Wiejski ogród Ewy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski ogród Ewy cz.2

Post »

Ewo ! - ja też odczułam Twoją nieobecność.Cieszę się,że pokazujesz swoje "ogrodowisko", w którym widać rękę profesjonalisty, a nie amatora...Nabyliśmy kawałek domku/bliżniak/ z kawałeczkiem ogrodu,nie ukrywam,że brakuje mi przestrzeni jaka jest u Ciebie.
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam zerkających :wit
Lancetko jestem częstym gościem w Twoim wątku i podziwiam sposób w jaki zagospodarowaliście swój ogród. U mnie w wiejskim ogrodzie panuje wielki rozgardiasz. Na rabatkach rośliny są wymieszane i przenikają się nawzajem, ale w ten sposób cały sezon jest kolorowo.
Krzysztofie hortensja dębolistna u mnie jest dwa latka i po raz pierwszy zakwitła. :D

W ogrodzie strasznie sucho. Staram się jak najwięcej podlewac, ale wszystkiego nie dam rady. :?

ObrazekKwitną okrywówki i nie tylko :lol:

Obrazek

ObrazekHortensje również przyciągają wzrok.

Obrazek

Obrazek Niezjedzone przez nornice lilijki również odwdzięczają się kwiatami.

Obrazek

Ogólnie jest ciepło i kolorowo, tylko gdyby tak czasem podlało ;:224 Obrazek

Tutaj powstaje nowa rabatka, tylko moja siła robocza dłuuugo pracuje, a ja tym kostkom nie dam rady, bo duże i strasznie nierówne.Obrazek Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Witaj :wit pozwoliłam sobie pospacerować po Twoim ogrodzie.
Jest ślicznie, miejsce na relaks piękny ;:138 .Nowa rabatka zapowiada się bardzo ciekawie...
Przejrzałam od początku zdjęcia ale przyznam że mam mało czasu i mało czytałam. ;:174
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajnie Ewuniu ,ze zjawiłaś sie chociaż na chwilkę i pokazujesz nam swój piękny ogród.Hortensje cudne jak jedna szczególnie piłkowana, bo to chyba ona .Mam nadzieję ,ze pozostaniesz z nami dłużej. Pamiętam jeszcze jak powstawało miejsce pod altankę .Szczególne jest też wzgórze z trawami .Widzę ,że powstaje nowa rabatka to będzie mniej koszenia :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie. :wit
Jadziu bardzo mi miło gościc Cię w moich skoromnych progach. ;:196 Hortensje w tym roku szaleją, bo i zima była dla nich łaskawa. Altanka to jest taki nasz letni dom. Spędzamy w niej każdą wolną chwilę. Jadziu ja nie mam wzgórza z trawami :wink: Na dużym skalniaku traw prawie nie ma, ale za to mam sporą rabatę trawiastą na płaskim terenie, gdzie trawy są posadzone od najniższych po najwyższe, co w chwili obecnej daje złudzenie małej górki. :lol: Nowa rabatka jest niewielka, bo ma około 18 m.kwadratowych, więc niewiele mi to ujmie koszenia. W przyszłości ma spełniac funkcję kolejnej ściany zieleni. :wit ;:196
Kasiu witam Cię serdecznie w moim wiejskim ogrodzie i zapraszam częściej. ;:196 :wit

W ogrodzie w dalszym ciągu straszna susza. Trawa przypomina ściernisko.Każdego wieczora po trzy godziny podlewam, ale to i tak kropla w morzu potrzeb. Przynajmniej komary są szczęśliwe, bo najedzą się przez ten czas do syta :twisted:
Na dobrą nockę, a niebawem ranek kilka ogrodowych kolorków.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te hortusie sadziłam wiosną. Z dołka o metrowej średnicy wykopałam najpierw czubatą taczkę kamieni ,bo taki urok całej mojej działki. Kwiatuchy jednak pięknie odwdzięczyły się za moją pracę. :wink: Obrazek

Obrazek
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Oj Ewciu, ten klimacik Twojego ogrodu. ;:173
Nadal mam ochotę na zamiankę. :wink:
U mnie też sucho, sucho na max.
Na dodatek ten mój piach nie trzyma wilgoci nic a nic,
więc i to sztuczne nawadnianie typu podlewanie, niewiele daje.
Piękne są te Twoje ogrodowe zakątki. Hortensje powalają a i rycynus prezentuje się wspaniale w takim sąsiedztwie.
Bajka. No po prostu bajka. ;:108

:wit ;:196
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, oczywiście że będę wpadać, jest co oglądać. ;:138 ;:138 ja również zapraszam. ;:7
Hortensja cudowna wiem, bo sama ją posiadam i podziwiam. ;:138 ;:138 ;:138
Widoczki śliczne a jakie cudo liliowce. ;:180 ;:180 Kocham je. ;:196
U mnie popada i to solidnie, jak na razie raz lub w 2 razy w tygodniu, więc nie narzekam. :tan

Tobie również życzę deszczu, takiego spokojnego. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam czwartkowo. :wit Doczekałam się w końcu deszczu. :tan Pada, pada i siąpi drobniutki i gęsty deszczyk. W ogrodzie niemal słychac głośne siorbanie. :lol: W końcu nadszedł dzień w którym nie będę biegac po ogrodzie uzbrojona w konewkę. :D

