Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Likier typu Cassis
1 l soku z czarnej porzeczki
0,1 l soku wiśniowego
0,1 l soku malinowego
0,1 l soku z czarnych jagód
skórka z 1 pomarańczy cienko skrojona
0,8 kg cukru
1 cukier wanilinowy
1 l spirytusu
Soki podgrzać ,rozpuścić cukier,ochłodzić ,dodać resztę składników,wlać do gąsiorka na 3-4 miesiące.(wg książki Zdzisława T.Nowickiego)
1 l soku z czarnej porzeczki
0,1 l soku wiśniowego
0,1 l soku malinowego
0,1 l soku z czarnych jagód
skórka z 1 pomarańczy cienko skrojona
0,8 kg cukru
1 cukier wanilinowy
1 l spirytusu
Soki podgrzać ,rozpuścić cukier,ochłodzić ,dodać resztę składników,wlać do gąsiorka na 3-4 miesiące.(wg książki Zdzisława T.Nowickiego)
Różnica w przepisach ogromna:) Brzmi ciekawie.Ale to chyba , dla mnie, do wykorzystania na następny rok. Choć nigdy nie mów nigdy:)
-
Różnica musi być ,bo we wspomnianej książce receptura trunku "typu cassis" jest tak skonstruowana ,aby jak najwierniej przypominał produkt oryginalny.Są w niej receptury chyba wszystkich najpopularniejszych wódek i likierów świata.Są też i 2 receptury na zwykłe nalewki z czarnej porzeczki niemal identyczne z podanymi wyżej.Jedna z samych porzeczek,druga z liśćmi i gożdzikiem.
"Domowe piwa ,cydry, wina ,nalewki, likiery, kremy" Zdzisław T. Nowicki Polecam tę książkę. Nakład wyczerpany,ale pewnie można gdzieś znależć ,albo ściągnąć za 3 zł od jakiegoś chomika.
"Domowe piwa ,cydry, wina ,nalewki, likiery, kremy" Zdzisław T. Nowicki Polecam tę książkę. Nakład wyczerpany,ale pewnie można gdzieś znależć ,albo ściągnąć za 3 zł od jakiegoś chomika.
Mam pytanie związane z przepisem na nalewkę z czarnych porzeczek.Napisane jest w przepisie,że można zrobić ją z wódką,i dlatego mam pytanie czy nie będzie za słaba??
http://www.2drink.pl/nalewka-z-czarnej- ... rodinowka/
http://www.2drink.pl/nalewka-z-czarnej- ... rodinowka/
Pozdrawiam Ewa
Odradzam ten przepis, choćby z powodu, że owoce zalewane są spirytusem. Większość osób robiących nalewki odradza spirytus jako zbyt mocny, taki alkohol "ścina" owoce. Do nalewek zalecany jest alkohol o mocy około 70%. Osoby mające problemy z obliczaniem procentów dają sobie radę mieszając pół na pół wódkę 40% ze spirytusem 96%, ja w zlewce (naczynie z miarką) odmierzam 180-185ml spirytusu 96% i dopełniam wodą do 250 ml.
Prawdziwa nalewka ma około 40-45% alkoholu, wyrabiana jest na 3 sposoby, każdy z nich ma swoich zwolenników i argumenty przemawiające za nim: owoce zalewa się najpierw alkoholem około 70%, odstawia na określony czas, zlewa nalew, owoce zasypuje cukrem lub zalewa roztworem cukru, po określonym czasie zlewa i łączy z pierwszym nalewem. Drugi sposób to zasypanie owoców cukrem, po czasie zlanie syropu, zalanie owoców alkohole, po czasie zlanie, połączenie następnie obu roztworów. I trzeci sposób, wsypanie cukru i wlanie alkoholu od razu, ewentualnie zasypanie owoców cukrem na 2-3 dni i potem dodanie spirytusu 70%.
Jak do robienia nalewki użyjesz tylko wódki to wyjdzie alkohol o mocy dwudziestu kilku procent, za słaby, aby pretendować do nazwy nalewka, a raczej do likierów
Prawdziwa nalewka ma około 40-45% alkoholu, wyrabiana jest na 3 sposoby, każdy z nich ma swoich zwolenników i argumenty przemawiające za nim: owoce zalewa się najpierw alkoholem około 70%, odstawia na określony czas, zlewa nalew, owoce zasypuje cukrem lub zalewa roztworem cukru, po określonym czasie zlewa i łączy z pierwszym nalewem. Drugi sposób to zasypanie owoców cukrem, po czasie zlanie syropu, zalanie owoców alkohole, po czasie zlanie, połączenie następnie obu roztworów. I trzeci sposób, wsypanie cukru i wlanie alkoholu od razu, ewentualnie zasypanie owoców cukrem na 2-3 dni i potem dodanie spirytusu 70%.
Jak do robienia nalewki użyjesz tylko wódki to wyjdzie alkohol o mocy dwudziestu kilku procent, za słaby, aby pretendować do nazwy nalewka, a raczej do likierów

