Narzędzia ogrodnicze. Jakie? Konserwacja.Przechowywanie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2014, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Narzędzia ogrodnicze
Niestety, nie znam żadnego kowala w moich okolicach. I pozostają mi zwyczajne sklepy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Przemek, nie szukaj kowala tylko pytaj w ogrodniczym sklepie(nie w markecie) o kute narzedzia. One sa do zdobycia.
Pozdrawiam! Gienia.
Ale tego kowala to nieźle trzeba opłacić, mało kto zresztą zajmuje się już takim wytwórstwem narzędzi. Łopata to praktycznie każda wytrwa paredziesiąt lat, bo to jest prosta rzecz, która musi tyle co znosić obciążenia.
Sekatory, myjki ciśnieniowe, odkurzacze ogrodowe, takie rzeczy łatwiej ulegają zepsuciu. Niekoniecznie trzeba wybierać od razu Fiskars czy Karchera, ale średnia półka cenowa da sobie radę w ogrodzie.
Sekatory, myjki ciśnieniowe, odkurzacze ogrodowe, takie rzeczy łatwiej ulegają zepsuciu. Niekoniecznie trzeba wybierać od razu Fiskars czy Karchera, ale średnia półka cenowa da sobie radę w ogrodzie.
Poniekąd racja,sama przekonałam sie o tym że te narzędzia ze średniej półki też doskonale dają sobie radę o ile będziemy ich prawidłowo używać oraz pielęgnować,konserwować po sezonie.
regulamin forum
To ja się usmiecham o kilka nazw firm ze średniej półki 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2014, o 17:54
Ja korzystam z proline i swoją robotę robią a fortuny nie kosztowały.
Ja podzielam głos Przemka, narzędzia na pewno dobre stosunkiem cena/jakość, natomiast niestety trudno je dostać w dużych sklepach budowlanych, trzeba kombinować albo z wyspecjalizowanym, niewielkim sklepie ogrodniczym albo zamawiać przez internet. Proliny mają mocno zróżnicowaną ofertę, więc w sklepie też możesz mieć mniejszy wybór.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 lip 2014, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jak oceniacie narzędzia Romanika?
Ja już mówiłam Proline jest ok, ale to też jest robione w Azji, a ja bym chciała coś dobrego i polskiego.
Ja już mówiłam Proline jest ok, ale to też jest robione w Azji, a ja bym chciała coś dobrego i polskiego.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Dołączam się do pytania powyżej. Może ktoś stał szczęśliwym lub nieszczęśliwym posiadaczem narzędzi tej marki. Przyznam że na zdjęciach wyglądają nieźle, ale zdjęcie to jedno, a praktyka to zupełnie co innego.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Mam szpadle i łopaty Romanika. Tylko że wszystkie z metalowymi częściami (rączki też) i są bardzo dobre, od 4 lat nic się nie wygięło i nie uszkodziło. Z plastikiem jak to plastikiem, na gleby lekkie
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź Piotrek 

- Wasio
- 100p
- Od: 2 maja 2014, o 13:55
Ciężki wybór z tymi narzędziami. Ja do tej pory korzystałem nie ze swoich narzędzi Fiskarsa i jestem z nich bardzo zadowolony - lekkie, a zarazem bardzo solidne. Przeglądam różne strony i 90% pada marka Fiskars. Potem chyba Gardena, Covala i Fispo (to chyba gosza wersja Fiskarsa?). Co sądzicie o tych firmach?
W tym roku planuję zacząć kompletować własne narzędzia i mimo jednak wysokiej ceny, skłaniam się właśnie ku Fiskarsowi. Zwłaszcza jeśli chodzi o szpadle, siekiery i sekatory. Grabie, gracki, widły wydaje mi się, że nie muszą być z tej firmy - co o tym sądzicie? I czy ogólnie wyznajecie zasadę jak kupować to jedną markę?
W tym roku planuję zacząć kompletować własne narzędzia i mimo jednak wysokiej ceny, skłaniam się właśnie ku Fiskarsowi. Zwłaszcza jeśli chodzi o szpadle, siekiery i sekatory. Grabie, gracki, widły wydaje mi się, że nie muszą być z tej firmy - co o tym sądzicie? I czy ogólnie wyznajecie zasadę jak kupować to jedną markę?
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
Narzędzia ogrodnicze przechowywanie
Nie wiem co lepsze bo w piwnicy wilgoć ale nie ma mrozu.
Gdzie zostawić widły, grabki, opryskiwacze itp.
Gdzie zostawić widły, grabki, opryskiwacze itp.
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Re: Narzędzia ogrodnicze w piwnicy czy zostawić w domku w ogrodzie
Proste narzędzia oczyść i mogą być wszędzie. Mróz im nic nie zrobi. Natomiast opryskiwacz to plastik i mrozu nie lubi. Zabierz do domu i wrzuć na szafę.
Re: Narzędzia ogrodnicze w piwnicy czy zostawić w domku w ogrodzie
A co grozi plastikom na mrozie, jeśli się ich nie tyka i są suche (by zawarta wilgoć nie rozszczelniła podczas zamarzania tłoczków itp elementów).