Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8
Niesamowite widoki, przepięknie 

-
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pieknie,naprawdę podziwiam efekt i ogrom włożonej pracy 

Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Pozdrawiam-Basia
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moni, czy mogę dolączyć do grona chwalących Twój ogrod? jak dla mnie ideał, do którego pewnie nigdy nie dobrnę. Zauwazyłam, że nie masz kory, jak radzisz sobie z pieleniem? Pewnie codziennie chodzisz po skubiesz ledwo wystające z ziemi chwaściki...
Widok we mgle jak z bajki, ale tak normalnie też jest zjawiskowo
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Reniak pisze:Przepięknie, jak niewiele potrzeba by w sercu zagościła radość , wystarczą takie widoki , pokazuj kochana ,pokazuj kochana

Reniu, nowe fotki czekają na wstawienie, ale czasu brak

Postaram się nadrobić zaległości

-- Pt 11 lip 2014 22:20 --
Dziękuję, Majeczkomajka411 pisze:Minika....
brak mi słów, to co nam pokazujesz robi wspaniałe wrażenie...
![]()
Twój ogród w każdym sezonie jest coraz piękniejszy. Zmiany wprowadzone są bardzo korzystne, ale
mi się wydaje, że roślinność i rozrośnięte krzewy róż robią ten wspaniały klimacik. Róże porosły w piękne krzaki

Róże podrosły, ale przede wszystkim krzewy, które zmieniają proporcje ogrodu

Dzisiaj znowu działałam przy zmianach - kolejne przesadzenia róż w środku sezonu

- Alania
DziękujęHagaart pisze:Moniu Twoje trawy zachwycają.Przepięknie wszystko kwitnie i cały ogród cudnie wygląda.

szostani pisze:Ogród piękny tyle różnorodnych bylin krzewów tak to wszystko się ładnie prezentuje cienista rabata![]()
![]()
Kształt tych środkowych rabat przypomina mi park no i widać, że wzorujesz się angielskim stylem a takie ogrody szczególnie lubię.
leszczyna pisze:MONIKO i ja trafiłam na wichrowe wzgórze, muszę po nim trochę![]()
bo mnie zachwyca
aneczka1979 pisze:Cudowny masz ogród! Bardzo mi się podoba. Cienista rabata jest idealnie skomponowana. No cudo... że się powtórzę...

Dzięki, Majeczkoedulkot pisze:Widoki powaliły mnie na kolana i z opadniętą szczęką tkwię w niemym zachwycie![]()
![]()
Szkoda że Artemis jest raczej kremowy a nie biały, choć to obfite kwitnienie bardzo zachęca.
Muszę wymienić mój egzemplarz Souvenir de William Wood na inny, może będzie zdrowszy i chętniejszy do kwitnienia. A obok rośnie jednopatykowa Boule de Neige, którą wymienia ale już na inną różę. Miejsca jest sporo więc powinny się zmieścić

Artemis jest faktycznie bardziej kremowy niż biały. Osobiście lubię ten kolor i Artemisa

- Alania
To ławka Lutjens - klasyczna, angielska, teakowa ławka. Można kupić, choć nie jest tania.leszczyna pisze:MONIKA a ławeczka wśród hortensji to jest gdzieś do zdobycia czy to niepowtarzalny egzemplarz![]()
![]()
oj jak uroczo w tym Twoim ogrodzie
-- Pt 11 lip 2014 22:30 --
Aniu, jestem bardzo zadowolona - kwitnie przepięknie, obficie i długo trzyma kwiatyAnaAn pisze:Moni, jesteś zadowolona z Pink Flower Cirkusa?
Cienista rabata równie piękna co różaneWidzę, że masz już przystrzyżone cisy. Też muszę się zabrać za swoje żywopłoty

-- Pt 11 lip 2014 22:32 --
April pisze:Ja na tej ławce zostaje aż do końca najbliższego weekendu. Paczki z jedzonkiem proszę systematycznie donosić, drinki też miło widzianevertigo pisze:[
[]choć samym otaczającym zapachem też można się upoić
![]()
Mam od forumowej koleżanki takie same białe kwiatki ale nie przyszło mi do głowy połączyć z szałwią. Mój błąd ale chyba jeszcze da się naprawić

Ja przesadzam roślinki co roku w środku lata i żyją, tylko czasami muszą odchorować.
-- Pt 11 lip 2014 22:33 --
dziękujębajkowydworek pisze:Moniś, cudowna ta rabata

- Alania
AniaDS pisze:Niesamowite widoki, przepięknie

-- Pt 11 lip 2014 22:34 --
hypnosa pisze:Pieknie,naprawdę podziwiam efekt i ogrom włożonej pracy

-- Pt 11 lip 2014 22:35 --
Pielę często, bo u mnie dużo chwastów z pólSosenki4 pisze:Moni, czy mogę dolączyć do grona chwalących Twój ogrod? jak dla mnie ideał, do którego pewnie nigdy nie dobrnę. Zauwazyłam, że nie masz kory, jak radzisz sobie z pieleniem? Pewnie codziennie chodzisz po skubiesz ledwo wystające z ziemi chwaściki...