To jak wezmę butelkę wódki i butelkę spirytusu to będzie ok??
Pozdrawiam Ewa
Jeżeli weźmiesz butelki równej objętości, a spirytus ma 96%, wódka 40%, to uzyskasz alkohol o mocy 68%. ja osobiście przy owocach bardzo soczystych bym wzięła ciut więcej spirytusu 

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Ja po prostu spirytus mieszam ze szklanką wody....nie lubię słabych nalewek,bo jak sok smakują....ma być czuć moc,
nie jestem żadnym znawcą...po prostu tak robiłam od początku i jest ok,wszystkim smakuje....nawet bardzo,więc nic nie zmieniam,czasem wcale tej wody nie dodaje bo sok z owoców i cukier czy miód dają swoje.
nie jestem żadnym znawcą...po prostu tak robiłam od początku i jest ok,wszystkim smakuje....nawet bardzo,więc nic nie zmieniam,czasem wcale tej wody nie dodaje bo sok z owoców i cukier czy miód dają swoje.
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi
Jutro lecę za porzeczkami na trag
No i do sklepu za procentami 

Pozdrawiam Ewa
Olago
A czy mogę do tego przepisu,którego link podałam wyżej,użyć litra spirytusu nalewkowego chyba 70 procentowego bo taki widziałam w sklepie??Trzeba będzie potem dodać 3 szklanki wody więc już nie wiem jakie procenty wyjdą
A czy mogę do tego przepisu,którego link podałam wyżej,użyć litra spirytusu nalewkowego chyba 70 procentowego bo taki widziałam w sklepie??Trzeba będzie potem dodać 3 szklanki wody więc już nie wiem jakie procenty wyjdą

Pozdrawiam Ewa
-
To proste,w litrze "siedemdziesiątki" masz 0,7 litra 100% alkoholu.Jeżeli otrzymasz np. 2,8 l gotowej nalewki to procenty liczysz tak (0,7:2,8)x100%=0,25x100%=25%
W tym konkretnym przepisie:ok.0,5 litra soku porzeczkowego+0,7 l wody+cukier= 0,3 l+1 l spirytusu,razem ok 2,5 l nalewki o mocy 28%.Ze spirytusu 96% moc nalewki będzie 38,4%
W tym konkretnym przepisie:ok.0,5 litra soku porzeczkowego+0,7 l wody+cukier= 0,3 l+1 l spirytusu,razem ok 2,5 l nalewki o mocy 28%.Ze spirytusu 96% moc nalewki będzie 38,4%
kaLo
bardzo dziękuję Ci za dokładne przeliczenie
Już sobie zapisałam jak to liczyć,jeszcze raz wielkie dzięki 
bardzo dziękuję Ci za dokładne przeliczenie

Pozdrawiam Ewa
-
Pamiętaj,że 1 kg cukru ma objętość 0,6 l. 

-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Ale wątek znalazłam
.
Z którego przepisu tak wszyscy robicie te nalewki np wiśniowa?
A i jezyny w tym roku obrodziły to mozna by z nich zrobić.

Z którego przepisu tak wszyscy robicie te nalewki np wiśniowa?
A i jezyny w tym roku obrodziły to mozna by z nich zrobić.
Ja tak uogólniając na 1 kg owoców sypię 30-40 dag cukru, zostawiam na dwa-trzy dni, dodaję następnie 1 litr alkoholu około 70%, odstawiam na mniej więcej 2 miesiące, zlewam przez gazę, sprawdzam słodkość (jeśli trzeba dosłodzić, dodaję troszkę miodu lub cukru rozpuszczonego w odrobinie gorącej wody, tyle aby rozpuścił się cukier, jeśli wydaje mi się za słaba - dodaje odrobinę spirytusu), zlewam do butelek i odstawiam. Powinno się potem zapomnieć, gdzie się odstawiło i znajdować za dwa lub więcej lat