Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
O tak, "Alchemik" to wyjątkowa książka, jak większość Paulo Coelho.
A teraz czytam "Szansa na życie" Diane Chamberlain. Rozwiedzeni rodzice, 8-letnia córka poważnie chora, którą matka mimo sprzeciwów rodziny wpisuje na eksperymentalną terapię. Dziewczynka wyjeżdża na obóz zuchów, z którego nie wraca.
A teraz czytam "Szansa na życie" Diane Chamberlain. Rozwiedzeni rodzice, 8-letnia córka poważnie chora, którą matka mimo sprzeciwów rodziny wpisuje na eksperymentalną terapię. Dziewczynka wyjeżdża na obóz zuchów, z którego nie wraca.
Pozdrawiam, Kasia
- kasia126126
- 1000p
- Od: 8 cze 2010, o 18:21
A może polecicie coś do czytania dla jedenastolatki. Kupiłam jej książkę "Pajączek na rowerze" Ewy Nowak i mimo, że nie przepada za czytaniem, przeczytała ją w tydzień
. Macie jakieś propozycje?

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jaki typ książek ją interesuje? Coś bardziej w stylu książek Musierowicz (wesołe, romantyczne) czy bardziej w kierunku Olgi Gromyko (wesołe, fantastyka), czy bardziej Harrego Pottera?
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Bukowsky " Listonosz"
- Beatrice
Musierowicz: "Mołomówny i rodzina"kasia126126 pisze:A może polecicie coś do czytania dla jedenastolatki. Kupiłam jej książkę "Pajączek na rowerze" Ewy Nowak i mimo, że nie przepada za czytaniem, przeczytała ją w tydzień. Macie jakieś propozycje?
Joanna Chmielewska : " Nawiedzony dom"
" Wszelki wypadek"
" 2/3 sukcesu"
"Wielkie zasługi"
no i klasyka !!!! Frances Hodgson Burnett
" Mała księżniczka"
" Tajemniczy ogród"
i cała serię " Anii z Zielonego Wzgórza"
albo przygodowa, cudowna powieść mojego dzieciństwa:
Arkady Fiedler " Mały Bizon"....czy to jest jeszcze w księgarniach ?????
Cudowne opowieści: Mary Norton o...Pożyczalskich

PS może to nieszczególny wybór, ale ja wypożyczałam książki z wsiowej biblioteki już w wieku siedmiu lat

- kasia126126
- 1000p
- Od: 8 cze 2010, o 18:21
O, widzę sporo propozycji.
"Anię z Zielonego Wzgórza" i "Tajemniczy Ogród" przerabiała w szkole jako lekturę. Nie dobrnęła nawet do końca książek
Myślę, że bardziej by jej odpowiadało coś w stylu Musierowicz ( z wartką akcją, wesołe, mało opisów)
Beatko- ja w szkole podstawowej co roku odbierałam nagrodę za czytelnictwo w bibliotece. Niestety moja córka nie "odziedziczyła" po mnie tego genu
"Anię z Zielonego Wzgórza" i "Tajemniczy Ogród" przerabiała w szkole jako lekturę. Nie dobrnęła nawet do końca książek

Myślę, że bardziej by jej odpowiadało coś w stylu Musierowicz ( z wartką akcją, wesołe, mało opisów)
Beatko- ja w szkole podstawowej co roku odbierałam nagrodę za czytelnictwo w bibliotece. Niestety moja córka nie "odziedziczyła" po mnie tego genu

- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ostatnio czytałam "Faktotum" Bukowskiego 
Potem stwierdziłam, że skoro serial "Gra o tron" tak mnie wciąga, to na pewno jeszcze więcej frajdy będe miała z przeczytania całej sagi
Niedawno zaczęłam drugi tom "Starcie królów".
W międzyczasie przyjaciel podrzucił mi i bardzo polecił książkę o zombiakach
"World war Z" (Max Brooks), na podstawie, której powstał film o tym samym tytule z Bradem Pittem w roli głównej.
Książka niesamowicie mnie wciągnęła. Bardzo podoba mi się sposób w jaki została napisana... jest to zbiór krótkich wywiadów/relacji ludzi, którzy przeżyli wojnę z żywymi trupami
Super polecam 

