Mleko w walce z mszycami. Obserwacje ze sposobu działania.

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
steehead
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mleko w walce z mszycami. Obserwacje ze sposobu działania.

Post »

Witam. Jako że staram się wyhodować sobie choć trochę naturalnych owoców i warzyw to ostatnio zacząłem się rozglądać za naturalnymi ŚOR. "Wypożyczyłem" sobie grządkę na działce u babci grządkę na pomidory opryskuje je preparatami pomysłu forumowicz i póki co rewelacja. Przy pomidorach rosną ziemniaki babci w odległości ok 3 m porażone ziemniaki ZZ a pomidorki zdrowe.
Ale do rzeczy temat o mszycach. Mam na balkonie 12 donic z papryczkami chili no i wiadomo mszyce się pojawiły. Biedronek zero na działce również brak to jak je zwalczyć w ruch poszedł Decis ładnie zadziałał ale po 3 tygodniach powtórka z rozrywki. Internet poszedł w ruch przepisy na opryski na mszyce jedyne co miałem pod ręką to mleko, czosnek też był ale potrzebowałem czegoś szybko. Oprysk zrobiłem zgodnie z przepisem 1:1 mleko-woda. Na następny dzień obserwacja mszyce jak są tak są, mówię może trzeba poczekać. Kolejne 2 dni nic się nie dzieje. Kolejny oprysk tym razem bardzoooooooooo dokładny liście pływały w oprysku tak też zaleca się opryskiwać na mszyce mlekiem. Kolejny dzień nic mszyce są i mają się nawet dobrze, ale jest różnica pełno much najróżniejszych gatunków, no i pojawiły się bzygi w sporej ilości :D wcześniej ich nie było. Bzygi przynajmniej te moje lubiły ten osad co pozostawiło mleko i chyba się nim przywiało. No i przy okazji zauważyłem że składały jaja a jak wiadomo to larwy bzygów żywią się mszycami. Oprysk był 7 dni temu, po 3 dniach pojawiły się bzygi póki co obserwuje brak rozwoju inwazji mszyc i mała tendencja zniżkowa ich liczebności.
W skrócie: Z moich obserwacji wynika że samo mleko nie działa samo w sobie na mszyce ale przyciąga inne owady których larwy żywią się mszycami i to właśnie powoduje że udaje się nam zwalczyć mszyce.

Może ktoś ma podobne obserwacje. Zapraszam się do dzielenia doświadczeniami.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mleko w walce z mszycami. Obserwacje ze sposobu działania.

Post »

A co stosowałeś na zarazę ziemniaczana na pomidorach? Piszesz , ze ziemniaki zakażone, a pomidory nie. No bo chyba nie mleko? :wink:
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”