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
vertigo pisze:Dziękuję, Majeczko![]()
Róże podrosły, ale przede wszystkim krzewy, które zmieniają proporcje ogrodu![]()
Dzisiaj znowu działałam przy zmianach - kolejne przesadzenia róż w środku sezonuNo cóż zrobić - teraz najlepiej widzę gdzie co do czego najlepiej pasuje. Przeniosłam 8 róż, jutro kolejne

Wiesz co ja robię! ..... cykam sobie zdjęcia połączeń kolorystycznych i dodatkowo robię notatki z moich spostrzeżeń.
Na jesieni jak znalazł..... też mam kilka do przemeblowania.... z tym, że mam róże w 12 litrowych donicach.... nie ucierpią
podczas przeprowadzki.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Chyba z powodu tego płotu nie pokazywałaś tej części
Wygląda rewelacyjnie
Dopiero rozkwitają u Ciebie róże?
U mnie już jest po nich.
Co możesz powiedzieć o Sharifa Asma

Wygląda rewelacyjnie
U mnie już jest po nich.
- Alania
Gdybym miała w donicach, to nic mnie nie powstrzymało, nawet największe upałymajka411 pisze:Monika dla chcącego nic trudnego..... chociaż na przesadzanie róż chyba bym się nie porwała.
Wiesz co ja robię! ..... cykam sobie zdjęcia połączeń kolorystycznych i dodatkowo robię notatki z moich spostrzeżeń.
Na jesieni jak znalazł..... też mam kilka do przemeblowania.... z tym, że mam róże w 12 litrowych donicach.... nie ucierpią
podczas przeprowadzki.Kiedy nam wstawisz białą rabatkę....

Ja przesadzam zawsze po ulewnych deszczach - pierwsze dwa dni są najlepsze. Na dno dołka leję wodę, później róża - koniecznie wykopana z bryłą ziemi, a później mocno podlewam kilka razy dziennie. Póki co przesadzone róże mają się nieźle, ale wiem, że to im ograniczy wzrost w tym sezonie

Wczoraj przesadzana Boscobel - dałam w bardziej eksponowane miejsce - jest prześliczna, cukiereczek

- Alania
To płot sąsiada - dzieli nas polna droga, ale tego nie widać, bo ja nie mam ogrodzenia - rosną cisy, które z czasem mają stanowić gęsty żywopłot. Róże u mnie dopiero teraz mają pełnię kwitnieniaMargo2 pisze:Chyba z powodu tego płotu nie pokazywałaś tej części![]()
Wygląda rewelacyjnie
U mnie już jest po nich.

Co powiem o Sharifa Asma? To jedna z moich ulubionych angielek - ma przepiękny zapach, ładny kolor, ładny pokrój, nie zwisają jej kwiaty. Polecam

- Alania
Wklejam najnowsze fotki. Codziennie rozkwitają kolejne róże - ogród jest bardzo kolorowy, choć w jednolitych tonacjach i to mnie cieszy, bo dzięki temu uzyskałam oczekiwane efekty, ale ... tworzy się już nowa rabatka, a w zasadzie dwie, na tyłach ogrodu różanego - kolory: żółty, fiolet/niebieski, biały. Będzie ładnie
Póki co róże, liliowce, rabatki ogólnie
Eskimo - piękny kolor w początkowej fazie, ale po deszczu zaczął różowieć i to mi się nie podoba. Chyba zmieni miejsce jesienią

Heritage - jest piękna w tym sezonie

Old Port

Alladine Palace

Meichavrin

Sangerhauser Jubilaumrose

Princess Anne

Abraham Darby w zachodzącym słońcu

Boscobel

Jeżóweczki

Meringue

i liliowce - to teraz ich 5 minut

Póki co róże, liliowce, rabatki ogólnie

Eskimo - piękny kolor w początkowej fazie, ale po deszczu zaczął różowieć i to mi się nie podoba. Chyba zmieni miejsce jesienią

Heritage - jest piękna w tym sezonie

Old Port

Alladine Palace

Meichavrin

Sangerhauser Jubilaumrose

Princess Anne

Abraham Darby w zachodzącym słońcu

Boscobel

Jeżóweczki

Meringue

i liliowce - to teraz ich 5 minut

Niezła kolekcja liliowców Monu
.

Też przesadzam róże w środku lata. Jak mi nie pasuje, to muszę to zrobić bezzwłocznie
Rabaty cudowne, pełne kwiecia...
Widzę, że też zapragnęłaś żółtych róż. No tak, jest zbyt wiele cudnych odmian w tej tonacji; nie można pozostać obojętną na ich urok

Rabaty cudowne, pełne kwiecia...

Widzę, że też zapragnęłaś żółtych róż. No tak, jest zbyt wiele cudnych odmian w tej tonacji; nie można pozostać obojętną na ich urok

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV