Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- bel_a_6a
- 100p
- Posty: 111
- Od: 20 lis 2012, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
U nas już czernice leśne zaczynają dojrzewać,macie jakieś fajne przepisy na nie.
Bożena
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Monika79 pisze:Szarotka 66 wstawiała przepis na pomidory suszone,a ja mam pytanie ,czy można je podsuszyć w suszarce do grzybów?
Czy na pomidory suszone nadaja sie wszystkie pomidory,czy tylko wybrane odmiany?
Dzisiaj kupiłam maszynke do przecierania pomidorów,ale z mysla na porzeczke czarna.Zrobie z niej dżem,a skórki mi odejda.Tylko nie wiem jak ta maszynka sie sprawdzi w porzeczce.
Maszynka jest swietna. Mozna na niej prawie wszystko przecierac /wisnie trzeba wczesniej wypestkowac/. Porzeczka na pewno sie uda. Ja ostatnio przecieralem wisnie. Popatrz jaka gesta marmolada wychodzi:

? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Szukałam w necie przepisów na zrobienie czegoś z borówki amer.
i znalazłam dżem...czy konfiture z amaretto....brzmi ciekawie....
Borówki z amaretto bez cukru
Domowe przetwory z alkoholem ;)
trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
Borówki z amaretto bez cukru - SKŁADNIKI:
1 kg borówek
50 ml likieru amaretto
ewentualnie 50g mielonych migdałów oraz kilka tabletek/kropelek stewii do osłodzenia
Borówki z amaretto bez cukru - PRZYGOTOWANIE:
Borówki płuczemy pod bieżącą wodą i 3/4 porcji wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem, aż puszczą sok.
Owoce rozdrabniamy łyżką i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 30 - 40 minut.
Gdy masa zgęstnieje dodajemy pozostałe jagody i amaretto, ewentualnie dosładzamy jeśli jest potrzeba - mieszamy i smażymy około 30 minut - aż jagody zmiękną.
Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.
Gorące jagody przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego
i znalazłam dżem...czy konfiture z amaretto....brzmi ciekawie....
Borówki z amaretto bez cukru
Domowe przetwory z alkoholem ;)
trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min
Borówki z amaretto bez cukru - SKŁADNIKI:
1 kg borówek
50 ml likieru amaretto
ewentualnie 50g mielonych migdałów oraz kilka tabletek/kropelek stewii do osłodzenia
Borówki z amaretto bez cukru - PRZYGOTOWANIE:
Borówki płuczemy pod bieżącą wodą i 3/4 porcji wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem, aż puszczą sok.
Owoce rozdrabniamy łyżką i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 30 - 40 minut.
Gdy masa zgęstnieje dodajemy pozostałe jagody i amaretto, ewentualnie dosładzamy jeśli jest potrzeba - mieszamy i smażymy około 30 minut - aż jagody zmiękną.
Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.
Gorące jagody przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
U nas praca z przetworami w pelnej parze. Marmolady i soki snia sie juz nam po nocach, ale dobrze jak w zimie jest co przyniesc z piwnicy. Morele maja to do siebie, ze zbior trwa tylko okolo tygodnia i w tym czasie trzeba wszystko przerobic:

Smazylismy na dwa garnki: w kuchni i na tarasie

Wszedzie tylko sloiki:

Te juz czekaja na wyniesienie do piwnicy:


Smazylismy na dwa garnki: w kuchni i na tarasie

Wszedzie tylko sloiki:

Te juz czekaja na wyniesienie do piwnicy:

? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Riczi, no piękne fotki, a gdzie przepis..... ile i czego mamy użyć???
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Właśnie smaku nam narobiła ,a my też takie chcemy 

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Przepis jest bardzo prosty:
Po pierwsze troche checi, pozniej morele wypestkowac. Smazyc tak dlugo, jaka gesta marmolade sie chce miec. Pozniej do sloikow/my robimy bez cukru/ i do piekarnika na 110 stopni przez godzine. Gotowe. Smacznego.
Po pierwsze troche checi, pozniej morele wypestkowac. Smazyc tak dlugo, jaka gesta marmolade sie chce miec. Pozniej do sloikow/my robimy bez cukru/ i do piekarnika na 110 stopni przez godzine. Gotowe. Smacznego.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
O i po przepisie
a czy ta marmolada pózniej nie jest kwaśna?