Dorotko nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie się właśnie nawadnia. Mój wiejski ogród to nie bajka. To 4000 m.kw. wiecznie niedokończonego i nieogarniętego skrawka ziemi, gdzie zadomowiły się krety i nornice. Staram się jak mogę, ale przy takim areale ciężko jest wszystko samemu ogarnąc. Niemniej jednak cieszę się z tego, że mam sporo miejsca. Możemy zagrac w siatkę, czy też rozkładamy basen i nie boję się, że połamią się rośliny. Obrazek

Kasiu Twoje życzenia się spełniły. :wink:Dla Ciebie kilka z moich wysianych w tym sezonie maluszków :wit Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Startują hibiskusyObrazek

Obrazek

Kwiatostan tej hortusi ma 40 cm. Obrazek

Obrazek
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo super, czyli życzenia się spełniają. ;:138 Niech pada bo takie hektary ma do podlania. ;:196
Widoczki są śliczne i jak pięknie masz nasadzenia..... ;:oj
Hibiskus widać wielki ma kwiat, pięknie wygląda.
Uwielbiam wysiewać więc ;:138 ;:138 dla wysianych piękności. ;:215
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuniu dawno też tu nie byłam brak czasu i zmęczenie.Praca wszystko ze mnie wyciąga.Ale ślicznie u Ciebie gdzie mi do Ciebie. :wink: ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Ewo,40 arów :shock: ...............marzyliśmy o 10 arach ,a mamy 5 i tak jest sporo pracy dla całej naszej trójki.
Ewo,czy mowa jest o gigantycznych kiściach hortensji dębolistnej,czy może ,o jakiejś nieznanej odmianie genetycznie modyfikowanej ... :;230
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne fotki, mnie podoba się zwłaszcza ta ostatnia :D wspaniały widok ;:215
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorową porą. :wit :wit
Kasiu ja nie za bardzo przepadam za wysiewami, ale wczesną wiosną, gdy pogoda jeszcze nie pozwala grzebac w ogrodzie wysiewam jakieś kwiatuchy i od razu mi lepiej. :lol:

Alinko to tylko fotki. W realu jest zdecydowanie gorzej. Wiele jest u mnie miejsc, które nie nadają się do pokazania. ;:196 :wit

Lancetko działka jest naprawdę spora i szczerze mówiąc jest mi coraz ciężej dopilnowac wszystko na czas. Małżuś nie lubi grzebac w ziemi [na szczęście kosi ], więc wszystko jest na mojej głowie. Kiedyś zastanawiałam się nad pomniejszeniem ogrodu, ale szybko z pomysłu zrezygnowałam. ;:173

Krzysztofie dzięki za pochlebną opinię ;:196 Mam maleńką nadzieję, że któraś z poniższych fotek również Ci się spodoba. :wit

Zaobserwowałam różnorodnośc moich samosiejek miodunek. Taką z plamkami miałam tylko jedną. Rozsiała się i wzory na liściach mają różne. Możliwe, że przez zapylenie mnożą mi się takie fajne?Obrazek

Obrazek

Krzewuszka w tym roku wyjątkowo obficie kwitła, a teraz jeszcze bardziej wyjątkowo powtarza :tan Obrazek

To mój najnowszy nabytek. Mam nadzieję, że rozświetli mi leszczynę. Moim skromnym zdaniem nie tylko kwiaty zdobią ogród. Staram się , by rośliny na moich rabatkach różniły się kolorami liści i ich kształtem, bo wtedy nawet jak kwiaty przekwitną rabata jest ciekawa.Obrazek

Ciekawe, czy Zebrinus w tym roku się wykłosi. ;:65 Obrazek

Ulubiony mój Hibiskus cięty bezlitośnie kazdej wiosny. :lol: Ciachajcie Hibcie bez skrupułów, bo one to baaardzo lubią. Obrazek

Trawy szaleją. Obrazek

Najnowsza rabatka prawie skończona. Teraz trzeba poczekac na efekt. Obrazek

Obrazek

Jak Wam się podoba to połączenie? Obrazek

I takie tam...ogólne. Obrazek

Obrazek
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo a ja mam hibiskusa takiego wielkiego, nie wiedziałam ze przepada za cięciem. ;:oj Śliczny ten Twój krzaczek. ;:138
Piękne masz widoczki, nowa rabata już się ślicznie komponuje z otoczeniem. :tan
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Kontakt:

Post »

Ewakora pisze:Krzysztofie dzięki za pochlebną opinię ;:196 Mam maleńką nadzieję, że któraś z poniższych fotek również Ci się spodoba.
Masz wspaniały ogród, czuje się w nim przestrzeń i harmonię. Robisz również świetne zdjęcia, więc nic w tym dziwnegoę że wiele z nich mi się bardzo podoba ;:215
Ewakora pisze:Zaobserwowałam różnorodność moich samosiejek miodunek. Taką z plamkami miałam tylko jedną. Rozsiała się i wzory na liściach mają różne. Możliwe, że przez zapylenie mnożą mi się takie fajne?
Miodunki a w szczególności miodunka pstre Pulmonaria saccharata bardzo łatwo krzyżują się między sobą więc łatwo można uzyskać sadzonki o zmiennym rysunku. Dodam jednak dla ostudzenia nastroju że miodunki mają to do siebie że formy młodociane potrafią znacznie różnic się od roślin dorosłych rysunkiem liści. Młodociane roślinki mają bardzo często rysunek zlewający się w duże plamy, niekiedy liście potrafią być nawet całe srebrne.
Ewakora pisze:Jak Wam się podoba to połączenie?
Bardzo ciekawa kompozycja ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”