiedz, a moze znacie inny sposob za zapylenie kwatow truskawek (bez owadow i w miare sprawdzone) z gory Dzięki
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

steflon powyżej masz odpowiedź na swoje pytanie.
Właśnie po to jest Betokson, żeby nie musiały tego robić owady . ;:124
Pozdrawiam :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”