Potem stwierdziłam, że skoro serial "Gra o tron" tak mnie wciąga, to na pewno jeszcze więcej frajdy będe miała z przeczytania całej sagi

W międzyczasie przyjaciel podrzucił mi i bardzo polecił książkę o zombiakach

Książka niesamowicie mnie wciągnęła. Bardzo podoba mi się sposób w jaki została napisana... jest to zbiór krótkich wywiadów/relacji ludzi, którzy przeżyli wojnę z żywymi trupami

- Beatrice
Dziunia, Factotum już też na mnie czeka, bo syn wypożyczył hurtem wszystko co było w Bibliotekach Bukovskiego 

Wrócę na chwilę do książek dla dzieci.Na początku podstawówki czytałem Porwanie w Tiutiurlistanie.
Byłem nią zachwycony.Przypadkowo wpadła mi w ręce niedawno. Przeczytałem z nie mniejszym
zainteresowaniem.To jest perła literatury dziecięcej. Dla porównania stylu,przeczytałem Dzieci z Bulll.
Prymityw w porównaniu z Żukrowskim.
Rodzina Thibault, ciężko idzie czytanie,bo lato.Bardzo dobra, a nawet lepsza.W drugim tomie,
umieranie chorego człowieka. Syn lekarz nie wytrzymał,pomógł. Trzeci tom,przyczyny 1 światowej,
powstawanie międzynarodówki.Całkiem inne spojrzenie na przyczyny wszystkiego dobrego i złego.
Byłem nią zachwycony.Przypadkowo wpadła mi w ręce niedawno. Przeczytałem z nie mniejszym
zainteresowaniem.To jest perła literatury dziecięcej. Dla porównania stylu,przeczytałem Dzieci z Bulll.
Prymityw w porównaniu z Żukrowskim.
Rodzina Thibault, ciężko idzie czytanie,bo lato.Bardzo dobra, a nawet lepsza.W drugim tomie,
umieranie chorego człowieka. Syn lekarz nie wytrzymał,pomógł. Trzeci tom,przyczyny 1 światowej,
powstawanie międzynarodówki.Całkiem inne spojrzenie na przyczyny wszystkiego dobrego i złego.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Latem uwielbiam czytać "lekkidła" .
Monika Szwaja - wszystkie - super są
Monika Szwaja - wszystkie - super są

"Zdrada"
Paulo Coelho

- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Zainspirowana, sięgnęłam po "Dotyk Julii" Tahereh Mafi, o dziewczynie, której dotyk zabija, która próbuje zrozumieć siebie, opanować swój "dar", czy też przekleństwo...Wolusia pisze:Ja obecnie czytam ,,Dotyk Julii: Tahereh Mafi
?Uzależniająca, pełna napięcia i niezwykle zmysłowa. Chciałabym tak pisać. Po prostu nie możesz się oderwać od lektury?. ? Lauren Kate, autorka ?Upadłych?
Teraz czytam kolejną część "Sekret Julii", a potem będzie następna: "Dar Julii".
Bardzo dobrze się czyta, polecam

Pozdrawiam, Kasia
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Aktualnie czytam 3 książki, ale najlepsza z nich to "Łabędzi śpiew" Roberta McCammona. Napisana w 1987 roku, wydana u nas w 2013. Zrobiła na mnie takie wrażenie, że nawet mi się śniła częściowo jej treść (wojna nuklearna). No i w pewien sposób na czasie: zarówno Rosja jak i USA chcą w niej pokazać swoją siłę. Trzeba tylko wziąć poprawkę na to iż została napisana przed upadkiem muru berlińskiego ;)
Przeczytaj jeszcze Ostatni Brzeg.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Dodane do listy. Muszę poszukać w głównej bibliotece czy mają ;) Dzięki.