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Uzywamy do przerobki morele calkowicie dojrzale, najczesciej te ktore same spadna. Sa one bardzo slodkie.
Dla nas marmolada jest wystarczajaco slodka.
Dla nas marmolada jest wystarczajaco slodka.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
- MalgosiaR
- 200p
- Posty: 343
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Trochę póżno ale odpowiem częściowo .Używalam pektyny do robienia dżemów z dyni.Niestety mimo pasteryzacji wszystko się zepsulo.Może to wina dyni bo jednak nie jest slodka sama w sobie nie wiem ,ale w tym wypadku odradzam.riczi1804 pisze:Czy ma ktos moze doswiadczenie z wyrobem sokow i marmolad bez cukru?
jeśli tak to prosze o wskazowki i przepisy.
Czy stosowal ktos pektyne jablkowa, albo frucht gel do zageszczania marmolad, co normalnie robi cukier?
Slyszalem od kilku osob, ze mozna bez problemu robic bez cukru.

Malgosia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2989
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dynia się zepsuła, bo nie ma naturalnych kwasów. Smażyłam dynię startą na wiórka z dodatkiem soku pomarańczowego z Lidla (podobno bez dodatku cukru).
Mój syn bardzo sobie tę marmoladkę chwali. Ta dynia to była Early Butternut, nie wiem jak inne odmiany.
Mój syn bardzo sobie tę marmoladkę chwali. Ta dynia to była Early Butternut, nie wiem jak inne odmiany.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4173
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
riczi1804, ja całkowicie bez dodatku cukru robię przecier jabłkowy. Jabłka umyte, wykrawa się ogonek i z drugiej strony, wyjmuje pestki, nie obiera ze skórek, kroi na kawałki (ósemki lub mniej), do gara, odrobina wody i rozparowuje się pod przykryciem. Jak zmiękną, przeciera się przez sitko - zostają resztki skórek i gniazd nasiennych. Znowu do gara i gotuje się ok. 10 min od zawrzenia. Trzeba to robić pod przykryciem, bo gejzery wrzącego przecieru wybuchają na kilkadziesiąt centymetrów. Potem do wyparzonych słoiczków i koniec. Nie psują się, ale po otwarciu trzeba trzymać w lodówce i w kilka dni zjadać
. W zimie można użyć do wszystkiego no i mało kalorii
.


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2989
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ja bez cukru robię sok jabłkowy - z sokownika i pasteryzowany trzyma się dobrze. Dziś piłam sok z 2012 roku
Mam też te jabłka starte na tarce i pasteryzowane w słoikach. Dodaje galaretkę i na placek
.
Obecne przetwory mam z jabłka Close (dziś mąż zerwał większość i zostało już tylko kilka owoców
.

Mam też te jabłka starte na tarce i pasteryzowane w słoikach. Dodaje galaretkę i na placek

Obecne przetwory mam z jabłka Close (dziś mąż zerwał większość i zostało już tylko kilka owoców

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Riczi1804,no twoj przecierak super.Były 2 rodzaje jeden metalowy jak Twój,a w Twoim co masz w spodzie?Sitko?
A drugie takie jak twoje tylko plastikowe,a w nim kilka spodów metalowych z dziurkami ,coś jak tarki.
Ja kupiłam maszynke do kręcenia,wydawało mi sie ze najlepsza bedzie z tego,ale sporo skórek przechodziło.Cos jakby zaz mało miejsca dali na skóry i to wychodziło dziurkami wczesniej niż powinno.
A drugie takie jak twoje tylko plastikowe,a w nim kilka spodów metalowych z dziurkami ,coś jak tarki.
Ja kupiłam maszynke do kręcenia,wydawało mi sie ze najlepsza bedzie z tego,ale sporo skórek przechodziło.Cos jakby zaz mało miejsca dali na skóry i to wychodziło dziurkami wczesniej niż powinno.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Moj przecierak jest z mocnej ocynkowanej blachy. Jest bardzo stabilny i nie odgina sie,. Na dnie sa dwie blachy , jedna z wiekszymi, a druga z mniejszymi otworami. Jest to niezastapione urzadzenie do przecierania owocow. Owoce najpierw ida do sokownika parowego, a pozniej przecieramy. Przez przetarcie marmolada juz duzo gestnieje.
Maszynke tez mamy, ale wykorzystujemy np. do robienia soku z pietruszki, selera, kapusty, salaty itd.
Maszynke tez mamy, ale wykorzystujemy np. do robienia soku z pietruszki, selera, kapusty, salaty itd.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza